Виктор Велчев, ученик: Започваме кампания за ваксиниране

31.10.2021 19:04 Румяна Денчева
Виктор Велчев е на 17 г., ученик в 11-и клас на Англо-американското училище в София

Единственият начин да не учим отново онлайн, е масовата имунизация. Аз съм готов да вляза в аргументиран спор с всеки, който е против моята позиция. Това е правилното решение, за да получим най-доброто образование и да имаме бъдеще

- Здравей Виктор, разбрах, че имаш идея за една много нужна инициатива. Разкажи ми каква е тя, как се роди, как ще продължите?

- Идеята за ваксинационната кампания се появи в началото на тази учебна година, когато имаше няколко положителни ученици от моя   випуск и съответно целият випуск мина на дистанционно обучение. Тъй като то не може да се сравни с присъственото, реших, че аз и моите съученици трябва да направим всичко възможно да не допуснем повече преминавания онлайн. А единственият начин това да не се случи е, ако всички се ваксинират.

Затова   реших да започна информационна кампания, вече имам съмишленици сред моите съученици. Правим проучвания как се прави в другите държави, изготвили сме съобщения до нашите съученици и плакати, проучваме мерките за ваксинация, които са предприели другите страни, готвим стратегия, като ще настояваме да се приложат най-добрите практики.

- Каква ще бъде стратегията във времето?

- Мислим, че сега трябва да се действа, защото няма време за губене. Написал съм писмо към всички съученици, учители и родители - всички, свързани с училището, още утре ще се изпрати на всички и се надявам да успея да намеря още привърженици и сътрудници, за да може да се осъществи тази идея.

- Кой очаквате да ви бъде съюзник? Как ще го търсите?

-  Говорил съм с учители и имам тяхната подкрепа. Надявам се да започнем кампанията в нашето училище и ако тя има успех, се надявам да се превърне в национална.

- Нали си наясно, че ще има и много хора против, може да се стигне до лични нападки, дори до измислени новини около теб и приятелите ти. Готов ли си и как ще отговориш на това?

- По този въпрос не съм мислил. Вярвам, че това, което правя, е правилно. И не го правя, за да ме харесват. Аз съм готов да вляза в аргументиран спор с всеки, който е против моята позиция. И се надявам на такива дискусии. За мен това е правилното решение, за да можем да получим най-доброто образование и да имаме бъдеще както ние, така и нашата страна.

- Ако аз съм противник на ваксинирането, как ще се опиташ да ме убедиш?

- Ето например, много хора, антиваксъри, обясняват как не се знаят страничните ефекти на ваксините. По света не е имало   нито една епидемия, която да е била преборена по друг начин освен с масово ваксиниране. И още нещо интересно от проф. Иво Петров, преди няколко дни той заяви, че много хора не казват, че най-големият страничен ефект от това да не се ваксинираш е смъртта.

- Можем да добавим към твоите аргументи и това, че вече са ваксинирани милиарди души, а страничните ефекти от ваксините са под 1%. Съгласен ли си?

- Те са единици, вече има статистика, от която се видя, че вероятността човек да получи например тромбоза е 9 пъти по-висока при заразяване с вируса, отколкото след ваксината.

- Родителите ти как се отнасят към идеята? Имаш ли тяхната подкрепа?

- Имам пълната подкрепа на моите родители и това не е никакъв проблем.

- Другите деца, с които споделяте идеята, имат ли проблеми у дома, знаеш ли?

- Засега с мен не са обсъждали да срещат неразбиране у дома, но предполагам, че  след като имат желание да се присъединят към каузата, нямат никакви проблеми у дома. Поне тези деца, които са изразили готовност да работят с мен, са трезво мислещи и нямам съмнения, че и родителите им са такива.

- Това, че се е родила подобна идея, означава, че децата на вашата възраст не са запалени само по дискотеки и молове, а и по сериозните теми на обществото. Какво е мнението ви за мерките, за онлайн обучението?

- След като държавата не можа да предприеме   мерки, за да бъдат децата в училищата, трябва засегнатите да направят нещо. Политическата криза, липсата на редовно правителство и парламент, както   и предстоящите парламентарни избори са според мен основна причина за настоящото затваряне на училищата.   И тези същите политици отказват да вземат категорична позиция по този въпрос , защото се страхуват, че това ще им донесе неодобрението на хората. И тези, които управляват в момента, и тези, които очакват да управляват в бъдеще,   са хората, които трябва да бъдат лидери. Те са тези, които трябва да убедят останалите в правилното решение - а то е масова ваксинация. Още от предишните избори ми се върти в главата един въпрос - редно ли е политиците ни да жертват здравето и живота на българите за своите политически амбиции.

- Този въпрос пробвал ли си  да го зададеш на някого извън приятелите ти?

- Не, задавам го за първи път публично, извън кръга на моите приятели. Те са мои съмишленици и също се учудват как е възможно да се случва такова бездействие.

- Откъде взимате информация, когато обсъждате всичко, което се отнася до колективния ви живот? Достатъчна ли е?

- Да,   информираме се от медиите - телевизия, вестници, социални медии. Не само от българските, но и от западни медии. Въпреки че държавите на Запад са в по-добра ситуация от България в момента, те продължават да коментират този въпрос. Мисля, че получаваме достатъчно информация.

- Интернет обаче е пълен и с фалшиви новини. Как ги разграничавате?

- Във фейсбук всеки е свободен да пише каквото иска и затова има толкова много фалшиви новини. Много хора им се поддават - наскоро бе направено проучване какъв процент от населението са т.нар. антиваксъри и какъв процент от хората се колебаят и се поддават на фалшива информация. Те са хората, които нашата кампания цели да убеди в ползите от ваксинация.

- Идеята ви е не само ученици, а и родители да убеждавате с кампанията си, така ли да разбирам?

- Да, разбира се, защото аз не смятам, че скептични към ваксината родители ще позволят на децата си да се ваксинират.

- Да те върна няколко години назад - снима се във филм и отзивите за играта ти бяха възторжени. Актьорството все още ли е в списъка с потенциалните ти желания, или вече не е?

- Да, в интерес на истината още стои. И един от предметите, които избрах тази учебна година, е театър, защото още се интересувам от това изкуство. Обичам да чета пиеси, интересно ми е да ходя на театър, на кино. Да, интересува ме още, но не знам какво ще се случи.   Сега съм ХI клас и имам още малко време, за да направя своя избор.

- Звучи банално, но все пак да те попитам - има ли някакви специфични трудности за децата на известни родители? Усещал ли си, чувал ли си, изпитвал ли си подмятания, заяждания или отношение към теб, което е по-скоро заради родителите ти, отколкото заради самия теб?

- Лично за мен не мисля, че съм имал такива подмятания, защото баща ми е известен. По-скоро се сещам за положителни коментари от хора, които имат добро мнение за баща ми, което съответно ме задължава да бъда честен и добър към другите, за да не рефлектира поведението ми по лош начин и върху репутацията на баща ми. Искам да покажа, че съм добре възпитан.

-  Какви са плановете ти, след като завършиш - оставаш в България или отиваш да учиш навън и оттам нататък всичко може да се случи?

- Сега съм фокусиран към това да завърша училище успешно в България.   След това се надявам да получа университетско образование в чужбина. Честно казано, ми се иска след това да се върна в България, смятам, че не съм от хората, които могат да бъдат далече от родината си и близките си.

- Какво не ти харесва в България и какво би искал да се промени?

- Във всяка държава има неща, които хората не харесват. На мен лично ми е интересно да видя, след като се излезе от кризата, какво ще стане на следващите избори. Ще има ли промяна и каква ще бъде тя.

- Какво ще стане според теб?

- Водещите партии, почти всички обещават, че ще спрат корупцията, което е едно от най-важните неща. България трябва да влезе в еврозоната. Не смятам, че всяка партия ще направи всичко, което обещава. Но се надявам да няма повече предсрочни избори, за да се върнем към нормалния живот. Очевидно е, че и за справянето с ковид е нужна политическа стабилност, за да успеем.

CV

Виктор Велчев е на 17 г., ученик в 11-и клас на Англо-американското училище в София. Той е син на Милен Велчев - финансов министър в правителството на НДСВ и съпругата му Симона. В 10-и клас Виктор получи наградата на училището за най-добър ученик и наградата за най-добър по математика. Капитан на отбора по футбол и помощник-треньор на отбора по футбол на средния курс на училището. Тренира гребане в “Левски - София” и взе бронзов медал на републиканското първенство през юли 2021 г. Интересува се от музика, баскетбол, тенис, плуване. Владее английски, руски и испански език.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>