Ни да си жив, ни да си умрял - гробовете в Пловдив с 20% по-скъпи (обзор)

27.10.2021 18:00 Радко Паунов Ваня Драганова
Траурните услуги в Пловдив поскъпват с 20%.
Коста Попов, шеф на "Траурни дейности".

Нощувката за кола до жилище в синята зона скочи на 150 лева

Масово поскъпване на общинските услуги в Пловдив гласуваха съветниците, а скокът на цените не подмина и погребенията. Без никакъв дебат местният парламент прие завишението. Така изкопаването на нов гроб от 84 лева става 108. Когато трябва в старо гробно място да се положи нов труп, поскъпването е от 96 на 120 лв.

“Смъртта дебне зад ъгъла и няма място за дебати”, коментира с черен хумор пред “24 часа” шефът на общинското предприятие “Траурни дейности” Коста Попов.

Той обясни, че
цените не са
вдигани
от 2012 г.,
когато минималната работна заплата е била 270 лв., а сега е 650 лв. “Виждате колко се увеличиха материалните разходи”, посочи Попов.
Според него по-скъпо е ново погребение в стар гроб, защото всичко се прави на ръка. “Първо, трябва да се изчисти мястото, а няма къде да се хвърля пръстта, защото в съседство са други гробове. Отделно трябва да се извадят тленните останки и след това да се положат отново”, каза Попов. По думите му повишението е с не повече от 20%.
“За съжаление, ни да си жив, ни да си умрял”, коментира председателстващият заседанието на общинския съвет доц. Ангел Иванов (БСП). От кметската администрация обаче контрираха, че цените на общинските услуги не са вдигани от години, а горивата и електроенергията са скочили драстично.
Според Коста Попов редно е част от разходите, които прави общината по погребенията, да се покриват от цената. По думите му по-малко е увеличението за организация на полагане в урна или кремация - от 12 лева става на 15.
“Траурни дейности” пускат и нови услуги като почистване на растителността в гробовете и около тях с хербициди, което еднократно ще струва 15 лв. Наблюденията на служителите са, че в пандемията хората са поизоставили поддържането на гробовете на своите близки, затова и предлагат тази нова услуга.
“Нашите цени са ниски. Вижте във Варна, Бургас и Русе - там е много по-скъпо”, обясни Коста Попов. Според него през последния месец
в пика на
четвъртата
вълна от COVID
погребенията са
нараснали с
50-60%
“Ако преди пандемията средно на ден умираха по 10-12 души в Пловдив, сега цифрата е 15-18, дори достига и до 20”, каза Попов.
Общинските съветници не подминаха и сватбите. Ритуалите при младоженците поскъпват средно с 15%. Изключение правят изнесените венчавки по домовете на хора с увреждания. Те поевтиняват от 48 на 24 лева.
Най-драстично е увеличението за автомобилите на живеещите в синята зона. Затова и при обсъждането се разгоря дебат. Годишната такса от 60 лева се вдига на 150. Според съветника от “Съюз за Пловдив” Евелин Парасков само от това завишение в хазната ще влязат 5-6 млн. лв. Той изчисли, че корекцията ще обхване около 50 000 автомобила. “Дали това увеличение ще подобри работата на синята зона?”, попита Парасков.
Зам.-кметът Тодор Чонов му отговори, че 15% от замърсяването на въздуха в Пловдив се дължи на транспорта. Затова една от мерките била
да бъдат
изтласкани
колите от
центъра на града
към периферията
“Увеличението на цената на домуващите автомобили в синята зона излиза средно по 12 лева на месец. С оглед на инфлацията завишението е обосновано”, обясни Чонов. Според него ударът върху гражданите нямало да е сериозен.
Отпор от страна на съветника от ВМРО Димчо Петров срещна предложението да бъдат завишени с 1 лев входните билети за деца, ученици и студенти в Природонаучния музей. Той настоя цените да останат непроменени.
“Правим нови инвестиции и до края на годината откриваме нови 3 зали. Основната част от посетителите ни са деца, ние ги уважаваме, но разходите ни много се увеличиха, а приходите ни доста намаляха. Дали входът ще е един, или два лева - и двете суми са символични”, обясни директорът на музея гл. ас. Огнян Тодоров.
Съветниците запазиха сегашните цени - 1 лев за деца до 7 г., за ученици и студенти - по 3 лв.
Поскъпват обаче и част от цените на Зооветеринарния комплекс, известен в Пловдив като Кучкарника. Досега сумата за повикване за улавяне или приспиване на куче по искане на неговите собственици беше 17 лв., с корекцията вече е 20 лв. С 5 лв. се вдига и цената за освобождане на домашно куче, уловено от служители на Кучкарника. Досега тя беше 29 лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>