Излиза ли ИТН от политическия аутизъм

26.10.2021 22:00
Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов говори пред журналисти в парламента. От ляво на дясно до него са колегата му Ивайло Вълчев, адвокатът Радостин Василев, журналистът Станислав Балабанов и зам.-шефът на групата Филип Станев. СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Слави Трифонов

В каква кондиция стъпват партиите на финалната права за третите за тази година парламентарни избори?

Факторите, от които зависи представянето им, са изключително много. Като започнем с това, че за първи път у нас ще се проведат едновременно избори за президент и за парламент, което налага много умно да поставят акцентите и да жонглират между обичайната агитация и отношенията си с “независимите” кандидати за държавен глава. Не са за пренебрегване и финансовите неволи на участниците да поемат още една кампания само в рамките на 8 месеца.

Непредвидимата пандемична обстановка, която плаши хората да отидат до урните, и въвеждането на зеления сертификат, което разцепи още по-силно обществото, също стават величина в политичекото уравнение.

Изнервени и изморени от усилията да мобилизират електоратите си след двата провалени парламента дотук, много от формациите не успяха да овладеят центробежните сили, които започнаха да ги пропукват отвътре.

И всичко това на фона на появилия се нов играч за 47-ото народно събрание - проекта на Кирил Петков и Асен Василев.

“24 часа” представя в поредица седемте, на които социолозите отреждат да прескочат парламентарната бариера, днес е партията “Има такъв народ”

Хората на Слави декларират, че вече стават по-общителни, но вътрешните неразбории продължават

Едно голямо политическо сътресение най-вероятно ще бележи политическата есен за партията на Слави Трифонов. От големия победител на юлските избори “Има такъв народ” според социолозите вече се бори за 3-ото място.

Нещо като преминаването на “Шоуто на Слави” от големия ефир на bTV в кабелната телевизия.

Това, разбира се, още нищо не значи. Вярно, че абонатите на тв 7/8 си несъизмеримо по-малко в сравнение с аудиторията на национална телевизия, но това явно се оказа достатъчно широк комуникационен канал, по който Слави и сценаристите му да се обръщат към своите възторжени избиратели и през лятото да направят немислимото - след 12 години някой да измести ГЕРБ от първото място. Но сега, така да се каже, в ефира тръгнаха и други риалити формати - “харвардският проект” всеки ден показва на живо в социалните мрежи срещите си с избиратели, а водачите му Петков&Василев са новите любимци на социолозите.

От друга страна, вече два пъти тази година Слави бе подценяван като потенциален изборен резултат, може и третият път неговата “стомна за вода” да не се счупи.

През април, когато парламентът отвори врати за 45-и път, в него за първи път шумно се настани едно ново шоу, зарекло се да помете статуквото.

Първото, което т.нар. партии на протеста направиха, предвождани именно от “Има такъв народ”, бе връщането на депутатите от Партийния дом в историческата бяла сграда на площад “Народно събрание”.

И се заговори с патос за връщане на духа на парламентаризма и дори за вероятността Слави да направи правителство на малцинството.

Тази романтична

идея рязко

катастрофира

в пълната липса на диалогичност и неопитност в политиката от страна на ИТН.

Шоумените партийци останаха затворени единствено в себе си и своя тв канал. Вярно, парламентът отново позна бурния дебат и един поизгубен цветист език и сблъсък в пленарната зала, но нищо повече не последва.

Така, както бяха отрекли всички класически форми на предизборна кампания, така избраниците на Трифонов не излязоха от рамките на студиото си и от представите си за политическо говорене дори след като подписаха клетвените си листове като депутати. Видимо ги напрягаше идеята за преговори с останалите. Образно казано, цяла една партия в аутистичния спектър.

Влязоха под строй в парламента, докарани от символичен бял автобус,

после и

поведението им

се оказа

“под строй”

Една Мика Зайкова - очарователната доайенка от ИТН на двата скоропостижно разпуснати парламента, си позволява да говори спонтанно.

Много арогантно се видя на останалите политически играчи обявеното в прав текст от страна на Тошко Йорданов - водач на парламентарната група и един от най-близките до Слави хора, че 45-ия парламент няма да го бъде. И че единственото, което трябва да свърши, е да промени Изборния кодекс. ИТН обаче изигра брилянтно тази своя игра и след ударните промени на изборните правила в името на това вотът да бъде честен партията наистина се оказа първа сила през юли.

И публиката за втори път си позволи романтични очаквания как новите в политиката помитат статуквото, намират верни партньори и правят правителство.

Но

играчите на

шоуто пренесоха

арогантното си

поведение и в

46-ия парламент

Всъщност още преди ЦИК да обяви резултатите от вота на 11 юли, Трифонов обяви партията си за победител - нещо, което досега никой не си бе позволявал. И още на 12-и през телевизионния екран нареди първия си проектокабинет начело с Николай Василев. Този ход на Слави шокира потенциалните му партньори, с които никой не бе разговарял, и предварително минира диалога за бъдещо правителство.

Всичко това доведе до истерични преговори и нападки през медиите. Напрежението от неизпълнения първи мандат пък се пренесе по верига и “Има такъв народ” отказа да участва или да подкрепи всякакви възможни конфигурации за кабинет с останалите два проучвателни мандата.

Вместо да се обедини с останалите партии на протеста срещу декларирания общ враг - ГЕРБ, ДПС и БСП, “Има такъв народ” всъщност

отвори фронтове

с тях

Избра да досъсипе и без това обтегнатите отношения с “Демократична България”. От най-високата трибуна в държавата хората на Слави поведоха битка срещу Христо Иванов, на когото Петър Илиев не се хареса нито за правосъден министър, нито за премиер. А когато лидерът на ДБ посочи Кирил Петков и Асен Василев като подходящи за министри в редовен кабинет, Трифонов окончателно му прехвърли отговорността за несъстоялото се правителство.

Нещо повече, скандалът на скандалите за 2021 г. - този с двойното гражданство на Кирил Петков, бе разпален именно от ИТН. Той дойде от запитване на депутата Димитър Гърдев до външния министър Светлан Стоен за гражданството, а по-късно пред медиите и останалите партийци от ИТН атакуваха служебния икономически министър с уговорката, че иначе харесват президента Радев.

Хората на Слави

държат

авторските права

и върху другия

грандиозен

скандал

на политическия сезон - случката с ходенето на Татяна Дончева в правната кантора на депутата от ИТН Радостин Василев, при което си драскала на листче “500 к”. От партията обявиха подозрения, че това било опит за подкуп - срещу 500 хил. техни депутати да подкрепят правителство с третия мандат. Дончева се зарече, че на своите години не била и чувала за съкращението “к”, ползвано очевидно от младите. Тя се закани да ги съди, а те - че ще я заличат от политиката.

Ако прогнозите на социолозите се сбъднат, и в другия парламент правителство няма да е възможно без “Има такъв народ”. А това минава през оправяне на отношенията им с “Демократична България” и с Петков и Василев.

Хората на Слави вече обявиха, че ще пробват нова политика - да бъдат по-отворени и диалогични. И

дори започнаха

да се показват

по телевизиите

Националните, не само партийната.

На този фон преговорите за широка коалиция след 14 ноември вече вървят, макар и в познатия стил на подозрения и отричания.

“Току-що гледах новините как Кирил Петков заяви, че води преговори с “Има такъв народ”. Това не е вярно. Кирил Петков не е водил разговори нито с мен, нито с членове на ръководни позиции в ИТН”, побърза да отрече във фейсбук Слави Трифонов.

Петков и Василев обаче не отстъпиха и увериха, че с определени хора наистина си говорят.

Истината е, че физическата липса на Трифонов в редиците на ИТН доведе до създаването на своеобразни лидери аватари. Още от началото той делегира ръководството на парламентарната група на най-близкия си човек Тошко Йорданов.

Сценаристът и партиен заместник на Слави отряза къдрици, когато крушира и вторият проектокабинет на ИТН. В общи линии политическите му послания останаха на това ниво, градирани с недотам цензурни коментари по адрес на други политици в туитър (виж долу). Или казано с две думи, водачът на депутатите на Слави се показа

не особено

диалогичен,

а в политиката това е ценно качество.

Именно диалогът се оказа силна черта пък на избираната два пъти за шеф на парламента Ива Митева. Тя и сега е кандидат за депутат от партията, макар да се зарече това да ѝ е за последно.

Митева е нещо като другото лице на ИТН, извън групата на гневните сценаристи. Дългият опит в парламента като шеф на правния отдел в началото не ѝ помагаше да свикне с новата роля на председател и да успокоява духовете в залата. БСП, ГЕРБ и ДПС често я наказваха с различни хватки от правилника. Митева обаче не се даде. В началото на помощ в кризисните моменти ѝ се притичваше Татяна Дончева, но онази реплика за булонката завинаги взриви дружбата им.

Звезда в групата, включително пак на гърба на Дончева, стана и Радостин Василев. Дългогодишният спортен адвокат бе избран за шеф на правната комисия в 45-ия парламент и прокарваше ударно приетите промени в изборното законодателство тогава. За него бе запазено креслото на спортен министър и в двата проектокабинета на партията.

А ако има истински политик в редиците на Слави, то това е организационният секретар на ИТН Виктория Василева. Тя е бивш шеф на младежкия СДС и има един мандат като депутат зад гърба си. Василева бе човекът, който наравно с Йорданов и останалите шефове сценаристи взема важните решения. В 46-ия парламент оглави комисията по промени в правилника на НС и бе автор на повечето предложения за такива. Единствена сред мъжкото партийно ръководство, Василева не отстъпва по рязък изказ на колегите си.

Извън

скандалите

остана

сценаристът

Ивайло Вълчев,

който също е зам.-шеф на парията. И през двата “луди” парламента той вземаше активно участие в работата на групата и участваше във всички преговори с останалите формации. Единственият усмихващ се (понякога) човек в ИТН, Вълчев бе търсен от депутатите и извън партията, когато трябваше да се постига разбирателство по отделни въпроси.

И докато ситуацията в парламента създаде много “нови лидери” в партията, то по места тя не успя да си изгради такива, които да крепят структурите ѝ.

8 местни координатори я напуснаха още преди вота на 4 април. Разказаха, че Тошко Йорданов ги заплашвал как ще им “почерни живота”, ако играят с преференции на изборите, а листите били спуснати от София.

В последните дни този скандал се завъртя отново. Този път партията напусна Галина Иванчева, която в 46-ото НС стана депутат от Варна с преференции. Във фейсбук разказа, че и в нейния район преференциите са били забранени, а докато била депутат, от ръководството ѝ натрапвали определени хора за сътрудници. От ИТН не коментираха обвиненията.

Слави - лидерът от фейсбук, Тошко - пророкът от туитър

Програми, решения, партийни позиции и дори проектокабинети - всички тези важни решения лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов избра да съобщава през фейсбук.

Още при създаването на партията Трифонов категорично отказа да говори пред медиите. До днес той има точно две телевизионни интервюта, едно пред националното радио и едно за френския вестник “Монд”.

Много е вероятно освен с особеностите на характера и на разбиранията за правенето на политика фейсбук лидерството му да е свързано с неговото здравословно състояние. А от обект на нездраво любопитство темата се превърна и в политическа, като Татяна Дончева и сие дори прекрачиха етичната граница и обявиха, че Трифонов е “слаб физически и психически” да взема решения.

Така или иначе, водачът на ИТН, който се подиграваше на Бойко Борисов за политиката от джипката, определено стана лидерът от фейсбук. А неговият пророк в друга от социалните мрежи - туитър, е заместникът му Тошко Йорданов. Там той води най-яростните си битки с партийни опоненти.

От туитовете му тръгна напрежението с Христо Иванов, когото посъветва “да мисли, преди да приказва”. В друга публикация Йорданов нарече “боклук” евродепутата от ДБ Радан Кънев за позицията му, че ЕС трябва да се намеси заради ниския праг на ваксинация в България. Разгроми Асен Василев като “финансов измамник”, а Мая Манолова нарече “изплискал леген”, “орешарка”, “пеевка” и куп други. След като публикациите му започнаха да се цитират в медиите, Йорданов заключи профила си.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>