Орлин Павлов: Чувал съм и такива коментари: Я, този можел и да пее

23.10.2021 16:35 Мария Райчева
СНИМКИ: КРАСЕНА АНГЕЛОВА И ЛИЧЕН АРХИВ
По време на снимки на видеото към "Див рай"
Орлин Павлов е и дипломиран актьор.
С Диана и малката Елизабет

Може би да пееш е малко по-леко,

дори и при натоварен график,

отколкото да снимаш по 12 часа на ден.

Доста тежък физически труд е,

но удоволствието е голямо,

когато гледаш какво си направил

- Реализирате се успешно не само като певец, но и като актьор. Коя е била най-трудната ви роля, г-н Павлов?

- Засега Стивън от сериала “Пътят на честта”, който в момента се излъчва по Нова тв. Имаше много препятствия, през които трябваше да мине героят. Трябваше да говоря и с лек акцент, защото е живял в чужбина. Голямо щастие е, че работих с Виктор Божинов, Виктор Чучков и Станислав Тодоров, за пръв път снимах с тях. И с много от актьорите застанах пред камера за първи път, една от тях е София Маринкова, с която имахме най-много сцени. С Ивайло Захариев, със Силвия Петкова, Койна Русева, Деян Донков, огромен респект към тези хора. Мечтал съм да играя с тях. По време на снимките имаше един по-специфичен трепет.

Щастлив съм, че едновременно с участието ми в сериала “Пътят на честта” записах и песен, която се включва към саундтрака. Освен от българските продуценти “Вирджиния рекърдс” тя е продуцирана и от американци, които имат няколко награди “Еми”. Песента “Див рай” е по текст на Росен Кокошаров, а Виктор Чучков е режисьор на видеото.

- Как върви концертната дейност в сегашните условия на пандемия?

- Сведена е почти до минимум. Имахме възможност да играем “Клетниците” в Софийската опера и балет. Предстои да излезе и един дует, засега няма да издавам с кого, но е жена, скоро ще заснемем клип.

- А филмови проекти?

- Завършихме с Ники Илиев втората част на филма “Завръщане”. Цяло лято снимахме 40-те серии на втори сезон на “Пътят на честта”. Нямам представа дали ще има трети сезон.

- Къде се чувствате по-добре - на музикалната сцена или на снимачната площадка?

- И на двете места е еднакво, зависи колко си подготвен. Може би да пееш е малко по-леко, дори и при натоварен график, отколкото да снимаш по 12 часа на ден. Доста тежък физически труд е, но удоволствието е голямо, когато гледаш какво си направил. Хубаво е да си удовлетворен, въпреки че аз невинаги съм доволен. Много съм критичен, трудно се гледам.

- От кого търпите критика?

- От всички. Отнасям се с уважение и винаги влизам в разговор, за да направя най-доброто, да продължа да се развивам. Но от друга страна, всичко е и въпрос на вкус. В случая не става въпрос за Стефка Костадинова, която е номер 1, скочила е 2,09 м и никой не може да я победи. Музиката, киното, сериалите, изобщо

изкуството е

въпрос на вкус

Нещо, което на мен ми харесва и смятам, че е направено добре, за друг може да е много скучно. За някои един певец може да е изключителен, за други да не е нищо особено.

- За ролите явявате ли се на кастинг?

- Да, разбира се, но съм получавал и лично покани за участие. През последната година и половина съм се явявал за 4 или 5 сериала и спечелих само един кастинг, и то този, в който в момента играя - “Пътят на честта”. За втората част на “Завръщане” на Ники Илиев не съм се явявал, защото актьорите от първата част продължиха и в следващата. Но за нещо ново, ако съм подходящ типаж, искат да ме чуят, да видят как се държа, как изглеждам в момента.

- В “Нокаут, или Всичко, което тя написа”, пак на Ники Илиев, играхте с Гари Дърден. Как се работи със звезда от неговия ранг?

- Това беше страхотен шанс, който получих от Ники Илиев и съм му много благодарен. Не можех да повярвам, като ми каза, че са успели да стигнат до него. Гари Дърден се държеше изключително приятелски. Оказа се и че пее страхотно.

- Как избирате коя песен да изпеете?

- Трябва да я почувствам. Много е странно - чувам я един път и решавам. Тази - “Див рай”, веднага ме грабна.

- Бяхте в група “Каффе”, от доста време сте самостоятелен изпълнител, кое е по-трудно?

- Да си сам на сцената, определено е по-трудно. Но пък аз винаги на сцена съм с музиканти. От 7-8 години насам е изключително трудно да имаш група. Навсякъде сцените са малки, не са добре оборудвани. Канят те на места, на които си мислят, че имат звук, но нямат. Отиваш с озвучител, те казват, че имат много добри колони и предната вечер е пял еди-кой си рапър. Започвам да обяснявам, че нямаме нищо общо, аз идвам с музиканти, които свирят на живо, аз пея, не говоря. Човек трябва да има изисквания и ние имаме такива. С моите колеги работим от много време в тази посока, искаме да вдигнем нивото. Може да звучи малко нахално и нафукано, но вдигаме нивото на места, на които си мислят, че могат да се грижат за нашия звук. Не се надуваме и не обиждаме никого, просто се опитваме да им покажем как трябва да се случват нещата.

- В противен случай е обида за публиката, когато не получи качествен звук.

- Да. Даже има места, на които няма сцена и осветление,

а артистът трябва

да е сврян някъде там

в един коридор

Не ходим на такива места и следващия път, когато отново ни търсят, вече има сцена и насочено осветление.

С много неща се борим с моите колеги Любо Киров, Миро, Графа и всички останали изпълнители. Малко по малко нещата се получават.

- Вие и изпълнителите, които изброихте, сте много силно поколение. На какво се дължи успехът, който имате толкова години?

- Успехът се измерва субективно. За един човек аз може да съм много успешен, според друг може да не съм направил абсолютно нищо. Понеже винаги разсъждавам по-скромно, мисля, че съм направил някакви неща, но не мога да се нарека суперуспешен.

- Държите на качеството на музиката и стойностните текстове.

- И това е субективно. Една голяма група от хора ще кажат, че нещо съвсем различно е модерно и нашата музика няма това и това. Всеки е свободен да слуша каквото си иска. Харесвам това, което правя, и ако на някого му харесва - чудесно. Ако ме е видял някъде и е любопитен, може да дойде да ме слуша. Чувал съм например и такива коментари: “Я, този можел и да пее”. Когато не си ходил да слушаш някого, не можеш да кажеш как пее. Отиди, отвори си ушите и чуй. Ако изпълнителят не може да се справи добре на сцената, тогава кажи: “Не ми харесва, той не пя добре”. Трябва да сме малко по-отворени, по-гъвкави, не може веднага да тръгваме с отрицание.

- С родители оперни певци, защо не тръгнахте в тази посока?

- Никога не са ми казвали, че трябва да стана оперен певец, напротив.

Ходех на уроци

по оперно пеене,

исках да кандидатствам в консерваторията, за да стана певец. А баща ми казваше: “Орли, това е много тежък физически труд, не е за теб. Избери си друг тип музика - мюзикъл, поп, операта не е за теб”. Може и да е бил прав.

- Кой ви насочи към актьорството?

- Случайно стана, след 8-и клас отидох в друго училище, не бях с много висок успех. Един ден едно момиче - Тони Тотева, влизаше от клас в клас и обясняваше, че в 22-ро училище има театрална паралелка. Питаше дали някой пее и танцува и има интерес. Вдигнах ръка, а всички ми се изсмяха. Радвам се, че тогава Тони Тотева мина през нашата паралелка, и добре че вдигнах ръка. Ако не се беше случило, сигурно пак щях да се занимавам с изкуство, но нямаше да мина по този път, който е много цветен.

- Преди това какво ви вълнуваше?

- Много пеех, бях доста музикален, повтарях всичко, което чуех. Виждаше се, че имам талант. След гимназията вместо в консерваторията учих в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, завърших висшето си образование като актьор.

- И все пак не се ли колебаехте през цялото време накъде да поемете?

- Това е хубавото на образованието, което получих в Пловдив - синтетично сценично изкуство, както и в театър 4xC, че освен да сме актьори, ни учеха да пеем и да танцуваме. Бяха страхотни години.

- Иска ли ви се да започнете да преподавате актьорско майсторство или музика?

- Мисля, че

ще дойде и този момент

Сега нямам време за това. Но е етап, който ще се случи, мисля, че имам подход.

- Какъв бяхте като дете?

- Щур, но не от проблемните деца. Опитвал съм много спортове, тенис на маса, плуване, карате. Но една мечта не успях да сбъдна и ще я реализирам на стари години. Искам да се запиша да хвърлям копие. Като малък имах талант да хвърлям малка плътна топка много по-добре от другите, в четвърти клас биех по резултати батковците от осми клас и имах усещането, че трябва да стана копиехвъргач. Сигурно звучи смешно, защото вече съм на 42 г. Но бих опитал за кеф. Искам да разбера дали има уроци, с които да ме научат на техники за хвърляне на копие.

- Имате дъщеричка Елизабет, на колко години стана?

- На 2 години и девет месеца. Бих я снимал 24 часа в денонощието, много е сладка, това е заради мама, тя е много интересна. Засега Елизабет е със зелени очи.

- С какъв произход е половинката ви Диана Великова?

- Майка ѝ е българка, а баща ѝ е от Нигерия.

- Мислите ли за второ дете?

- Бих искал, имам сестра и затова си представям, че ще е хубаво да имаме още едно дете. Много е хубаво, когато са две.

- А сватба?

- Не сме мислили засега.

- Как поделяте грижите за дъщеря си?

- Според мен поравно. Иначе ходи на ясли. Вкъщи играем на всякакви игри.

Редим пъзели, вече ѝ

четем книжки, започна

да се заслушва

Много обичаме да танцуваме. Пея ѝ, тя също ми пее. Иска да ходи на балет, вероятно ще я запишем при Маша Илиева.

- Къде се запознахте с Диана?

- В БНТ, в предаването на Марта Вачкова “Жените”, беше преди повече от 10 години. Аз бях гост, а тя беше екип гости. После Диана замина за Дубай за осем години. Работеше във фирми, свързани с телекомуникации. Когато се върна, се видяхме и нещо се случи. Заедно сме вече четири години.

- Търсите ли мнението ѝ, когато правите нова песен или се подготвяте за роля?

- Пускал съм ѝ демо и съм я питал какво мисли. Интересувам се какъв според нея трябва да е следващият ми сингъл, как би трябвало да звучи. Наскоро пак я питах и тя каза, че последните ми две песни са бавни и е време за нещо по-бързо, динамично.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>