Хасан Азис: Направихме скок от тютюневите лехи до високотехнологичните производства

21.10.2021 17:31 Ненко Станев

Промени се не само икономическата структура на общината, а и мисленето на хората и начинът им на живот, казва кметът на Кърджали

Археологическият комплекс Перперикон се утвърди като една от емблемите на българския туризъм

Градът ни има нужда от околовръстен път

- Г-н Азис, вие сте кмет вече пети мандат. Как се промени община Кърджали през тези 18 години?

- Със сигурност промяната се е усетила от хората и като отношение, и като възприятие, и като визия, но и като послание, което излъчва Кърджали.

Едно от важните неща, което трябва да се каже, е, че през тези години ние продължихме духа на Кърджали - толерантността, разбирателството, комшулъка. През всички тези години не се отклонихме нито за миг от това послание, което сме получили от предишното и което искаме да предадем на следващото поколение.

В материален аспект промяната са многото проекти, които успяхме да реализираме, а целта им беше основно Кърджали да стане по-привлекателно място за живеене и инвестиции. Знаковите ни проекти са пазарът на производителите, Водното огледало, новите паркове, новите заводи, които се построиха, и другите инвестиции, които сме привлекли през годините.

Кърджали се превърна

в център на

автомобилостроенето
Важно е един град да намери себе си в света на възможностите, а не да се загуби в него. Ние направихме важна и стратегическа стъпка, като се насочихме в тази посока.

Какво беше най-важното преди 15 г. като проблеми, които трябваше да се решават? Основен поминък беше тютюнопроизводството. Занимавахме се основно с изкупвателната кампания и цената на тютюна.

Днес тази тема вече не е на дневен ред. За тези години направихме удивителен технологичен скок - от лехите с тютюн до високотехнологичното производството на автомобилни части за Европа, Япония и САЩ, включително и за електрически автомобили.

Този скок не е свързан само с промяната на икономическата структура на общината, а с мисленето и начина на живот. Хората, които отглеждаха тютюн, сега произвеждат високотехнологични продукти. Съзнанието на хората, начинът на мислене и на живот се промениха в рамките само на тези 15 години.

Предстои в Кърджали да бъдат реализирани още няколко инвестиции, с които ще се продължи идеята ни за превръщане на общината в център на автомобилостроенето. Провеждаме интензивни разговори с инвеститори, които да реализират нови проекти за производство на авточасти с осигуряване на допълнителни работни места в новата промишлена зона.
Важен елемент за този период от развитието на Кърджали е, че се

утвърдихме като

предпочитана

туристическа

дестинация
Археологическият комплекс Перперикон е вторият по посещаемост обект в България. Перперикон е добър пример за туристически продукт, в който сме успели да привлечем различни инвестиции - местни, национални и европейски. Археологическият комплекс се утвърди като една от емблемите на националния ни туризъм.

За мен е гордост, че през последните години реализирахме още една мечта на поколения кърджалийци, свързана с футбола. Местният отбор “Арда - 1924” е част от професионалния футбол на страната. В случая бих казал дори, че надскочихме мечтите си, защото футболният ни тим участва и в евротурнирите. Убеден съм, че футболистите ще продължат с успехите си.

- Това бурно развитие води след себе си и проблеми. Кои са най-сериозните?

- Да, така е, има проблеми, но и те са част от развитието ни. Такъв проблем е големият автомобилен трафик, какъвто има във всеки град, който има претенциите, че се развива.

Там, където има развита икономика и стандартът на живот е по-висок, този проблем е неминуем. Доброто е, че другият проблем на развитите градове - мръсният въздух, пред Кърджали на този етап не съществува. Причината е, че преработвателните предприятия се преориентираха към по-модерно производство.

Продължаваме да търсим възможности за подобряването на инфраструктурата на Кърджали. През последните 10-15 години много агресивно работихме за подземната част от нея. Направихме значителни инвестиции за канализации, водоснабдявания и за изграждане на пречиствателна станция.

Само в Кърджали са подменени десетки километри водопроводна и канализационна мрежа. В момента стартира нов проект за подмяна на довеждащия водопровод и част от вътрешната ВиК мрежа на града. През годините значителна част от подземната инфраструктура се подмени и идва времето, когато трябва да се обърне внимание за надземната инфраструктура.

Изготвихме

програма за

подобряване на

жизнената среда в

община Кърджали
Това е важен и мащабен проект, чието реализиране ще продължи няколко години.

Предвиждаме поетапно проектиране на цялата зона на града и на населените места. В програмата се включва цялостна подмяна на уличната настилка, на тротоарите, на зелените площи. Изграждат се беседки и детски площадки, модернизира се уличното осветление, автобусните спирки и други зони, които усъвършенстват условията на живот в даден район.

Готови сме с първия такъв проект в най-големия ни квартал - “Възрожденци”, в част от който започваме дейностите по подобряване на жизнената среда.

Ще продължим с останалите 40 зони, които обхващат целия град. Ще кандидатстваме за финансиране по новата програма за възстановяване и устойчивост и по програмата за т.нар. зелена сделка на ЕС. Целта е

жителите на Кърджали

да усетят отношението

и специалното

внимание на общината

към всеки един човек.

- Остава обаче проблемът с околовръстния път. Длъжник ли е държавата на Кърджали?

- Определено Кърджали се нуждае от околовръстен път. Нещо, което трябва да признаем, е, че Кърджали пропусна златните си възможности през последните 10-ина години за включването и финансирането на проекта за изграждането на околовръстен път.

Да, това беше ангажимент на държавата, която определено неглижираше този проект. В тази връзка трябва да посочим, че повече от 10 години не бяха достатъчни да се завършат задължителните отчуждавания на имотите, през които преминава трасето на пътя.

Да не говорим, че засега проектът не намери своето място сред приоритетите на министерството на регионалното развитие и в плановете за развитие на Южния централен район. Надявам се през следващите години да успеем, обединявайки усилията на местно, регионално и национално ниво, този проект да влезе в приоритетите на държавата и да може да се реализира.

- Преди няколко седмици анонсирахте проект за изграждане на приют за бездомни кучета. Различното в случая е, че той ще се ползва не само от Кърджали, но и от останалите общини в областта. Лесно ли беше да убедите колегите си да се включат в този проект?

- Това е проблем, за който местната власт остава длъжник на хората, но това е въпрос, който касае не само община Кърджали, а всички общини в цяла България.

Имах възможност да разговарям със служебния министър на регионалното развитие и със служебния министър-председател. Обединихме се около мнението, че проблемът с безстопанствените животни не е проблем само и единствено на определена община, а е национален проблем и по него трябва да има по-активна и адекватна законодателна политика и на местно, и на национално ниво.

В конкретния случай поех ангажимент пред моите съграждани, че ще направя всичко възможно един имот на регионалното министерство до село Седловина с отпаднала необходимост да бъде прехвърлен на община Кърджали, която да построи приют за безстопанствени животни. Поех ангажимент и стигнах до министър-председателя, който обеща, че в кратки срокове ще ни се предостави този имот.

След като това стане с останалите общини на област Кърджали, искаме да покажем един нов подход за решаване на проблема.

В основата на този пилотен модел е обединяването на усилията на съседни общини за решаване на проблема. Публична тайна е, че в нашата страна този въпрос се решава, като проблемът се пренася от едно населено място в друго, от една община в друга. Нашата цел е да търсим обединение на усилията за реализиране на общ проект.

Следващата ни стъпка са разговори с още няколко общини от област Хасково, които също да се включат в проекта.

- В началото на този мандат обявихте, че ще работите за децата и младите хора на Кърджали. Какво ще се промени за тях през следващите 2 години?

- Участвахме в националната програма за изграждане на детски градини и в момента сме приключили с проектиране на разширение в 4 детски градини и изграждане на една нова в Кърджали. Започваме реализирането на серия проекти, насочени към децата и младежта в общината. За първия проект вече сме подписали договор и

до месец-два в

Кърджали ще

бъде изграден

приключенски

въжен парк
за деца в “Простор”. Това ще бъде нашият подарък за всички деца и младежи и към родителите им. Обещал съм на децата на Кърджали в парк “Арпезос” да бъде изграден скейтпарк.

Държа да отбележа, че този проект е разработен съвместно с децата. Затова съм сигурен, че скейтпаркът ще бъде най-добрият в страната.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>