Всеки 2-и българин готов да не яде месо и да слезе от колата, за да има чист въздух

19.10.2021 18:46

15% днес биха се преместили в друго населено си място, където въздухът е по-чист

Расте броят на българите, готови лично да подпомогнат борбата с климатичните промени, следвайки някои ограничения и мерки. Това показват две национални представителни проучвания на "Екзакта рисърч груп" - от октомври 2020 и 2021 г.

Най-масова е готовността на хората у нас да ползват козметичнични продукти, които отговарят на екологичните стандарти - 79%. В тази група повечето са жени, хора с висше до 50 г.. Година по-рано, техният дял е бил 70%.
    65% са готови да не използват дърва и въглища за битови нужди срещу 57% преди година. Факт е обаче, че по 60% и нагоре от жителите на селата и от представителите на малцинствата, за които това е достъпното отопление, не биха предприели подобна мярка, коментират от "Екзакта".
53% биха ограничили пътуванията си с автомобил. В тази група преобладават мъжете, жители на областните градове и хора под 50 г.
49% биха ограничили консумацията на месо. 60% от жените биха приели подобно ограничение, докато 64% от мъжете са твърдо против.
      Данните на "Екзакта", че зелената сделка все повече интересува българите. Макар групата на онези, които никога не са чували термина днес да е по-голямата - 51,6%, тази на знаещите какво е "зелената сделка" е пораснала за година от 36,5% на 48,4% сега. През 2020 г. неинформираните по темата са били 63,5%, показват сравнителните данни на "Екзакта".
      "По-ниска стартова разпознаваемост на термина „Зелена сделка” през 2021 г. регистрираме сред хора на възраст под 30 г. (56% от тях), сред възрастни над 60 г. (54% от тях), респонденти с основно и средно образование, хора с нисък стандарт на живот и сред жители на малки градове и на села, пише в анализа на социолозите.
       45% от анкетираните днес правилно определят "зелената сделка" като набор от европейски политики за дългосрочно намаляване на вредните емисии в страните от ЕС и финансиране на икономическата трансформация към нисковъглеродна икономика. Всеки 6-и погрешно смята, че това е национален план на българското правителство, а 7% го отнасят до ООН. Всеки 3-и отговаря с "Не знам".
      Мнозинството - 44,4 на сто у нас заявяват, че България не е готова да участва в плана "Зелено възстановяване и трансформация", извличайки от него ползи. Всеки 5-и обаче е убеден в обратното. Една трета от попитаните не са наясно, показват данните.
       Днес 40,2% говорят за замърсяването на въздуха в своето населено място като за трайно нерешен проблем, срещу 59,8% на обратното мнение. Като такъв го определят 81% от софиянци, половината от жителите на големите областни градове, 67% от малките градове и 92% от селата.
Едва около 15% сега биха се преместили в друго населено си място, където въздухът е по-чист, показват още данните. Преди година обаче те са били с 4 на сто по-малко. Това твърдят по-често хора на възраст под 40 г., високообразовани и заможни респонденти. Такъв отговор дава и всеки 4-и от живеещите в населени места, където замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем.
       Мнозинството от 85,4% не биха се преместили с този мотив.
Нарастват дяловете на българите, готови лично да подпомогнат борбата с климатичните промени, следвайки някои ограничения и мерки.
Най-масова е готовността сред българите да ползват козметичнични продукти, които отговарят на екологичните стандарти - 79%. В тази група повечето са жени, хора с висше до 50 г.. Година по-рано, този дял е бил 70%.
     65% са готови да не използват дърва и въглища за битови нужди срещу 57% преди година. Факт е обаче, че по 60% и нагоре от жителите на селата и от представителите на малцинствата, за които това е достъпното отопление, не биха предприели подобна мярка, коментират от "Екзакта".
53% биха ограничили пътуванията си с автомобил. В тази група преобладават мъжете, жители на областните градове и хора под 50 г.
49% биха ограничили консумацията на месо. 60% от жените биха приели подобно ограничение, докато 64% от мъжете са твърдо против.
     Една трета биха плащали екоданък върху самолетните билети - по-често висшисти, хора с висок стандарт и респонденти на възраст между 30 и 40 г.
    Данните са от две национални представителни проучвания на "Екзакта рисърч груп" сред пълнолетни българи – между 1 и 7 октомври 2020 г. сред 1006 българи над 18 г. и между 29 септември и 4 октомври 2021 г. сред100 Те са методически съпоставими.
    Първото проучване е проведено от 1 до 7 октомври 2020 г. сред 1005 пълнолетни българи от цялата страна, а второто - в периода 29 септември – 4 октомври 2021 г. сред 1005 българи. Двете изследвания са реализирани със средства на Екзакта Рисърч Груп и с финансовата подкрепа на депутата в ЕП г-н Радан Кънев.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>