Стайко Тодоров: Правим лютеницата “Брей!” със 100% български продукти

19.10.2021 08:00 Албена Арабаджиева
Под марката “Брей!” се предлагат четири вида лютеница, като оригиналната е с кимион.
Част от производствения процес е печене и белене на червената капия.

Рецептата е традиционна, а вкусът е същият, какъвто хората си го спомнят от бабите си, казва Стайко Тодоров.

Той е собственик на фабрика “Траки”, разположена в Горнотракийската низина, край Пловдив. От 10 години фабриката произвежда зеленчукови и плодови консерви - айвар, апетитка, корнишони, зеле, печена люта чушка, царска туршия. От 2020 г. там се приготвя и лютеницата “Брей!”, част от серията български продукти, които се предлагат в “Кауфланд”.

Екип на “24 часа” посети “Траки”, за да види на място процеса по производство на лютеницата - от доставката на зеленчуците, тяхното печене и белене, до пълненето на бурканите.

- Г-н Тодоров, по каква рецепта се прави лютеницата с марка “Брей!”, която произвеждате за “Кауфланд”?

- С гордост смея да кажа, че лютеницата е продукт на майка ми. Тя е бивша учителка и има тетрадка голям формат 200 листа, в която са изписани възможно най-много видове различни рецепти за туршии, лютеници и различни видове домашно приготвени консерви. Когато решихме да правим лютеница, ѝ казах да ми даде трите най-хубави нейни рецепти. Те бяха дадени на технолога и той направи мостри от тях, както и други видове лютеница. При дегустация на сляпо избрахме вида лютеница, който се оказа с една от рецептите на майка ми.

Този вид го правим вече в няколко разновидности. Оригиналната рецепта представлява 70% капия, 15% патладжан, доматено пюре и подправки, включително кимион, без никакви консерванти, картофени или други пюрета. Това е 100% натурален продукт, който хората припознават като лютеницата на своите баби, приготвяна в казан в двора.

В периода на влизане на пазара се оказа, че някои хора не харесват вкуса на кимион, затова разработихме рецепти без кимион. За диабетици или за тези, които не обичат захар, направихме лютеница без захар, впоследствие направихме и леко пикантна, после и люта и така станаха 7-8 варианта. Под марката “Брей!” се предлагат четири от тях.

- Всички ли са едро смлени?

- Да, точно както е правена лютеницата в доброто старо време с обикновената машинка за мелене, което запазва автентичния ѝ вид.

- И сте запазили основата на рецептата през цялото време?

- Да. При стартирането на фабриката първият технолог ни каза да се откажем от тази рецепта, защото слагаме много суровина в продукта, което ще вдигне много цената и няма да се купува. Но никога не се поддадохме на предложения да създаваме по-малко качествени продукти с цел намаляване на себестойността и това даде резултат - показахме на пазара, че и качеството може да се продава добре.

- Защо решихте да си партнирате с “Кауфланд”?

- Доста време, преди да започнем да си партнираме с “Кауфланд”, водехме предварителни разговори с тях и вече предлагахме няколко наши продукта във веригата - лютеница и айвар. “Кауфланд” видя, че продуктът ни е на добра цена и с превъзходно качество.

След това участвахме в търга за “Брей!” и бяхме избрани заради рецептурата, вкусовите качества и високото качество на нашия продукт.

Интересното беше, че преди официалното представяне на марката всички продукти бяха пуснати тестово 10 дни предварително и се оказа, че нашата лютеница е на второ място по продажби.

- Защо смятате, че тя е толкова предпочитана?

- Хората припознаха нашия вкус. Радостен съм, че нещо, което е с толкова добро качество, се приема от хората, и мисля, че и другите колеги, работещи в консервния бранш от много години насам, започнаха да правят по-добри и качествени продукти. Като цяло модерната търговия започна да обръща внимание и да насърчава здравословното хранене.

- Откъде се снабдявате с чушки и патладжани за лютеницата?

- Доставчиците ни са български зеленчукопроизводители от нашия регион - Тракийската низина, около Пловдив. Зеленчуците минават входящ контрол за размер, цвят, здравина, като от всички производители ние изискваме и декларация за съответствие, че продуктът е без ГМО и пестициди, както и че е с произход България.

- Доматеното пюре също ли е българско?

- Да, основният ни доставчик е български производител. При тях 100% от продукта за доматеното пюре е произведен в България.

- Как следите качеството на лютеницата?

- При производството проба от всяка варка се дава в лаборатория за проверка на ph и гъстота, прави се и вкусова проверка и чак след това се преминава към разфасоване.

- Какво друго произвеждате във фабриката?

- Фабриката е на 10 години, основно се занимаваме с производство на зеленчукови и плодови консерви - айвар, апетитка, корнишони, зеле, печена люта чушка, царска туршия. Дейността, която се извършва в летния сезон, е производство на консервирани зеленчуци в буркани, както и печене, белене, замразяване на червена капия. За нас най-важният процес е преработката на червената капия, тъй като в производството на нашите видове лютеница това е основната суровина.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>