Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

18.10.2021 06:54 Валентин Хаджиев
Общинското ръководство е защитило висок бюджет и се надява в голяма степен да се реши проблемът със замърсяването на въздуха.

Безработицата в общината е 4% - на границата на здравословния минимум, казва кметът на града

Осезаем е ръстът на туристите, но голяма част от хотелите не са коректни

Поискахме общинският съвет да гласува стипендии на млади лекари и на медицински сестри. Условието е да работят 5 г. в МБАЛ “Братан Шукеров” след специализацията си

- Г-н Мелемов, кои важни за общината проекти се реализираха и за кои пандемията попречи?

- В момента се реализират много проекти. Върви ремонт на централния булевард, малки улици, по селата.

Пандемията попречи най-вече на големия екологичен проект за подмяна на горивната база с екогориво - газ, пелети, климатици, защото трябва събеседване с хората, които са подали заявления, а кризата с COVID-19 не позволяваше това да се случи.

Санирахме 12 жилищни

блока, открихме дом

за хора с деменция
Освен със забавянето на екологичния проект за друго кризата не ни е попречила.

- Пътната инфраструктура и уличната мрежа, особено при недовършен воден цикъл, остават най-чувствителните теми. Ще намерят ли решение скоро?

- Силно зависими сме от работата на фирмите изпълнители, затова има и недоволство. Някои от улиците ще ги асфалтират цялостно, други няма и затова сме зависими. Трябва да вървим след тях, но асфалтират много бавно. Нашата роля и влияние са минимални. Не можем да ги задължим да работят по-скоростно.

Хората асоциират проблема с общината, а реално не е така, тъй като бенефициент е ВиК, изборът на изпълнител не е наш, надзорът също не е от общината, но обираме негативите. Трябва всички да са спокойни, че след като приключи работата, улиците ще бъдат възстановени.

- Тази година бюджетът на общината е рекорден - близо 68 млн. лв. Какво означава това и какви ще са акцентите при изразходването му?

- Бюджетът е рекорден, тъй като в края на 2020 г. ни бяха отпуснати с министерско постановление 9 млн. лв. От тях 6 млн. за община Смолян, 2 млн. за Пампорово и 1 млн. за Смилян за инфраструктурни дейности. Това направи голям бюджета. Реално имаме средства за ремонти за града, но ни спират дейностите по водния цикъл.

Работим по селата - по улиците в Гела, Стикъл, Смилян, в почти всички села правим по нещо. В Пампорово всички улици, които са на територията на община Смолян, са асфалтирани. Пуснахме път и до кулата “Снежанка”. Предстои да пуснем осветление в курорта по главните пътища към Смолян и Девин. От тези средства се асфалтира и пътят към манастира “Св. Пантелеймон”.

- На какво може да разчита общината в обозримо бъдеще за повече работни места и развитие на бизнеса?

- Всички виждаме, че туризмът е най-силният ни сектор. Цялата леглова база, включително и тази в селата, беше пълна това лято. Туризмът има потенциал да разкрива нови работни места. С отварянето на ГКПП Рудозем още ще се раздвижи секторът.

Безработицата е 4% - тя е в рамките на здравословния минимум. Обаче няма работна ръка - всеки бизнес се оплаква от това. Недостигът е във всички сектори. Дори и да се появи някой, който дава големи заплати, ще изсмуче хора от другите сектори и там ще има проблем.

Наскоро общината

осигури база на

голяма IT компания,
която има в страната филиали с ангажирани 1000 души в софтуерната сфера. Заедно със собственика, който е от града, ще открие филиал, където да работят висококвалифицирани млади специалисти. Строи се голям търговски комплекс в новата градска част. Смолян ще има голям търговски мол. Инвестиции има в имоти, къщи, хотели в цялата община.

- Тази година се наблюдава осезаем ръст на туристи в Смолян. Това би ли помогнало за повече приходи в общинската хазна?

- Така е устроен туристическият бранш, че директна помощ за общините няма. Данъците не идват при нас. Но косвено - да. Повишават се доходите на родопчани, което се отразява на всички. Нашата планина се харесва от туристите. Това, което говорим, че сме гостоприемни, дава резултат.

Нека се знае, че не всички хотели са коректни. Най-коректни са ведомствените почивни бази. Опитваме се да осъществяваме контрол, правили сме и актове. Но постъпленията в общинската администрация не съответстват на потока от туристи. Трябва всички да сме по-отговорни към тези приходи, тъй като с тях се осъществяват дейности, за които всички настояваме да се случат.

Легловата база

в община Смолян

е внушителна

- Има няколко проблема, които са вечна тема на града - недовършената хотелска сграда до областната болница, както и рушащите се хотел “Соколица” и знаковата не само за Смолян, но и за Родопите Пангалова къща. Има ли шанс да бъдат решени?

- Не са решени, защото са проблемни. И трите са частна собственост. Недовършената сграда до областната болница е закупена, но се надявам новият собственик и да я довърши. С нейната промяна ще изчезне грозният скелет на изоставен строителен обект, който години наред загрозява центъра на града и за който много от живеещите тук силно негодуваха.

За хотел “Соколица” съм провел среща с представители на банката, която го продава на прилична цена, и се надявам да има нов собственик. Наистина е знакова сграда за Смолян и общественият интерес е причината като кмет да се опитам помогна за решаването на проблема с нейното стопанисване. Свързана е с живота на поколения родопчани.

Колкото до Пангаловата къща болно ни става да я гледаме години наред в това състояние, но собствениците са много. От доста време е изоставена и трудно виждам решение. Общината няма средства и възможност да я ремонтира. Водили сме разговори с Министерството на културата за казуса, тъй като е знакова сграда за Родопите.  

В нея преди време е била подредена и музейна сбирка, тъй като е представителна както за времето, така и за майсторите, които са я строили. Но никой не може да помогне.

Няма как общината

да ремонтира

частна сграда,
а друг да си живее в нея. Средствата са обществени и не могат да се влагат в частни имоти. Тъжно е, че няма решение.

- В пандемията много специализанти започнаха работа в областната болница. Как се случи това - знаем, че в много от болниците в страната, дори в областни центрове, имат недостиг на лекари и търсят специализанти. С какво Смолян стана атрактивен за младите лекари?

- Факт е, че областната ни болница е в добро финансово положение. Няма дългове, всички отделения са ремонтирани и са оборудвани със сравнително добра апаратура. Ние като община сме поискали общинският съвет да гласува пари за стипендии на млади лекари в размер на 10 хил. лв. и на медицински сестри със същата сума.

Условието за тези стипендии е лекарите, медицинските сестри, акушерките и лаборантите да работят 5 г. след специализацията си в МБАЛ “Братан Шукеров”. Специализантите имат подписани тристранни договори с общината и болницата. Това работи, тъй като имаме нужда от медицински специалисти, а COVID обостри този проблем.

- В социалните мрежи има негодувание за бездомните кучета. С доброволци поддържате елементарната грижа, но има ли вариант за трайно решение на проблема с приют, така че да не се връщат кучетата на улицата след чипиране?

- Това е болна тема за Смолян, както и за много други населени места. Сега има временен приют и го въвеждаме в експлоатация. Подали сме документи в БАБХ за регистрация на лаборатория. Сега имаме договор с лекар, който използва друга лаборатория, но е скъпо и не може да се осъществява контрол.

Предстои към приюта да се назначи лекар и след като ни се сертифицира лабораторията, се надявам да се подобри ситуацията. Има 50 клетки в приюта със съответната амбулатория за обработката на кучетата. Но

между общините няма

огради и кучетата

постоянно прииждат
Трайно решение обаче няма да има. И 500 клетки да направим, ако няма коректност и отговорност от страна на гражданите в отглеждането на домашни любимци, проблеми с бездомните кучета ще има.

- Как ще се реши проблемът с паркоместата? Автомобилите се увеличиха няколко пъти в последните години и въпросът с паркирането става неотложен?

- Едно от решенията е да се направят някои улици еднопосочни, където е възможно. Нямаме общински места да изградим паркинги. Планираме втори етаж за паркинг на Стария център на мястото на изгорялата гимназия, за да поеме желаещите да паркират в ларгото на града, но парцелът е дарен за училище и с въпроса се занимават юристите. Да,

трафикът е увеличен

значително. Но не

можем да разширим

улиците, релефът

не позволява
Така че единственото решение за облекчаване на трафика в града е въвеждането на синя и зелена зона и еднопосочни улици. Обмисляме го детайлно.

- Започна мащабният проект за смяната на горивната база. Над 2000 домакинства очакват нови отоплителни уреди. Подмяната се забави, защо се получи така? Проведохте проучвания като част от проекта, какво показват те, подмяна на толкова уреди ще повлияе ли за чистотата на въздуха в града?

- Забави се заради пандемията. Сега сме обявили процедури за избор на доставчици и предстои да се изберат такива. Първоначално бе разрешено да се подменя горивната база само на територията на Смолян, но заради забавянето поискахме да се включат и селата.

Първият етап от проекта приключи. Той беше на стойност 460 215 лв. и включваше проучване на нагласите на не по-малко от 4000 домакинства. Изработена бе и електронна географска карта на източниците на замърсяване и се проведе разяснителна кампания, както и анализ на видовете отопления по квартали с приноса им към замърсяването на въздуха.

Ако не беше пандемията, щяхме много по-рано да сме преминали през тези процедури. Има забавяне с около половин година заради мерките срещу разпространение на коронавируса, тъй като анкетирането трябваше да се извърши по домовете.

За следващия

отоплителен сезон

хората ще имат

нова горивна база
Предвижда се монтажът да започне през декември 2021-а и да продължи през 2022 г. По проекта ще бъдат одобрени за финансиране 2235 домакинства или да бъдат доставени 3108 нови отоплителни уреда. Смолян бе сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране за смяна на горивната база.

Защитихме висок бюджет и се надяваме в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. Очаквам реакция и от РИОСВ към юридическите лица, като хотели и предприятия да допринесат с промяна на вида гориво, които използват. Повечето от хората са заявили смяна с котли за пелети - около 1650 домакинства, 750 са пожелали климатици, 120 - газ, а 18 домакинства - биомаса.

Вторият етап от проекта включва и дейности по демонтаж и предаване на старите устройства. Надявам се бизнесът да реагира, защото ще има необходимост на пазара от повече пелети. Опира до материал и най-вече до работна ръка.

- Смолян е един от първенците по санирани жилищни сгради, но още много очакват и са подадени документи. Ще останат ли излъгани тези хора, ще могат ли да се възползват от същите условия като досега. И има ли надежда и те да получат саниране на сградите си?

- В Смолян има

50 многофамилни

жилищни сгради,

които очакват

рестартиране

на програмата
за енергийна ефективност. Те са записани в Българската банка за развитие и очакват подписване на тристранни договори за целево финансиране и отпускане на държавни средства.

Сдруженията на собствениците, както и от общината, няма какво да направим в случая, освен да се надяваме да се възобнови националната програма. Смолян е сред първенците в санирането на жилищни сгради в страната. 29 жилищни блока с 3500 обитатели са санирани през 2016-2017 г. по Националната програма за енергийна ефективност.

Още 5 блока са санирани по “Обновяване на българските домове” чрез МРРБ по ОП “Регионално развитие 2007-2013”. 5 блока са санирани и по проект на общината по Програмата за развитие към ООН. В момента се извършва санирането на 12 многофамилни жилищни сгради, които са на средна възраст от 50 г., по проекта на община Смолян “Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Смолян” по ОП “Региони в растеж 2014-2020”.

Възползват се

сгради с общо 577

обитатели в 223

апартамента
Очаква се след санирането разходите им за отопление да намалеят с около 73,15%. Ще се удължи и жизненият цикъл на сградите. По наши изчисления общо 1/4 от старите многофамилни жилищни блокове, с над 36 жилища, в Смолян са санирани по различни програми, но има още много жители на града, които очакват и те да получат възможност за саниране на жилищата им при същите условия като предишните.

- Ще протече ли по обичайния сценарий празникът на града заради пандемията?

- Повечето прояви ще бъдат на открито, трябва да пазим хората. Но това е нашата свобода и трябва да я отбележим подобаващо. Зависи какви ще са правилата в държавата и дали няма да има допълнителни ограничения.

Призовавам хората да се ваксинират. Искам жителите на Смолян да са здрави и щастливи.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>