Ангел Михайлов: За да избегнете шока от сметките за парно, изберете плащане на равни вноски

11.10.2021 17:00 Самуил Огнянов
Ангел Михайлов е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и “Топлофикация Враца”. В момента е адвокат на свободна практика с висока експертиза в областта на енергийното право и защита на потребителските права.

КЕВР може да даде антикризисни указания как в тази критична ситуация да се формират месечните фактури, казва адвокатът в областта на енергийното право и защита на потребителските права:

- Г-н Михайлов, всички с притеснение очакват решението за новите цени на топлинната енергия. Като адвокат с опит в енергийния сектор мислите ли, че покачването ще е драстично?

- Клиентите не е необходимо предварително да се стресират от прогнозите за шоково увеличение на цените на топлинната енергия. Според закона при нужда корекция в цената на топлинната енергия се извършва през 6 месеца. Следователно за разглеждане и утвърждаване на нови цени можем да говорим едва в началото на следващата година.

Основна причина за очакваното поскъпване на топлинната енергия и други услуги е повишаването на цената на природния газ. От 1 юли до 1 октомври покачването на цената на природния газ е 100%.

- Драстично ли ще е покачването? 100% покачване на цената на природния газ означава ли 100% покачване на парното?

- Не, разбира се. Това е поредната спекулация, която може да бъде завъртяна в публичното пространство предизборно.

Не бих се ангажирал с прогнози, но природният газ е компонент в крайната цена на топлинната енергия, така че няма как покачването на цената на парното да е 100%. За пример мога да ви дам “Топлофикация Враца”, където съм работил, като при останалите газови топлофикации логиката е сходна. Делът на природния газ в общите разходи на една топлофикация е около 50%. Не е малко, но предвид факта, че КЕВР се старае цените на парното и водата да са социално поносими, трябва да сме сигурни, че покачването ще е по-малко в сравнение с паниката, която се насажда предизборно.

Математически е невъзможно поскъпването на компонент, който формира около 50% от цената, да доведе до 100% поскъпване на крайния продукт. Но индустрията е изключително зависима от синьото гориво и това ще доведе до повишение с 5 до 10% в цената и на други компоненти, заложени в ценообразуването на топлинната енергия.

Нейното поскъпване според мен няма да е 100%, но ще бъде достатъчно, за да се отрази сериозно на семейния бюджет. Не е тайна, че доходите в страната са ниски, а пенсиите са по-ниски от редица сметки за парно през зимата.

Преди няколко дни председателят на КЕВР публично обяви, че комисията тепърва започва да работи и развива модели, с които да смекчи ефекта от повишението на цената на природния газ върху цената на електрическата енергия, като тези мерки ще окажат влияние и върху цената на топлинната енергия.

- Какъв съвет бихте дали на клиентите на топлофикация? Законът дава ли на клиентите коз, който да им помогне да смекчат ефекта от покачването на цената на топлинната енергия?

- Да, клиентите имат силен коз. Съгласно последните редакции на Закона за енергетиката всички уреди за дялово разпределение, които се монтират, следва да са с възможност за дистанционен отчет. Целта е сметките за парно на клиентите всеки месец да показват реалната консумация.

Същият закон дава възможност клиентите в сгради етажна собственост сами да изберат няколко варианта за отчет или по-точно как да бъдат формирани техните сметки. Възможностите са на месечни вноски, определени по прогнозна консумация за сградата, и една изравнителна вноска по реална месечна консумация на 11 равни месечни вноски и една изравнителна вноска.

Към момента може би около 70% от клиентите на топлинна енергия в страната заплащат месечни сметки, които са прогнозно определени на база потреблението им от предходния сезон. Както при тях, така и при сметки, изчислени на база реалното потребление, високите сметки са в студените зимни месеци, когато са високи всички сметки, не само сметките за парно, а пред аптеките има опашки за лекарства.

При равните месечни сметки също се взема потреблението от предходен сезон за определяне на равната вноска, но тази вноска е осреднена и се заплаща в продължение на 11 месеца. Така вместо твърде високи сметки в рамките на 5 месеца клиентите заплащат значително по-ниска сметка 11 месеца, като накрая се изготвя изравнителна сметка, по която даже има вероятност да им се възстановят суми при по-ниска реална консумация.

- Може ли да дадете малко повече конкретика за равните вноски?

- Методиката за изчисляването им е посочена в наредбата за топлоснабдяването. При плащане на равни вноски се взема общото потребление за предходния сезон и се разделя на 12. Получената стойност се явява равната вноска, която се заплаща 11 месеца. При равните вноски клиентът заплаща една и съща сума всеки месец, като в дванадесетия месец се изготвя изравнителна сметка, която се образува от разликата между прогнозната равна вноска и реалното потребление.

- С какво можете да сравните плащането на парното на равни вноски, за да е още по-ясно?

- Фиксираната прогнозна равна вноска прилича на сметката за цифрова телевизия, на сметката за домашния интернет, както и на абонамента, който плащаме към мобилния оператор.

Независимо колко минути говори по мобилния телефон или колко мегабайта използва в интернет, в повечето случаи клиентът дължи еднаква сума всеки месец за абонамент. Разликата при плащането на топлинната енергия на равни вноски е, че ако сте потребилили по-малко енергия от заложената месечно, следва в края на отчетния период да ви бъде възстановена надвнесената сума. Разбира се, при другите услуги не е така - ако не сте гледали телевизия цял месец, отново ще трябва да платите абонамента за тази услуга.

- Всички топлофикации ли предлагат плащане на равни вноски?

- Не знам дали навсякъде се прилага, защото това е избор на клиента. Със сигурност към “Топлофикация Враца” имаше и клиенти се възползват от тази предоставена от закона възможност.

- Смятате ли, че плащането на равни вноски е правилната тактика на българина в тази ситуация?

- Със сигурност има още много варианти, с които българинът да намали тежестта на вдигането на цените върху джоба си, но те до голяма степен зависят от спецификата, политиката и промоциите, които предлагат топлофикациите. Моят съвет е да се поинтересуват от допълнителните възможности, които дружествата им предлагат.

- Има ли възможност и регулаторът да се намеси?

- Искам да се върна към позицията на председателя на КЕВР относно разработването на механизми за смекчаване на ефекта от шоковото повишение на цените на природния газ върху крайната цена на топлинната енергия.

Само преди един сезон поради промяна в цената на природния газ със задна дата КЕВР се намеси и даде указания на топлофикационните дружества да преизчислят със задна дата сметките на клиентите. Според мен КЕВР и в момента може да се намеси и да регулира начина на формиране на месечните сметки. Голяма част от клиентите на топлофикационните дружества са пенсионери, които трудно могат да се организират, за да преминат към плащане на равни вноски. От друга страна, ако клиентите масово започнат да подават заявления за този начин на плащане, ще има огромни опашки пред дружествата, което предвид епидемиологичната обстановка не е добра идея. Освен това отоплителният сезон ще започне всеки момент и едва ли дружествата ще успеят да обработят толкова голям документооборот. Някой трябва да помисли за клиентите на топлинна енергия.

Регулаторът би могъл да даде указания за всички клиенти в предстоящия сезон сметките да бъдат равни цяла година и накрая да се изготви една изравнителна сметка. Шоковите цени на природния газ засягат всички сектори на държавата, затова е необходимо държавно решение. Защото едно е в зимните месеци сметките да скочат с 100 – 150 лева, друго е да се повиши равната вноска с 10 до 25 лева. Според мен някой в държавата трябва да помисли за гражданите, които са го овластили пряко или косвено, и в критична ситуация да вземе критични мерки за благото на народа.

На клиентите препоръчвам да изберат равните вноски сега, вместо след очакваното повишение на цените да натрупат неплатени зимни сметки, които да разсрочват със споразумения и да плащат успоредно със сметките в следващия сезон.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>