Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

11.10.2021 07:00 Митьо Маринов

Още акценти от интервюто с кандидатката за вицепрезидент:

Истинското обединение се прави от хората, не от партиите. Трябва да разговаряме, дори и да не се харесваме

Не мога да се притеснявам от подкрепата на ГЕРБ, зад която стоят 800 000 българи

Лично проф. Герджиков ме покани за негов вицепрезидент, познаваме се от 5 г. 

Досега съм се борила срещу всички форми на насилие, ще продължа да го правя и като вицепрезидент

За първи път се срещнах с Бойко Борисов тази събота, пожела ми успех в нелекия път

Ваксинирана съм, държа повече да са информираните за ваксините, защото вярвам в науката

Познаваме се с Румен Радев, надявам се, че сме в добри служебни, дори приятелски отношения

- Полк. Митева, защо се включвате в политиката сега, в този труден момент за страната – политическа криза, придружена от световна пандемия? Не е ли това най-неудобното време?

- Може би е най-неудобното, но е най-точното, за да провери всеки един от нас готовността си и да изпълни своя дълг пред родината. Нека това не ви звучи високопарно, защото аз цял живот съм черпила сила от моя дълг към България и българите.

Днес е денят, в който всички трябва да превърнем нуждата си от обединение в действие. В обединението аз намирам още една кауза. И тя е да възстановим разговора между нас. Независимо дали се харесваме, или не се харесваме, ние не трябва да се отказваме от разговора един с друг. Или както казва един мой приятел: По-добре да се срещнем, да говорим и да не се разберем, отколкото да не се разберем, защото не сме говорили.

- Как дойде поканата към вас да станете кандидат за вицепрезидент?

- Поканата дойде лично от проф. Герджиков. Обади ми се по мобилния. Познавам се с него повече от 5 г. Освен това Софийският университет винаги ни е подкрепял, нас, жените военослужещи, в борбата ни за по-добър свят. Искрено вярваме в силата на жените да направят живота по-добър и смислен. Ние, жените, сме тези, които даваме живот. И същите тези жени сме длъжни да го опазваме. В мое лице не само жените, но и всички групи в неравностойно положение ще имат не само съмишленици, но и боец, който заедно с тях ще отстоява правата и интересите им.

- Колко дълго обмисляхте предложението?

- Признавам, не беше лесно да взема решението. Разбира се, обмислях го заедно със семейството ми. Ние с моя съпруг сме много активни и динамични личности, такива са и нашите деца. Семейството ми ме подкрепи и застана до мен. Казаха ми да приема, защото вярват в мен и вярват най-малкото в това, че ще положа всички усилия, на които съм способна, за да внесем спокойствие в напрегнатия ни живот за обединение на всеки отделен български гражданин.

- Издигнати сте от инициативен комитет, но заедно с проф. Герджиков ви определят като кандидат президентската двойка на ГЕРБ. Притеснява ли ви това?

- Не. Не може да ме притеснява подкрепата на над 800  000 българи. Обратното, вълнувам се от възможността да се обърна и към всички останали и да ги помоля за подкрепата им, защото тяхната подкрепа за нашата кандидатура е всъщност подкрепа за правото ни да живеем заедно и нормално.

Гледам на партиите като на организации, даващи възможност на всеки човек да се бори за своите възгледи и принципи.

Но президентът и вицепрезидентът олицетворяват и се борят не за интересите на една партия, а на цялата нация. В тази връзка бих била щастлива, ако се окаже, че много хора от различни партии разбират и споделят нашите цели и каузи.

- Много са полярни мненията за ГЕРБ в момента, това стана видно и от последните два парламента, където партията изпадна в изолация. Не се ли притеснявате именно от това - и вие да попаднете в изолация?

- През цялото време вие ме питате за партии, а аз ви отговарям за хора. Проф. Герджиков и аз говорим за обединение, за възстановяване на разговора в обществото и нормалността. Истинското обединение се прави от хората, а не от партиите. Така че ние не отказваме подкрепата на никого от нашите сънародници, няма да делим никого нито по партиен, нито по етнически, нито по какъвто и да било друг признак. Няма да делим, ще обединяваме.

- Вече и БЗНС ви дадоха подкрепата си. С кои други успяхте да говорите и предстоят ли още срещи?

- Благодаря за подкрепата на една от най-старите партии - БЗНС. В момента, в който бъдем подкрепени и от други партии, ще го заявим публично.

- Проф. Герджиков разказа, че се е срещал лично с Бойко Борисов преди обявяването на кандидатурата ви. Вие имали ли сте среща с Борисов?

- За първи път се срещнахме тази събота на срещата ГЕРБ-Жени, на която бях поканена. Той дойде да уважи събитието на дамите от партията си.

- Какво ви каза той?

- Пожела ми успех в нелекия път, който ми предстои.

- Вие сте спортист, военен, а възприемате ли се като политик?

- Някъде бях чела, че думата политика означава управление на хора и процеси, а не на партии. Така че ако наричаме политик човек, който отстоява идеали, политики по определени теми, то тогава съм политик. Равнопоставеността на жените с мъжете, борбата с насилието над жени, насилието по време на конфликт, насилието над децата, накратко казано, срещу всички форми на насилие съм се борила, боря се и ще продължа да го правя и като вицепрезидент.

- Познавате ли лично Румен Радев?

- Да, но не сме били в преки служебни отношения. Служили сме на различни позиции във Военновъздушните сили. Аз - в щаба на ВВС и в корпус “Противовъздушна отбрана”, той по командирска линия се е развивал също във формированията на ВВС.

- В какви отношения сте?

- Служебни. И надявам се, по-скоро приятелски.

- Имате ли някаква лична критика към управлението му през последните 4 г.?

- Самият факт, че приех поканата на проф. Герджиков да бъда част от неговата кандидат президентска двойка, говори, че имам своите виждания и идеи за промяна. Но единственото, което ще си позволя да кажа по време на кампания, е, че президентът трябва да е такъв за всички българи.

- Ваксинирана ли сте?

- Не мога да остана равнодушна към това и съм ваксинирана. Държа повече българи да бъдат информирани за ваксинацията.

Аз съм и една от първите жени, която се ваксинира и срещу рак на шийката на матката. И тогава имаше такова антиваксърско настроение в страната. Отново се появиха почти същите аргументи, че ако се ваксинираме срещу този вид рак, няма да може да родиш. Аз съм доказателството, че не е така. Ваксинирах себе си. Ваксинирах и дъщеря си. Когато има превенция, е по-добре да се спази, естествено, по лекарско предписание. Просто вярвам в науката.

- Какво мислите за ваксинационната кампания у нас?

- Не е важно какво мисля аз. Важно е какво се случва. За съжаление, фактите са безжалостни - под 20% от българите са ваксинирани. Колкото и някои представители на правителството да искат да вменят вина у хората, никой от българите няма вина за това, че никой не е успял да ги убеди в смисъла на ваксинацията. Ваксинацията е въпрос на личен избор и хората, които сме избрали да ни управляват, трябва да си направят труда да го обяснят по начин, който да убеди всички. Не приемам изречения от рода на “българите по принцип са против ваксините” и в това отношение българските политици са длъжници на народа.

- Темата Македония е силно наболяла също. Каква е позицията ви за присъединяването на западната ни съседка към ЕС?

- Ако не си изпълняват ангажиментите като съседи, какви биха били отношенията ни като партньори в рамките на Европейския съюз? Като български гражданин приветствам приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Но само при спазване на Договора за приятелство,  добросъседство и сътрудничество.

 - Някои избиратели смятат, че вече е време да се премахнат генералите, военните от властта. Вие като военен защо смятате, че тези хора имат място в управлението?

- Още с първите си думи заявих категорично не намерението си, а убеждението си, че каквото и да е деление на българския народ по какъвто и да е признак – религиозен, професионален, етнически или друг, означава разделение, а не обединение.

Как си представям обединена България – ще дам един пример. По БНТ има едно предаване - “Любимците на България”. Представят се любимите двойки на България. Една от тези любими двойки са Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Те са от нашия инициативен комитет и двамата. Знаете ли кой ги представи в предаването пред цяла България? Орлин Горанов, който е част от друг инициативен комитет. На финала Горанов им каза: “Обичам ви!”. Ето това е моята България. Независимо че сме различни, да признаваме достойнствата на другия, да се уважаваме и да вървим напред заедно. Да си подадем ръка за добруването на всеки един от нас. Ето това е моята България.

ВИЗИТКА

 Родена е на 2 май 1970 г. в Добрич

 Завършва средното си образование в училище "Г.С. Раковски" в Добрич

 Държи националния рекорд на 200 метра бътерфлай, постигнат през 1988 г.

 През 1989 г. става военнослужещ в ЦСКА

 Следва в НСА и става треньор по плуване

 От 1998 до 2000 г. е заместник-командир в армейската спортна школа

 Бивш председател и една от учредителките на Сдружението на жените военнослужещи

 През 2009 г. е назначена за главен експерт “Двустранно сътрудничество и регионални инициативи” в дирекция “Отбранителна политика” на МО

 От 2013 до 2015 г. е избрана за председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността на жените и мъжете

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>