Тодор Ташев: Хората са различни, но винаги са изкушени от иновациите и с 5G имат възможност да ги ползват пълноценно

21.09.2021 06:30 Самуил Огнянов

Като технологичен лидер А1 развива възможностите на мрежата си, за да предостави дигитални услуги на всеки спрямо неговите нужди, казва старши директорът “Мрежа и услуги” в А1 България

- Г-н Ташев, вие сте част от технологичния сектор вече над 20 години. Коя според вас е най-значимата иновация, случвала се в страната?

- Свидетели сме на изключително бързи темпове на развитие на технологиите в целия свят и България не прави изключение. Радвам се, че като част от екипа на една от най-бързо развиващите се технологични компании съм участвал активно в създаването и въвеждането на съществени технологични иновации в страната. На практика аз имах роля в свързването на страната, що се отнася до мобилните комуникации.

От първите поколения мрежи и първия разговор по GSM мрежа в България, през първия SMS, възможността за използване на интернет и изпращане на снимки само с мобилното устройство в джоба ни с 3G или гледането на видео с високо качество от много хора едновременно с 4G са все значими нововъведения, които определено промениха начина на живот на хората. Затова ми е изключително трудно да отлича само една-единствена най-значима иновация.

Вярвам, че петото поколение мобилни мрежи, по-известно като 5G,

дава тласък на

създаването на

необятни нови

възможности

както за потребителите, така и за бизнеса. 5G e най-новото и бързо поколение мобилни мрежи и супербързият трансфер на информация, включително бързото изтегляне, стрийминг и свързаност вече са на разположение и в България.

Многократно по-високите скорости, по-ниското времезакъснение и стократно по-големият брой свързани устройства в 5G ми дават основания, ако трябва все пак да избера най-значимата или най-значимите иновации, то това да са моментите на смяна на поколенията мрежи или моменти като периода, в който се намираме сега - изграждането на нашата 5G ULTRA мрежа.

В нея са регистрирани скорости, достигащи над 1550 Mbps, което е разлика в пъти спрямо сегашните скорости. Това ще доведе в следващите години до създаването на съвършено нови услуги за клиентите и ще промени начина на работа и забавление на хората. Замислете се как се работеше “по телефона и на живо” преди 10 години и вижте как е сега… А какво ще е след 10 години – и най-смелите ни очаквания може да се окажат реалност.

- Какви са вашите впечатления за интереса на българските потребители да ползват най-модерните комуникационни технологии?

- Според мен би било погрешно да възприемаме потребителите като хомогенна група от хора с еднакви потребности, желания и интереси. Смятам, че значителна част от хората са силно изкушени от технологиите и искат да използват най-съвременните и революционни иновации веднага след създаването им.

Това беше и причината само седмица след като спечелихме лиценз за постоянни честоти в началото на април,

да предложим

и първия в

България 5G план

Доразвихме предложенията си в тази посока чрез плановете Unlimited, създадени специално за потребителите, които не обичат ограниченията и искат да говорят и сърфират в най-бързата 5G ULTRA мрежа свободно. Те се отличават както с неограничени мегабайти, SMS и MMS, така и с неограничени минути за разговори.

Гордея се, че усилията ни в изграждането и развитието на 5G ULTRA доведоха до заслужено признание. На базата на над 22 хиляди теста на потребители, проведени на територията на България в платформата на Ookla, нашата 5G мрежа постигна най-бърза скорост, и то със сериозна разлика спрямо нашите конкуренти.

Тази награда е

много ценна

за нас, тъй като бързата скорост, постигната при тестовете, е измерена според методиката на Ookla, която e световният лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилните мрежи. Сигурен съм, че това дава допълнителна енергия на екипа на цялата компания да продължаваме да предоставяме на клиентите най-доброто възможно качество и преживяване с новите технологии.

- Сам казахте, че потребителите са различни, успявате ли да предложите услуги за всеки?

- Като технологичен лидер ние се интересуваме най-вече от потребностите на клиентите и сме наясно, че те не са еднакви за всички. Затова продължаваме да развиваме възможностите на 5G, така че да предоставяме полезни дигитални услуги на всеки от клиентите спрямо неговите нужди. През септември дадохме възможност и всички нови абонати

да се уверят

лично в

предимствата на

технологиите от

пето поколение,

като включихме в тарифните планове ONE достъп до най-бързата мрежа в България - 5G ULTRA, както и еднократно допълнителни 20  хил. МВ на максимална скорост.

Имаме предвид индивидуалните нужди на потребителите и когато добавяме нови устройства с 5G възможности – както флагмани, така и смартфони от среден и дори бюджетен клас. Предоставяме опции и за използване на петото поколение мрежи и за осигуряване на т.нар. домашен интернет чрез Net Box Unlimited, или с други думи домашен интернет по мобилна мрежа, за местата, където все още не са присъединени към фиксираната мрежа.

- Кое е най-важното предимство на петото поколение мрежи спрямо предходните генерации?

- Възможностите, които се разкриват пред хората и бизнеса с въвеждането на 5G, най-осезаемо се усещат чрез бързината и ниското времезакъснение, които са типични за петото поколение мрежи. 5G не е само много по-бърза от 4G, тя може да е до 10 пъти по-бърза и именно това се стремим да осигурим с нашата 5G ULTRA – гигабитови скорости в съчетание с фокусирано развитие на мрежата съобразно нуждите на клиентите. Разбира се, 5G има много други предимства, но те са насочени най-вече към бизнеса, а крайният потребител ще усети най-вече скоростта на новото поколение мрежи, както и увеличените възможности за забавление и развлечение с динамичен online gaming, VR и AR.

- Изграждането на нещо толкова мащабно като 5G мрежа изисква сериозни инвестиции. Можете ли да ни кажете колко струва на А1 създаването на 5G ULTRA?

- Общата ни инвестиция в 5G през миналата и до края на 2021 година ще достигне близо 46,5 милиона лева. Освен това, след като спечелихме честотите, заплатихме и еднократната такса от 4,7 милиона лева за придобиване на честотната лента 3600-3700 МHz.

Освен финансовото изражение на инвестициите не бива да се пренебрегват времето, енергията, уменията на много хора. Много се гордея, че имаме екип от топ професионалисти не само по отношение на техническото планиране и изграждане на мрежата, но и в създаването на подходящите услуги за нашите клиенти. Инвестицията в изграждането и поддържането на силен екипен дух не може да бъде изчислена, но е първата стъпка към реализирането на мащабен проект като мрежа от пето поколение.

- Как потребителите могат да се ориентират в различните предложения на пазара, има ли разлика между 5G на другите компании и 5G ULTRA?

- Да, има разлика и тя се изразява в различните 5G решения и какви предимства предлагат те на потребителите. За разлика от останалите оператори на пазара, ние внедряваме 5G само в спектър в обхват 3600 MHz. 5G ULTRA е единствената мрежа на българския пазар, която работи само на 5G честоти, използвайки лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии, взети заедно, в една посока на предаване.

Освен че използва по-ефективно честотния спектър, това

осигурява

по-голям

капацитет на

ползване и в

пъти по-големи

скорости

на сваляне и качване на данни. Нашите конкуренти използват основно друго решение - динамичното споделяне на спектъра, или DSS. При него ресурсът между 4G и 5G е споделен и не се предлагат особени предимства, тъй като скоростите в 5G DSS са съизмерими с тези в 4G. DSS дава само 5G покритие на база на текущо изградената 4G мрежа, без да осигурява основните предимства на истинската 5G технология, които са възможни с 5G ULTRA.

Вярвам, че качеството и характеристиките на мрежата имат огромно значение, и съм сигурен, че българските потребители оценяват това. Затова в А1 решихме да разграничим 5G технологиите и да помогнем на клиентите да отличават нашата 5G ULTRA мрежа от DSS решенията. Тя предоставя коренно различно преживяване на нашите клиенти.

Тодор Ташев започва своята кариера в А1 преди повече от 20 години като инженер инсталации. През годините преминава последователно през няколко ръководни позиции, свързани с развитие и поддръжка на мрежата. През февруари 2011 година поема поста директор “Мрежа за достъп и пренос”, а от октомври 2016 година е старши директор “Мрежа и услуги” и член на Лидерския екип на А1.
Тодор Ташев притежава магистърска степен по радиокомуникационна техника и технологии от Техническия университет в София и е завършил редица квалификационни програми в областта на телекомуникационните технологии в международни учебни центрове в Германия, Англия, Италия и Португалия.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>