Тв шефът Павел Станчев: Интервюто със Зуека ме натъжи, донякъде видях и себе си в него

19.09.2021 16:45 Паола Хюсеин
Павел Станчев
Павел Станчев на снимките на унгарското тв предаване "Ексатлон" в Доминиканската република преди 2 седмици
Павел Станчев с дъщеря си Дара на дипломирането й в Лондон

Ако бях в България, сигурно щях да помагам повече на дъщеря си

За мен е много по-притеснително, че убиецът на Милен Цветков все още не е осъден и е на свобода, отколкото това, че ще гласуваме за трети път в рамките на една година, казва бившият шеф на Нова тв и на Би Ти Ви, който сега ръководи тв група в Унгария

Павел Станчев познава отлично българския тв пазар, тъй като в годините ръководи последователно двете най-големи частни телевизии. От 2004 до 2008 г. е шеф на Нова тв, когато медията е собственост на гръцката компания “Антена”. От февруари 2014 г. до декември 2016 г. е главен изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп”.

Като тв шеф обаче кариерата му започва още през 1996 г., когато ръководи НВО за България, Румъния и Молдова.

В момента Станчев е главен изпълнителен директор на унгарската медийна група TV2 и живее в Будапеща.

Той завършва френската гимназия в София, след това Софийския университет, учи и журналистика в Париж. Женен е, има син и дъщеря Дара.

- Г-н Станчев, от две години сте изпълнителен директор на унгарската медийна група TV2. Наблюдавате ли събитията в България от Будапеща? Как ще ги коментирате?

- Естествено, че ги следя където и да съм. За мен е много по-притеснително, че убиецът на Милен Цветков все още не е осъден и е на свобода, отколкото това, че ще гласуваме за трети път в рамките на една година. Швейцария се управлява с референдуми и там хората гласуват почти всеки месец. Радвах се на нашите олимпийски шампиони и медалисти в Токио. Баща ми Станчо Станчев беше спортен журналист и като дете съм се срещал с много от олимпийските ни шампиони.

- Какъв е новият сезон на ТV2, какви предавания преобладават в телевизията?

- ТV2 ще заложи на местните продукции: адаптации на “Фермата - VIP”, “Като две капки вода” за аматьори, Dancing With The Stars (у нас излъчвана под името “Дансинг Старс” - б.а.) - формати, познати и в България. Виждам, че Би Ти Ви прави “Татковци” (Dear Daddies), при нас вече върви трети сезон. Освен това показваме Game of Chefs, “Ергенът” (The Bachelor) и “Нинджа Уориър”. В групата ни влизат 14 канала, включително 2 спортни, по които излъчваме английското и испанското футболно първенство, както и част от Бундеслигата. Имаме 2 филмови канала, 3 канала за сериали, готварски, детски, комедиен и пр. канали, както и дигиталната платформа TV2Play.hu, която постигна дневен рекорд от 450 000 уникални посетители и над 1 милион гледани видеа в началото на новия ни сезон.

- Какви са амбициите ви като изпълнителен директор на ТВ2, какво искате да постигнете?

- Основният ни конкурент е RTL Унгария, част от RTL Group. През 2019 година ги изпреварихме като група, а през миналата година ТV2 победи на среднодневна аудитория основния им канал “RTL Клуб” - постижение, невиждано цели 19 години! Целта на мен и екипа ми е да затвърдим това лидерство, като увеличим гледаемостта ни във вечерните часове (prime-time).

Растежът на финансовите ни резултати е друг приоритет.

Под мое ръководство

групата излезе

стабилно на печалба

Амбицията ми е да станем регионален играч. През миналата година придобихме 3 телевизии в Словения - страна, която добре познавам и обичам. Току-що там тръгна с прекрасен резултат спортното риалити “Ексатлон”, което снимаме в Доминиканската република.

- Европа няколко пъти прави забележки на Унгария за свободата на словото. Вие и телевизията срещате ли затруднения при работата си?

- Унгарците са сред най-свободолюбивите нации и предпочитат да си решават нещата сами, вместо някой отвън да ги поучава и те да му се кланят. Плурализмът на медиите е в основата на медийната свобода. В това отношение в Унгария има много медии, които критикуват правителството. ТV2 е насочена към най-масовата аудитория. Проучванията и рейтингите показват, че новините ни се ползват с високо доверие, а сутрешният ни блок “Мокка” е абсолютен лидер във всички целеви групи.

- С какво е по-различна унгарската телевизия от българските - тук бяхте ръководител и на Нова тв, и на Би Ти Ви?

- Общите неща са повече от различията. Мога да кажа, че в Унгария програмите се подготвят по-отрано и с повече внимание към детайлите на всяко предаване, маркетинга, подредбата. Но и това не дава 100-процентова гаранция за успеха - в това е чарът на този занаят!

- Следите ли отблизо българските телевизии и какво мислите за тях?

- Когато мога. За добро или не, виждам, че много неща не са се променили. Сезон след сезон “Фермата” продължава да е основният гвоздей в праймтайма на Би Ти Ви. Аз наложих този формат, но дълголетието му се дължи на таланта на главния редактор Ники Николов. Други мои талантливи приятели - Маги Халваджиян и Влади Априлов, правят вече много години най-успешния формат на Нова тв - “Като две капки вода”. След смяната на братя Домусчиеви като собственици Нова телевизия се развива по-добре. “Игри на волята” е хубаво попадение, връщането на Лора Крумова с авторско предаване е също в правилната посока. Не съм гледал новото шоу на Митко Рачков, но

“Господари на ефира”

определено липсват

Вашето интервю със Зуека ме натъжи, донякъде видях и себе си в него. Георги Любенов заслужено набра много популярност и доверие по БНТ.

- Свикнахте ли в Унгария, какъв е животът там? Как се справяте с трудния унгарски език, понаучихте ли го?

- Вече имам опит от Унгария, където живях през 2003-2004 година. Тогава работех за сегашния ми конкурент RTL и живеех в Буда. Сега съм в Пеща, заобиколен съм от театри, оперетата и операта. Почти като на сцена. С езика напредвам някак си неусетно и в движение. Научих унгарските имена на всички предавания, това са вече 100 думи.

- Как се промени Унгария по време на пандемията? По-различно ли е, отколкото при нас?

- Мерките продължиха по-дълго, внесоха се всички ваксини, включително и китайската, и днес резултатите са налице. Унгария в момента е сред най-малко засегнатите от СOVID-19 държави.

- В Унгария дават ли се помощи на медиите? В много държави го направиха, но не и в България?

- Директно - не, но правителството увеличи комуникационните си кампании, свързани с борбата срещу пандемията, което до голяма степен компенсира спада в търговската реклама.

- Дъщеря ви се върна в България сама и направи своя рекламна агенция. Поощрихте ли я, помагате ли ѝ?

- Ако бях в България, сигурно щях да ѝ помагам повече.

- Какви съвети ѝ давате?

- Основно да прави това, което ѝ е интересно. И да си изгражда добро име.

- Не се ли опитахте да я “примамите” към телевизията?

- Все пак ѝ желая доброто... За телевизията трябват нерви от въже. Едва ли има друг занаят, в който падаш и трябва отново да станеш толкова пъти.

- Дара вече е достатъчно голяма, вслушвате ли се в нейните съвети, идеи, желания - които всъщност са и на нейното поколение?

- Телевизията е местен продукт. В момента слушам предимно унгарци, каквито и да са, където и да са. Но ако някой ден се върна в някоя българска телевизия, със сигурност ще се вслушам и в нейните съвети.

- Как общувате с нея през големите разстояния?

- Виждаме се поне веднъж в месеца - в Унгария, България, Франция или някъде другаде, макар през пандемията това да беше много трудно. Иначе комуникираме като всички - по телефон и интернет.

- Какво дете беше Дара, правеше ли бели? Какво си спомняте за детството ѝ?

- Беше послушно дете и лесно се приспособяваше към различните училища и държави, в които се местехме.

- На какво се опитахте да я научите с майка ѝ?

- На това, на което ме учеха и моите родители, светла им памет: да бъде верен приятел, да е почтена, да постига нещата със собствени ръце и ум.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>