Христо Гаджев: Откритият мъртъв лейт. Манчев навярно е бил притискан да смени показания срещу началници

16.09.2021 07:00 Митьо Маринов
Христо Гаджев - депутат от ГЕРБ-СДС

31-годишният уж самоубил се военен е бил оневинен 20 дни след смъртта си, обвиняват пенсионирани полковници

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Военният министър отложи въпроса ми, явно надявайки се на редовен кабинет

Дори в дните на учението в Ново село, където Манчев умира, той е бил привикван на разпити

Ние не се уповаваме на разказите на Георгиев, нито на разказите на семейството, а само на документите, с които разполагаме

С депутата от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на комисията по отбрана разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Гаджев, защо направихте собствено разследване по случая със смъртта на ст. лейт. Манчев, за когото предполагате, че може да е убит, а не самоубил се?

- Собствено разследване е силно да се каже. След като стана публично известно на 20 юли, че лейтенант Манчев е починал, аз изисках на 30-и по линия на парламентарния контрол различните документи от проверки, извършени преди това. Имахме в началото на август среща със семейството му в парламента. Не по някакви офиси. Семейството му ни потърси и ни помоли да не оставяме нещата неизяснени.

Разказаха ни какво са знаели, какво се е случило с него от май насам. Всичко, което те като семейство знаят.

- Защо потърсиха помощ конкретно от ГЕРБ?

- Явно у нас са оценили, че ще бъдат подкрепени. Защото са видели, че служебното правителство в продължение на месеци се опитва да прехвърли отговорността за инцидента или по-скоро да направи от ст. лейт. Манчев изкупителна жертва. Затова са потърсили нас - като единствена опозиционна сила, която не подкрепя служебния кабинет, да се заемем сериозно с казуса.

- Споменахте, че те са разказали, че стаята, в която е открито тялото, е била почистена половин час след като го намират.

- Това го разбираме от родителите. Те са комуникирали с негови колеги след инцидента. Допреди 2 дни всички си мислехме, че става въпрос за самоубийство, дори и родителите му.

Тях ги е озадачило, че негови колеги, които са били на учението, са казали, че буквално половин час след като са открили тялото и е било изнесено, е наредено почистване на стаята. С какъв мотив - не знаят. Защо на място, на което е открит загинал, толкова бързо трябва да се направи основно почистване? Това беше една от причините, поради които ни търсиха.

- Какво друго казаха в личния ви разговор?

- Много неща, но това, което имат като информация, докато не го подплатим с документи, не е коректно да се оповестява.

Ние документи изискахме на 30 юли. На 6 август от трибуната на НС заявихме, че ще внесем анкетна комисия, която да разследва казуса как се е стигнало до смъртта. Същия ден въпросът, който бях задал към министър Панайотов, беше отложен. Може би са се надявали, че ще дойде ново правителство, защото на 10-и Пламен Николов оттегли кандидатурата си за премиер на ИТН.

Интересното е, че на 10 август приключва и поредната проверка по случая, която оневинява лейт. Манчев. Това е 20 дни след като той не е между нас.

- Каква е хронологията на инцидента?

На 11 май се случва инцидентът, на 12-и собственикът на склада отива да докладва. По стечение на обстоятелствата това стига до ст. лейт. Манчев. Той предава по команден ред за нарушението, но явно не е взето решение, че инцидентът е достатъчно важен, и съответно, поне по документите, излиза, че собственикът на склада е върнат и му е казано да се оплаче в МВР.

- Става дума за инцидента с нахлуването на американски военни в склад край Чешнегирово?

- Да, но дотам горе-долу приключва ролята на американските военни.

Собственикът на склада си е търсил правата, но не е срещнал помощ. Затова е публикувал видеата от охранителните камери на 28 май. На следващия ден излиза министър Панайотов и заявява, че ще търси най-сериозна отговорност от виновните за инцидента. Още същия ден започва първата проверка, която завършва на следващия ден, тоест за два дни. Тя набързо обвинява и наказва лейт. Манчев и майор Георги Мерджанов за това, че не са си свършили работата.

Министърът логично тогава назначава и проверка на инспектората на Министерството на отбраната. Тя започва на 1 юни и продължава до 14-и. По време на проверката лейт. Манчев предоставя сведения, уличаващи в престъпления негови началници. Той говори за фалшифициране на подписи, промяна на документи и други сериозни престъпления. Този доклад е представен на 15 юни на министъра на отбраната, който обаче го държи на бюрото си до 25 юни.

Самият доклад съдържа 6 предложения. Първото е докладът да бъде изпратен до Военна прокуратура заради сигналите за престъпления и да преценят дали да се образува досъдебно производство. Второто е да бъдат наказани други двама военнослужещи, които инспекторатът смята за виновни по случая в Чешнегирово. Третата точка е на Манчев и Мерджанов да не им бъде търсена повече дисциплинарна отговорност. Останалите предложения са технически. Резолюцията на министъра е, че одобрява доклада, но без второто и третото предложение.

По някакво стечение на обстоятелствата докладът на инспектората, който е адресиран само до министъра, е предоставен на началника на Военна полиция. И то, след като е внесен сигнал във Военна прокуратура. В доклада на Военна полиция се говори за

извършване на

документни

престъпления от

служители на

Военна полиция,

а началникът на Военна полиция формира трета проверка. Променя я няколко пъти. Ние не знаем какво точно е променял в заповедта си, тъй като тези документи не са ни предоставени.

Въпросът е: Защо доклад, уличаващ служители на една служба в престъпление, се предоставя на същата служба? По този начин хората, срещу които лейт. Манчев свидетелства за престъпления, разбират, че той е свидетелствал срещу тях, и всичко това е предадено на прокуратурата. Може би това е основната причина, заради която е бил подложен на огромен натиск.

- Попаднах на докладна записка от полк. Диман Георгиев от Военна полиция. Той споменава за разговор с бащата на Манчев, който му е казал, че се страхува да не убият сина му. Споменаха ли в разговора ви родителите за този детайл?

- Да, споменаха, че са говорили с полк. Георгиев. Георгиев доскоро беше във Военна полиция. Откакто полк. Сотиров (настоящият директор на Военна полиция) беше произведен в генерал, той подаде рапорт за напускане, тъй като не смяташе, че може да продължи да служи под управлението на този човек, който според него е виновен за смъртта на Манчев.

Георгиев говори и за други проблеми, като това, че Сотиров е освободил психолога на Военната полиция в Пловдив. Реално не е имало кой да извърши психологическа оценка на лейт. Манчев дали е бил пригоден да ходи на учение, по време на каквото е намерен мъртъв.

Ние не се уповаваме на разказите на Георгиев, нито на разказите на семейството, а само на документите, с които разполагаме. Всеки има своята гледна точка, а ние гледаме да сме безпристрастни.

- Получили ли сте официален отговор от военния министър по случая?

- На 13 август получих 3 документа от министъра. От тях става ясно, че втората проверка на Военна полиция започва в началото на юли и приключва през август. Дори в дните на учението в Ново село, където умира Манчев, той е бил привикван на разпити, но логично не е могъл да отиде.

Стига се до смъртта, за която си мислехме, че се дължи на самоубийство на база психологическия натиск, упражняван върху него. Според родителите му това няма как да е така. Бил е финансово задоволен, предстояла му е сватба в началото на август и чака дете. Не прилича на човек, който би се самоубил.

След като направихме казуса политически от трибуната на парламента на 6 август и заявихме, че искаме да се направи анкетна комисия, няколко дни по-късно Военна полиция приключва разследването и излиза с последния си доклад, в който всъщност открива, че Манчев няма никакво отношение по случая в Чешнегирово и той е невинен.

Открива също така, че виновни са няколко полковници и майори, негови началници, които междувременно са се освободили от армията. Тоест лейт. Манчев е невинен, но това го установяват 20 дни след смъртта му, двама майори са наказани със “забележка”, а други четирима от неговите началници вече са се пенсионирали, напуснали Военна полиция,

взели са си 20-те

заплати

и не можело да им бъде търсена дисциплинарна отговорност. Вече по никакъв начин не може да им бъде търсена дисциплинарна отговорност.

- Какво е наложило ексхумацията на тялото преди дни?

- Доколкото разбрахме от различните прессъобщения, на 17 август случаят за смъртта на лейт. Манчев е иззет от Военна окръжна прокуратура - Сливен, от тази в София. Явно, след като са иззели в столицата делото, са наредили ексхумация и съдебномедицинска експертиза. Защо това не е свършено преди погребението, също е основен въпрос.

- Знам, че не сте криминалист, но кой според вас може да е извършил убийството, ако се докаже, че е такова?

- Поразен съм от развитието на случая. Когато излезе информацията, че новата работна версия е убийство, а не самоубийство, това изненада всички. Не знам защо министърът се разболя същия ден, та не можа да дойде на блицконтрол в комисията по отбрана.

Всичко от самото начало на случая води до това, че има нещо много гнило. Мога само да правя спекулации, но може би лейт. Манчев е бил притискан да се откаже от показанията си срещу своите началници за документните измами.

В изказванията си полк. Георгиев твърдеше, че към 20 август е бил притеснен за психическото състояние на Манчев. Тоест е можело да посегне на живота си, а всъщност се оказва, че някой друг е посегнал на живота му. И това не го измисляме ние като партия, а е работещата версия на разследващите органи.

- На последното заседание на военната комисия зам.-министър Пламен Йорданов обясни, че смъртта на лейт. Манчев не е разследвана от Военна полиция, а само от прокуратурата, за да няма замърсяване на случая. Какво искаше да каже с това?

- Зам.-министърът се обърка в различните проверки, които са правени. Ние визираме проверките, извършвани до кончината на лейтенанта. Тоест двете проверки на Военна полиция и инспектората. След всеки един смъртен случай разследва прокуратурата дали има престъпление. Такъв е законът.

- Как ще отговорите на критиката: “Ето, ГЕРБ яхва една лична драма, за да иска оставка на министър и да атакува президента Радев”?

- Първо, не я “яхваме”, и то не сега. Още преди месец след инцидента с лейт. Манчев родителите му ни помолиха за помощ. Ние сме в контакт със семейството постоянно. От месец искаме случаят да се разследва и разгледа в нарочна комисия. Първите документи сме ги поискали на 30 юли, повече от месец преди разследващите органи да променят работната си версия. Шокирани сме от това, че тя вече е убийство. Това е безобразие.

- Всички очакват да чуят кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. Петър Стоянов обаче ви отказа.

- Официално името му не е било издигано като кандидат. Да, в редица медийни участия е било обсъждано, и да, г-н Стоянов като президент има страхотни качества, които е доказал през годините. Кандидатът ни ще стане ясен след няколко седмици, когато ни приключи процедурата.

- Кандидатът ви може ли да бъде по-добро предложение и от Петър Стоянов?

- Сравнявайки с предишни президенти, дали ще е по-добър от Петър Стоянов, Желю Желев или Росен Плевнелиев, е много сложен въпрос, но със сигурност ще бъде много по-добър президент от Румен Радев.

CV

l Роден на 28 май 1983 г. в София

l Бакалавър в УНСС по международни отношения

l Завършва магистратура в СУ по международни бизнес отношения

l Специалист по национална сигурност и отбрана

l Парламентарен секретар в Министерството на отбраната от 2010 до 2013 г.

l Депутат в 43-ото, 44-ото, 45-ото и 46-ото НС

l Зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>