Министър Николай Денков: Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи

14.09.2021 08:38

Служебният образователен министър Николай Денков смята, че училищата са готови да посрещнат децата присъствено на 15 септември. „Разбира се, ще има някои особености, учениците трябва да са на разстояние“, обяснява той пред Би Ти Ви.

Ако дадена област попадне в червената част на картата по брой заразени или всички учебни заведения в нея ще са закрити, или във всяко ще се премине към онлайн обучение спрямо ситуацията.

„Сегашните мерки са съвсем различни по философия от миналогодишните“, казва Денков. Новото е, че всяко училище има възможност да следи какво се случва и педагогическите съвети могат да подадат инициативата дали да се затвори училището заради голям брой заболели. „Решенията сега са на ниво училище“, обяснява Денков. Възможно е цяла паралелка да бъде карантинирана, защото ако едно дете е заразено, съучениците му са контактни.

Има три вида тестове за учениците, два от тях са одобрени. „Едните са т.нар близалки. Те са на принципа на пуловете“, казва Денков. Другите са свързани с т.нар. плюнчени тестове. Третите са с бъркане с клечка в носа, като ученикът си прави теста сам.

„Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи“, категоричен е министърът. Причината е, че е невъзможно да се получи съгласието на всички родители за това.

„Децата ще правят това, което виждат, че правят възрастните“, казва министърът. Най-голяма отговорност, ако някое дете не носи маска, ще имат родителите.

„По последна информация от 27 август имаме над 30 процента ваксинирани учители и 20 процента преболедували. Има недоверие в обществото. Направихме кампания. Аз при всеки удобен случай казвам: „Ваксинирайте се, това спасява животи“, обяснява Денков. Уточнява, че сега ваксинацията е одобрена за деца над 12 години.

„Има страшно много изследвания за носенето на маски“, допълва министърът. Целта е човек да запази здрави тези около него, затова и маските не вредят на учениците. Учителят носи отговорност за проветряването в клас.

Директорът на училището сам решава как да осигури безопасността на учениците, като на входа прецени дали да мери температурата им, да им се правят прегледи и т.н.

Практическите занятия на студентите трябва да бъдат извършени. Висшите училища сами организират работата си, те може да проведат практиките си и през лятото.

За немотивираните деца и тези, чиито родители не са били достатъчно загрижени за тях, онлайн обучението може да се е оказало катастрофално, смята Денков. Той уточнява, че броят на учениците, които не могат да се справят с външното оценяван след 4-и и 7-и клас е голям, но причината не е само в онлайн обучението. Около 20 хил. деца вероятно не смятат да продължат образованието си. Точната бройка обаче ще се види след 15 септември.

„Никой не може да събира от родителите средства за помагала и консумативи“, казва Денков и призовава, ако това се случва в страната, да се подаде сигнал, за да се вземат мерки.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>