Деница Сачева: Има разлика между истинска партия и бърз проект, който да осребри популярността на Кирил Петков

14.09.2021 07:00 Цветелина Стефанова
Деница Сачева

Рано е да се каже дали има ли бъдеще, казва депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева

Още акценти от интервюто:

Междуличностните отношения в българското здравеопазване са един от най-големите бичове в сектора. Да отстраниш проф. Балтов като лекар?! Не говори добре за хората, подели тази кампания

Служебен кабинет с ограничен мандат не следваше да предлага проект за преизчисляване на пенсиите

370 лв. минимална пенсия ще демотивира хората да се осигуряват на реалните си доходи

 Ще заложим на основните си играчи при реденето на листи, но на терен ще излязат и интересни имена на младежи

- Г-жо Сачева, най-доброто решение ли се роди след тридневния маратон и скандали в парламента - изненадата, че пенсиите ще се вдигнат чак от Коледа с тежестта на стажа до 1,35, като минималната стане 370 лв.? А дотогава всички пенсионери ще получават по 120 лв. бонус. ?

- Това беше възможното решение, което можеше да се вземе при този фрагментиран парламент и при липсата на ясно мнозинство. Позицията на ГЕРБ винаги е била за увеличение на пенсиите. През нашия мандат минималната пенсия скочи до 300 лв., а само от март 2020 г. до май 2021 г.

почти 1 млрд. лева

бяха разпределени под

формата на добавки

от 50 лв. за българските пенсионери. За нас нивото на пенсиите и стандартът на живот на българските пенсионери винаги са били приоритет.

Ние смятахме, че не е необходимо служебно правителство, което би трябвало да има ограничен мандат, да предлага промени в пенсионната формула. Нашето предложение бе българските пенсионери да бъдат подкрепени до края на годината само с добавка. Предложихме 100 лв., а ДПС предложиха 120 лв., гласувахме за по-високото предложение.

- Тази подкрепа обаче ви донесе обвинения за годеж с ДПС и БСП...

- Това са несъстоятелни обвинения, защото, ако проследите как се гласува в Народното събрание - по различни теми се образуват различни мнозинства. Нима можем да говорим за годеж между “Има такъв народ” и ДПС, защото заедно се опитаха да прокарат решението за избор на нов управител на БНБ?

Да припомним, че Ива Митева също бе избрана с гласовете на едно ново мнозинство. Няма основания да се говори за годеж, защото ние сме подкрепили едно предложение, което в крайна сметка е било същото като нашето. Няма как да гласуваме против нещо, което и ние сме предложили.

- Ще може ли следващият редовен кабинет да плати сметката от заложеното увеличение на пенсиите от 25 декември?

- Така твърди финансовият министър. Ние многократно поставяхме именно въпроса за цената на предложението за увеличаване на индивидуалния коефициент. Нашето основно притеснение беше дали в средносрочната прогноза за следващите 3 г. България ще бъде в състояние да покрие тези разходи, които коефициентът от 1,35 поставя. Финансовият министър през цялото време твърдеше, че няма да е проблем да се съберат през следващата година 1,8 млрд. лв., колкото са нужни за увеличението на пенсиите.

- 370 лв. минимална пенсия ще доведе до това 1,6 млн. българи да получават едни и същи суми, без да се отчита техният личен осигурителен принос. Това няма ли да наруши основните принципи на пенсионноосигурителната система?

- Категорично ги нарушава. Още при внасянето на актуализацията на бюджета на ДОО казахме, че повишаването на минималната пенсия от 300 на 370 лв. ще скъси границата между хората, които са се осигурявали дълги години на по-добри доходи, и тези, които са били на ниски. Със сигурност това ще демотивира хората да се осигуряват на реалните си пари.

От друга страна, и самият аргумент, че минималната пенсия се вдига на 370 лв. заради линията на бедност (която е 369 лв.) е несъстоятелен в дългосрочен план, защото само след три месеца линията на бедност ще стане на 413 лв., а пенсиите отново ще са под нея.

- Вдигна ли служебният кабинет мизата за предизборното наддаване между партиите с предложението си за актуализацията на пенсиите?

- Ние имахме принципна позиция, че актуализациите на бюджетите трябва да се отнасят само до антикризисни мерки, а не да се вземат дългосрочни стратегически решения. Миналата година взехме решението за 50-те лева, защото средният разход за лекарства на един пенсионер е около 56 лв. на месец. Сега има увеличение на инфлацията, увеличаване на електроенергията и затова нашите експерти прецениха, че добавката от 100 лв. може да компенсира всички тези неблагополучия. Съответно експертите от ДПС бяха направили други изчисления, които можеха да влязат в рамките на бюджета за 2021 г. Това бе причината да ги подкрепим.

- Виждате ли подводни камъни в приетите актуализации на бюджетите - социалния, за здраве и централния?

- Приемането на предложението втората година от майчинството да е 650 лв., колкото е в момента минималната заплата, ще доведе до това, че майките, които са се осигурявали на минимални доходи, ще получават по-малко пари през първата година. Защо тогава те вземат процент от дохода си, а през втората ще получат пълна минимална заплата. Направихме така, че ще стимулираме повече жени да не се връщат на пазара на труда, а да останат вкъщи през двете години на майчинството. Не знам дали в дългосрочен план това е добро решение, особено при тази липса на работна ръка на пазара. А и тези две години може да се отразят на квалификацията им.

Актуализацията на държавния бюджет мина сравнително по-леко, защото бе проявен разум и бяха приети някои добри решения, които и ГЕРБ предложи, включително това за земеделските производители, за подкрепата на авиацията, предложението, което направих да се дадат повече пари на социалните работници. Мерките бяха насочени действително към преодоляване на кризата, а не такива, които да имат дългосрочен характер . Затова и тази актуализация мина сравнително по-леко, макар че седяхме до 2 ч през нощта.

- След гласуването на бюджета парламентът отброява последните си часове, предстоят първите в България избори 2 в 1 - парламентарни и президентски. Кажете профила за успешен кандидат на ГЕРБ за президент срещу Румен Радев? Петър Стоянов ли ще е той, както споменават все по-често ваши колеги?

- На първо място е много важно да се осъзнае, че

макар и върховен

главнокомандващ,

президентът като

институция е върховен

миротворец

Позиция, която е свързана с това да се организира мирът, а не да се организира войната. В този смисъл това трябва да е личност, която да може да комуникира с всички различни групи, която може да обединява, която може да гради мостове, защото с това е свързана президентската институция.

Със сигурност кандидатът, който ние ще предложим, ще бъде антипод на Румен Радев. Ще бъде човек, който може да организира диалог, с когото ще може да се работи. Петър Стоянов е една от възможностите, но на този етап няма такова решение. Имаме различни варианти, които обсъждаме. В момента текат номинации в структурите ни в цялата страна. В срока, определен по закон, ние ще дадем своето предложение.

- Ще има ли изненади в листите на ГЕРБ за предстоящия вот 2 в 1?

- Основните играчи на отбора за парламентарните избори са ясни. Работим много с младежката си структура и непрекъснато откриваме нови интересни млади хора, така че е възможно да има някои нови играчи на терена, но като цяло ГЕРБ е системна партия и няма да предлага прекалено много изненади.

- Каква е прогнозата ви за следващия парламент, защото видяхме, че в този състав, който изглежда да се потрети, не може да се постигне разбирателство за правителство?

- Следващите парламентарни избори най-вероятно ще завършат с подобен на настоящия резултат, дори ГЕРБ да е първа политическа сила. Останалите патии в парламента ще бъдат в общи линии същите, така че със сигурност ще трябва да се организират много повече разговори, дебати и възможности за едно коалиционно правителство. Държа да подчертая, че над 600 хил. души гласуват за ГЕРБ. Самият факт, че в рамките на това Народно събрание сме 63-ма депутати срещу 65 на първата политическа сила, много ясно показва, че народът не иска да бъдем изчегъртани. Хората казват, че ние трябва да бъдем част от решенията, гласуват ни доверие и в този смисъл останалите партии трябва да разберат посланието на хората. Те са ясни, че ние трябва да бъдем част от политическия живот в страната и съответно ще се опитаме,

ако сме първа

политическа сила,

да организираме

необходимото,

за да има правителство

- Накъде ще гледате за партньори, ако се сбъднат прогнозите на социолозите и сте първа политическа сила?

- Логично е на първо място да се обърнем към нашите партньори от ЕНП формата, а оттам натък да търсим и други партньори, с които да можем да реализираме конкретни политики.

- Много се говори за бъдещ проект около Кирил Петков и Асен Василев. Какви са очакванията в ГЕРБ за него?

- Всеки е добре дошъл на политическия терен, макар че по мое мнение политическите партии са твърде много за все по-намаляващия процент избиратели, които участват в политическите процеси у нас. Стратегически е много по-важно да организираме повече хора да вярват в политиката и да искат да участват в нея като избиратели, отколкото непрекъснато роящите се политически проекти. Между другото, аз правя сериозна разлика между политически проект и политическа партия. Политическият проект ми се струва нещо по-краткосрочно, някакъв опит в момента за бързо осребряване на популярността, която имат Кирил Петков и Асен Василев. Политическа партия е нещо много по-трудно за организация, много по-дългосрочно и сериозно.

На този етап ще наблюдаваме това, което ще се случи, а на по-късен ще мога да коментирам дали този политически субект ще има добро бъдеще, или не. Засега имаме само слухове, които стават все по-устойчиви, въпреки че двамата министри непрекъснато отричат.

- Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обаче вече направи заявка в следващия парламент да поиска мандата заедно с тях. Каква е вашата прогноза, реалистично ли е?

- Не мога да си представя как ще стане това. Чисто прагматично мандатът винаги се дава на една партия, а не на няколко. Очакванията са един такъв нов политически проект да вземе най-много гласове от ДБ. Може би това е причината за изявлението на г-н Христо Иванов.

Нека да видим как ще приключат изборите, за да видим и възможните разговори за дебати около коалиционно правителство. При всички положения тези избори трябва да родят редовен кабинет, а той 100% ще е коалиционнен.

- Проф. Асен Балтов бе уволнен и като редови лекар от “Пирогов”, след като по-рано бе отстранен от директорския пост на най-голямата спешна болница в страната. В последните дни името на проф. Балтов се спрегна за кандидат-президент на ГЕРБ. Няма ли наистина това да е добър отговор на реваншизма и фигура, която е извън партийната кройка?

- Със сигурност има реваншизъм. Междуличностните отношения в сектора на здравеопазването може би са един от най-големите бичове на този сектор изобщо и би трябвало българските лекари да преосмислят тези свои позиции.

Проф. Балтов повече от 20 г. работи в “Пирогов”, всеки принципал може да преценява дали той трябва да бъде директор, или не, но да се премахне изобщо като лекар, не говори добре за тези, които са подели тази кампания.

- А неговото име обсъжда ли се като ваша номинация за президент?

- Не мога да потвърдя подобна информация. Мога да кажа, че проф. Балтов е много уважаван български лекар и имаше изключително голям принос при овладяването на епидемията от COVID-19 през изминалата година и половина.

Визитка:

Родена на 2 ноември 1973 г. в София

Магистър по връзки с обществеността от СУ “Св. Кл. Охридски” и по здравен мениджмънт. Бакалавър по социална педагогика

От 1999 до 2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговаря за връзките с Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия

От 2016 до април 2017 г. е зам.-министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов

От 2017 до 2019 г. е зам.-министър на образованието и науката

Министър на труда и социалната политика в кабинета “Борисов” 3

Депутат в 45-ото и 46-ото народно събрание

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>