Антон Кутев: Високият рейтинг на служебния кабинет показа, че правилният път е изчистване на държавата от зависимости

01.08.2021 08:00 Виктор Иванов

Големият проблем е дали този парламент има достатъчно време да актуализира бюджета и да бъдат увеличени пенсиите

Нямаше оспорване на изборите и напрежение, значи се справихме

Прекалено гордо за Гешев звучи да говоря от името на правителството срещу него

Никой политик вече не може да си позволи да тръгне по стария път

- Г-н Кутев, надявате ли се скоро да предадете властта на редовно правителство, имайки предвид призивите на премиера Стефан Янев?

- Много се надявам, че в най-скоро време ще се състави правителство, защото, както всички знаят, служебният кабинет има ограничени правомощия. Ние подготвихме актуализация на бюджета, която още не е приета от парламента, но трябва да бъде. Но оттук нататък нещата трябва да се случват по нормалния демократичен път. И този път е редовно правителство.

- Финансовият министър Асен Василев обаче е предвидил пари и за избори 2 в 1 - парламентарни и президентски. Доколко служебното правителство разглежда този вариант като реален?

- Това не зависи от нас, а от парламента. Ако се наложи да се отиде на избори едновременно за парламент и президент, то ще става дума за друго служебно правителство, а не за това. Нашият срок на пребиваване във властта приключва и аз твърдя, че той приключва добре. Имахме две задачи, които си бяхме поставили. Едната бе наистина изборите да се проведат така, както трябва, въпреки че беше трудно - кратък бе срокът след спешни промени в Изборния кодекс, проблеми с машините, които трябваше да преодоляваме. Но накрая виждате, че се получи изключително добре и оценката на организацията на изборите навсякъде е положителна. Няма оспорване на резултати от изборите, нямаше напрежение. Мисля, че с това се справихме. А втората ни задача беше да опитаме да дадем тласък на държавата в друга посока, а не тази от последните 12 години.

- Тази втората задача успяхте ли да я свършите?

- Аз мисля, че успяхме. Друг е въпросът доколко това е необратимо. Възможно е всичко, което направи служебното правителство, да се окаже, че е било напразно и нещата да се върнат наобратно. Много се надявам това да не се случи, защото съм сигурен, че българските граждани не искат това. Високият рейтинг на служебното правителство показва, че пътят към изчистване на държавата, изчистване на зависимостите, към борба с корупцията, към подредба на обществените средства така, че те да се харчат в интерес на гражданите, а не на определени фирми, е правилният път и не подлежи на ревизия от гледна точка на гражданите.

- Не прекалихте ли на моменти с изчегъртването? Видяхте острата реакция например срещу уволнението на проф. Асен Балтов от “Пирогов”, комичната ситуация с честите смени в АПИ.

- Аз имам един принцип да си давам сметка, че не съм безгрешен. От тази гледна точка правителството най-вероятно е направило грешки. Най-вероятно дори не са само тези грешки, които посочвате, а следващото правителство ще извади и други. Смятам обаче, че общият резултат докъде успяхме да стигнем в това, което искат гражданите, е постигнат.

- А оставяте ли държавата в по-добро състояние, отколкото я заварихте?

- Трудно мога да кажа такова нещо. Както знаете, за развитието на държавата трябва бюджет, а ние само предложихме, но не е приет. Но ако примерно тази актуализация мине както трябва, тоест с увеличаването на пенсиите забележимо, ограничи се безобразното харчене и парите стигнат до гражданите, ще може да се твърди.

Ще имаме увеличаване на пенсиите с 12,5%, и то на всички пенсии, а не само на част от тях, ще имаме едни милиарди, които ще отидат за социални разходи и строителство, но не в касите на тесен кръг от фирми, което само по себе си е много. Не е достатъчно и не е всичко, но е много. Има много неща, които бяха свършени, и то добре и виждам, че това се оценява. За мен е много важно следващото правителство, независимо от персоналния си състав, да превърне определени теми и начин на мислене от служебното правителство в начин на правене на политиката в България. Това искат хората и никой следващ политик вече не може да си позволи да тръгне по стария път, защото ще свърши много бързо.

- Къде намирате обяснение, че партиите уж много харесват служебния кабинет, но не желаят да приемат вашето предложение за вдигане на пенсиите?

- За всяка партия - аз познавам отблизо БСП, а имам поглед върху мисленето на Манолова, това е начин на правене на политика. Те са се борили за един начин на вдигане, ние предлагаме друг. Но не вярвам, че БСП няма да подкрепи повишението на пенсиите. Предполагам, че това е разговор, който ще мине, след като вече имаме единодушие, че вдигането трябва да се случи. Аз съм убеден, че няма как през актуализацията да не се увеличат пенсиите. Въпросът е обаче дали този парламент има достатъчно време, за да одобри актуализацията. Заради това за нас е много важно да бъде избрано редовно правителство. Колкото и да е харесван служебният кабинет от хората, той на практика няма парламентарно мнозинство. Едно е да стоят зад правителството една, две или три парламентарни групи и му дават парламентарна основа, а при нас няма такова нещо. Това прави въпроса за отстояване на бюджета много сложен.

- За партиите обаче май най-големият проблем не са пенсиите, а махането на Иван Гешев като главен прокурор. Вие като правителство имахте ли проблеми с него?

- Не мога да говоря от името на правителството срещу Иван Гешев, защото звучи прекалено гордо за самия него. Не мога да го възвелича чак толкова. Но има проблем с начина, по който функционира прокуратурата и той се вижда с нещата, които служебното правителство извади. Когато влезе прокуратурата в конкретната фирма, вместо от това да излезе разрешение в публичен интерес, излиза покриване на резултатите.

Ето два месеца вече след изваждането на конкретни данни ние нямаме становище на прокуратурата по нито една тема. Дали е, защото работят ужасно много и не са събрали още данните, или защото не искат да излязат със становище, не зная. Но не работят в обществен интерес, защото докато се бавят, нищо чудно да фалират фирмите, получили тези пари. Нищо чудно някои и нарочно да фалират и парите може да изчезнат и най-вероятно поне част от тях ще изчезнат. Е, колко време трябва на следствие и прокуратура за тези проверки? Месец и половина мина без резултат и парите продължават да стоят във фирмите. Не трябваше ли в интерес на обществото вече да са предприети мерки? Аз нямам проблем с Гешев, а с това, че прокуратурата не работи. Това, че Гешев в момента я представлява, е допълнителен проблем.

- Да се върнем на желанието на премиера Янев за съставяне на редовно правителство. Не е ли опасно обаче съставянето на правителство на всяка цена да върне безвремието на кабинета “Беров” или отново да има тайни пазарлъци: избираме Пеевски или падаме от власт?

- Много се надявам, че няма да ни доведе дотам. Но това не е и проблем на служебното правителство и на премиера. След като на два пъти избирателят каза какво иска да се случи и очевидно обръща поглед все повече към партиите на протеста. Но е работа на парламента да подреди тези искания на избирателите. Не може да бъде винен премиерът, че настоява за редовно правителство, защото това са исканията на избирателите. Правилната формула е избраните хора да управляват, а не назначените, каквото е всяко служебно правителство.

- Как разчитате волята на избирателя по отношение на БСП?

- Избягвам като говорител на правителството, все още, да давам оценки на БСП, защото е трудно съвместяването на двете функции - член на Националния съвет на партията и говорител на кабинета. Но БСП в момента има много тежки проблеми и трябва спешно да започне да ги решава. Най-малкото, което трябва да се направи, е спешен конгрес, който да вземе решение за пътя нататък. И трябва да се мине през промяна на ръководството, но това е работа не на мои изявления, а на конгреса.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>