По-малко заседания на парламента - по-ниски заплати за депутатите?

30.07.2021 11:00 Проф. Иван Тодоров

Във Франция има кампания за

“работещ парламент”, защото институцията

се е превърнала в говорилня - ограничават

се политическите речи и се акцентира

върху работата по законодателството.

Тази инициатива спокойно може

да се прехвърли и в България

Нека да изясним един основен въпрос – политиците не са и не е задължително да бъдат най-добрите професионалисти в съответните сфери.

Законите следва да се изготвят именно от изявените експерти в съответните дейности.

В цял свят политиците трябва да умеят да говорят и убеждават, да имат харизмата и да увлекат хората за една справедлива кауза. Ето защо

депутатите

следва да

зададат

основните цели

в един закон и след това да се убедят, че тези цели са изпълнени. Те не бива да се занимават с изготвянето на законите – това е работа на експертите.

Практиката по света показва, че най-успешно законите се правят от работна група от 5-6 изявени експерти като повечето са извън държавната администрация.

Често те работят и про боно, защото за тях е чест, че са поканени. Добре е депутатите да не навлизат в техническите детайли на закона, защото така се получават калпавите закони, с които изобилства нашето законодателство.

Правенето на един качествен закон е бавна работа и отнема около година. А и добрите експерти имат и друга работа. Съществените промени в един закон също трябва да се правят от експерти и това отнема месеци. Ето защо

бързането

неминуемо води

до калпаво

законотворчество

Бързата работа е срам за майстора. Честите некачествени промени, правени от депутати или предложени само от администрацията, не подобряват закона. Често е по-добре да си стои един недостатъчно ясно написан закон, който е пояснен от съдебната практика, отколкото да се правят непрофесионални промени.

Освен това основната работа по обсъждането на един изготвен законопроект се извършва в парламентарните комисии. Обикновено пленарните заседания се използват в немалка степен за PR речи.

Изводът – няма никакъв смисъл от чести заседания на целия парламент. И съвсем спокойно може да се мине да има заседания през седмица.

Да хвърлим един кратък поглед как е по света. Случаи има всякакви. Например в цивилизована държава, която е близко до нас по население и територия като Австрия, парламентът заседава 2-3 пъти на месец. Ако се наложи – и по-често.

В Германия

Бундестагът

заседава средно

около 65 пъти

годишно

В голяма и богата държава като САЩ, където всеки конгресмен или сенатор има добър екип от помощници, заседанията на Сената могат да бъдат всеки ден. По подобен начин стоят нещата и в Камарата на представителите. Във Франция по време на пандемията заседанията на Сената са 1 път седмично, а преди това са били по 2-3 пъти. Оказа се, че качеството на работа не е намаляло. По подобен начин стоят нещата и в Националната асамблея (камарата на представителите) на Франция. А нормативно се изисква заседанията да са поне веднъж месечно.

Интересна дискусия се разрази във Франция. Там констатираха, че парламентът им се е превърнал в говорилня, и се поде кампания за “работещ парламент”, като се ограничат политическите речи и се акцентира върху работата по законодателството. Спокойно може тази инициатива да се прехвърли и в България.

Е, добре – намаляват се заседанията. Трябва ли да се намалят заплатите на депутатите?

Недолюбва
българинът
политиците си
като цяло

И с немалко основание към немалко от тях. Нагледа се народът и на кражби, и на лъжене, и на подлост.
Битува масово мнението, че като не може някой да се оправи с професията си или с бизнеса си – става политик, за да се обогати.

Примери има много за твърдения за успешни бизнеси и професионални кариери на политици, преди да станат такива, но като се заровиш – виждаш много скромни или затворени фирми, повече от скромни професионални постижения. А след политическата кариера – изведнъж едни успешни бизнеси…

Но съвсем не за всички политици е така. Има видимо успели в професията си или в бизнеса си хора, преди да станат политици. Добре известно е, че
какъвто е
народът,
такова е и
правителството

И обратното. Така че да бъде така добър народът да не се сърди само на политиците си.

Какво става с един политик, който не получава прилична заплата? В доста голям брой случаи започва да краде. Защото трябва да издържа семейството си, а се изкушава - в политиката има много възможности за вземане.

Разбира се, има хора, които ще си крадат до степен на клептомани каквато и заплата да получават. Ето защо приличните заплати и прилична възможност за пенсионно осигуряване плюс стриктния и тотален контрол трябва да вървят ръка за ръка, за да се спре корупцията.

Как може да се очаква един отличен професионалист – хирург, финансист, адвокат, мениджър, който изкарва примерно 30 000 лв. на месец, да стане депутат за под 3000 лв. на месец?

Ами ако е честен, е много вероятно да не стане, освен ако не е натрупал богатство и ще работи за удоволствие. А ако стане – дали не е станал с цел да се облагодетелства?

В парламента освен от професионални политици има нужда и от политици, които са били успешни преди това в професиите си – най-малкото за да знаят кои са кадърните хора, можещи да изготвят читави закони.

Ето защо заплатите на депутатите
не бива да се
намаляват, а
следва да вървят
с общото
увеличение на
доходите
в България. Да, неприятно е сиромахомилите да чуят това. Но сиромахомилството винаги води до кражби. А корупцията винаги води до по-лоши икономически резултати не само защото се отклоняват средства, а и защото не се избират най-добрите, които да свършат дадена работа.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>