Йосиф Миладинов: Ще се радвам, ако направя нещо за България. Нещо, което ще се запомни!

30.07.2021 06:52 Найден Тодоров, Токио
Йосиф Миладинов полита към олимпийския басейн в Токио и към сбъдването на мечтата си - класиране на финал на олимпийски игри. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

18-годишният пловдивчанин Йосиф Миладинов плува изумително и се класира на финал на 100 м бътерфлай на олимпийските игри в Токио. Първи олимпийски финал за България в плуването от 33 години. Първи мъжки финал за България в историята. В полуфинала даде четвърто време с резултат 51,06 сек. Най-доброто му време и национален рекордо на България е 50.93 сек. За финала Йосиф се цели да слезе под най-доброто си време. И да направи българите горди. Ето какво заяви новата голяма звезда на българското плуване пред "24 часа", веднага след класирането си за историческия олимпийски финал.

- Йосиф, честито, изпълни досегашната си голяма мечта за олимпийски финал...

- Надявах се да сляза още малко надолу като резултат, но пак съм доволен.

- Коя е следващата ти мечта?

- Нямам нещо конкретно поставено, което да трябва да изпълня. Но ще се радвам, ако успея да направя нещо за България. Нещо, което ще се запомни. Но ако не стане в Токио, имам още много олимпийски игри пред себе си. Със сигурност няма да съм разочарован.

- Как премина нощта ти в олимпийското село - между вечерното плуване, с което се класира на полуфинал, през мислите за него и самото сутрешно плуване в полуфинала?

- Беше малко неспокойна нощ, тъй като не можах да заспя. Спах около 4-5 часа. Но все пак плувах близо до най-доброто си време, до рекорда си. Надявам се за финала да съм си отпочинал, за да може да си подобря най-доброто време.

- Как се чувства в олимпийския басейн в Токио едно 18-годишно момче от Пловдив, от България, заслужило мястото си до най-големите имена в плуването?

- Страхотно. Много съм щастлив, че успях да стигна дотук. Че съм толкова упорит, че стигнах дотук - това най-вече. Че не съм се отказал. Надявам се да има още такива състезания.

- Осъзнаваш ли всъщност какво правиш в момента?

- Може би не чак толкова, колкото другите хора го виждат, но все пак знам, че това е успех за България.

- Получаваш ли много обаждания? Има ли много хора, които искат да ти дадат позитивна енергия преди важните стартове?

- Абсолютно. Особено преди стартовете на 100 м делфин. Много хора ми писаха хубави пожелания. Но в последните дни аз гледам да не си отварям социалните мрежи, да съм по-пасивен там.

- Как се абстрахираш от това внимание и тази публичност?

- Може би аз не го поглеждам от такъв аспект и не го забелязвам, така че изобщо не ми е натоварено. Всичко си е съвсем нормално и мисля, че ще си остане така.

- Какво би си пожелал сега, излизайки от басейна след полуфиналното плуване, за след 24 часа, за след финала?

- Надявам се най-вече да съм си подобрил времето. Да съм приключил доволен с моето плуване и да мога да си мисля вече за други неща.

- В мислите ти сега прокрадва ли се и почетната стълбичка? Или продължаваш да твърдиш, че не ти се вярва да стигнеш чак до неописуемото - до медал?

- Надявам се да направя най-доброто плуване, на което съм способен. Ще дам всичко от себе си. Това мога да гарантирам. Какво ще се случи вече - това не мога да гарантирам.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>