Комисар Георги Мангараков: Газови бутилки гърмят страшно, бетонови колони се чупят като вафли

29.07.2021 06:03 Анелия Перчева
Комисар Георги Мангараков
Опустошителни поражения в жилище в Асеновград след взрив на газова бутилка

- Стотици декари гори и жита бяха унищожени от палене на сухи треви

- Апартамент горя заради вехтории на балкона. Собственичката го прави за трети път

- Комисар Мангараков, от какво са предизвикани последните пожари в Пловдивска област, при които бяха изпепелени големи горски и житни масиви?

- Основната причина е паленето на сухи треви в близост до горски и полски територии с цел почистване. А това е забранено. Глобата е от 200 до 2000 лева. Пораженията обаче далеч надхвърлят санкцията.

При горенето

на стърнища

ситуацията може

да излезе от

контрол

за секунди

Ако се появи силен вятър, огънят се разпространява с висока скорост и обхваща както обширни площи, така и постройки и автомобили.

Такива бедствия са трудни за овладяване и изискват голям ресурс от хора и техника. Близо денонощие наши екипи от Пловдив, Стамболийски, Асеновград, Карлово, лесничеи и участници в доброволното формирование 112 в Пловдив се бориха с големия пожар в землището на хисарското село Кръстевич, който засегна 1900 дка, като 300 от тях бяха широколистна гора.

Пламъците са тръгнали от запалена от човешка ръка изсъхнала растителност. Същата беше причината и за пожара преди дни в района на с. Ведраре, Марино поле и Соколица. Там имаше опасност за фотоволтаичния парк и метанстанцията, но успяхме да ги спасим. Другата причина за избухването на пожари в горски масиви са

огнища от

туристи. Оставят

ги без надзор

или не ги загасяват с вода, преди да си тръгват. Житните блокове пък най-често пламват, тъй като тези, които жънат, не са взели необходимите противопожарни мерки. Селскостопанските машини трябва да са обезопасени - да имат искрогасители на ауспуховите тръби, както и защитни покривала на резервоарите. Нерядко пожари в житни насаждения, които са до пътища, лумват от хвърлени цигари от преминаващи автомобили. Има и случаи, когато самият комбайнер или тракторист подпалва масива с неизгасена цигара. Отделно, когато се жъне, блокът трябва да се разпарцелира и да се направят ивици, за да не изгори целият, ако пламне.

В момента заради високите температури рискът от пожари се засилва и трябва да бъдем изключително внимателни в действията си, когато сме на разходка сред природата.

- А кои са причините за зачестилите огнени бедствия в жилищни сгради в града?

- Масово битовите пожари в Пловдив и региона са от забравени храни върху включени котлони или във фурни. Такъв беше случаят преди дни на ул. “Чемшир” в кв. “Христо Смирненски”. Там било оставено ядене върху пуснатата печка и пламъците обхванали кухнята. Благодарение на бдителни съседи, които подадоха сигнал, колегите пристигнаха бързо на място и спасиха апартамента.

При друг инцидент жена беше

сложила

тенджера на

печката и отишла

при комшийката

След известно време чула сирената на пожарния автомобил, погледнала от прозореца и казала на домакинята, че явно някой от входа се е запалил. Докато двете обсъждали кой може да е, колегите разбили вратата на дома ѝ и потушили пламъците.

Тревожно се увеличават и пожарите от бутилки с газ пропан бутан. Оказва се, че много хора, предимно пенсионери, не знаят как да боравят с тях. Уплътнителите на спирателните кранове не се подменят или не се проверяват със сапунена пяна за течове. Най-лабилната част на двулитровите съдове са спирателните кранчета. Ако оттам изтича газ и се подаде искра, взривът е страшен. Все едно е избухнала бомба.

В жилище в Асеновград стоманобетонови колони бяха натрошени като вафли. Самата собственичка пострада при инцидента. При използването на бутилки с пропан-бутан се допуска най-често следната грешка – пуска се газта и започва да се търси запалка или кибрит. Ако има теч, през това време помещението се изпълва с газ. Драсването на клечката предизвиква взрив. Трябва първо да се подаде запален източник, а след това се пуска пропан-бутанът.

Другата неправилна стъпка, която правят хората, е, че ако усетят мирис на газ през нощта, светват лампите. При загазовано помещение газта експлодира.

Небрежност при боравене с газова бутилка стана причина и за големия пожар в Шекер махала на 25 юли, който засегна 4 къщи. Изгоря 400 кв. м покривна конструкция и беше унищожено имущество на 10 домакинства. Екипите ни успяха да спасят 2 жилищни сгради.

Как човек трябва да реагира, ако усети мирис на газ в дома си?

Отварят се прозорците и не се включват никакви елуреди. Газовата бутилка се откопчава от редуцир-вентила и се изнася навън.

Често за готвене

се използват

туристически

бутилки, които

не са пригодени

за работа в стаи.

Те трябва да са

на проветриви

места

или на тераси.

- Няколко жилища на психично болни горяха в Пловдив. Установихте ли от какво?

- Хора с такива проблеми най-често страдат от синдрома на Плюшкин. Те трупат в домовете си всякакви ненужни вещи, повечето от които представляват горивни материали. Един от пожарите беше избухнал заради запалени вехтории на балкона от собственичката на апартамента. И това тя го прави за трети път. Успяхме да спасим жилището ѝ, но имаше голям риск да бъдат засегнати и съседни апартаменти, тъй като се развива висока температура – около 1000-1500 градуса. Големият проблем е, че

не можем да

накараме

психично болните

да разчистят

домовете си от

складираните

боклуци,

без да получим писмен сигнал. Примерно от съседи. Когато разполагаме с такъв, извършваме проверка на място в присъствието на стопанина и му разпореждаме да изхвърли отпадъците, тъй като нарушава правилата за пожарна безопасност. Ако не го направи, му се налага глоба от 200 до 2000 лева. Най-често санкциите не се заплащат и ги пращаме в НАП.

Понякога хора с психични проблеми не ни допускат в домовете си и се налага да се обръщаме към съда, за да получим разрешение за достъп. Такъв беше случаят с 92-годишна жена от пловдивския квартал “Кючук Париж”, която живееше на третия етаж в блок. В апартамента си беше натрупала всякакви боклуци, които стигаха буквално до тавана. Терасата ѝ също преливаше.

Жената беше запалила свещ в апартамента си и от нея се подпалили складираните в стаите вещи.

Когато колегите отидоха там да гасят, се наложи да разбият вратата, за да влязат и да спасят домакинята. Обитателите на входа тогава направиха подписка и я занесоха в кметството на район “Южен”, за да се организира почистване на жилището. Стигна се до искане от съда за осигуряване на достъп, тъй като жената не пожела да пусне работниците да изнесат отпадъците.

Пак в кв. “Кючук Париж” възрастен мъж използваше общите части на жилищния блок и складираше там хартии за вторични суровини. Огнеборците не можеха да го открият, за да му връчат разпореждане да ги изчисти, тъй като всеки ден излизаше в 6 ч сутринта да предава стари вестници и опаковки на пунктовете. Тогава колегите станаха в 5 ч, за да го пресрещнат и да му дадат документа.

CV

Комисар Георги Мангараков е роден на 8 февруари 1964 г. в Асеновград. Завършил е висшето си образование през 1990 г. във факултет “Противопожарна охрана” към Академията на МВР в София. Оглавява пловдивската пожарна от ноември 2018 г. след спечелен конкурс.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>