Любомир Спасов: Финансиране на регионалните стратегии за зелен преход е уникална възможност за енергетиката

26.07.2021 13:38 Самуил Огнянов
Любомир Спасов СНИМКА: Архив

ТЕЦ "Бобов Дол" работи и по проект за производство на електрическа енергия от зелен водород, казва изпълнителният директор на дружеството

- Инж. Спасов, имате ли поглед върху мерките в националния план за възстановяване и устойчивост? Адекватно ли е засегната енергетиката?

- Запознах се в проекта, по-скоро само с частта, която засяга енергийния сектор. Безспорно той е много амбициозен и смел, но мисля че в момента е твърде рано за оценки. Моят немалък професионален опит показва, че за съжаление в България понякога и от най-добрия план остават само красивите намерения.

Трябва да видим как този документ би се реализирал на практика. Сега е време да се захванем със сериозната работа, но ще имаме успех единствено, ако институциите, местната управа, предприятията, синдикатите и всички други заинтересовани лица обединим усилия и вложим знанията си в името на общата кауза.

- Бихте ли обобщили каква е общата кауза?

- В моите очи тя е премахване на въглищата и запазване на българските тецове чрез смяна на горивния микс. Аз и моят екип работим по изпълнението на този ангажимент.

Планът за възстановяване и устойчивост, представен от служебния кабинет, е съобразен с вижданията на ЕС по отношение на зеления преход. Стремежът за декарбонизация на икономиката действително налага мащабни реформи в енергетиката. Както споменах, процесът изисква значителни инвестиции за поетапна замяна на горивната база в електроцентралите чрез използването на алтернативни екологични енергоносители.

Планът представя вижданията на правителството и обществото най-общо за начина, по който трябва да протекат всички реформи и инвестиции, но той ни очертава общата картина. За да осъществим всяка заложена стъпка, са необходими още много разговори, разработване на проекти и най-вече сигурност във финансирането.

- Разкажете за зеления преход.

- За зеления преход и Зелената сделка се говори много. Зеленият преход е сред основните амбиции на ЕС за ограничаване на неблагоприятните ефекти на климатичните промени. Според плановете ще бъдат насочени механизми насочат приоритетно към мерки в сферата на енергетиката, транспорта и повишаване на енергийната ефективност. Мечтата на Европа е през 2050 година да се превърнем в първия климатично неутрален континент.

- В началото споменахте вариантите за замяна на въглищата. Какви са те?

- На този етап реалистично е да разглеждаме проекти за преминаване на топлофикации от въглища на природен газ, както и на биомаса. Реалистично е да се правят вятърни паркове, да се монтират фотоволтаици. Това са и проектите, по които ние сме се съсредоточили. На малко по-късен етап се надявам да стане все по-достъпно да внедряваме и водород.

ТЕЦ "Бобов Дол" работи и по проект за производство на електрическа енергия от зелен водород, но още е твърде рано за подробности. Да изградим успешно фотоволтаичния парк и тогава ще говорим по-детайлно и на тази тема.

- Какви са политиките на страната за въвеждането на зелен водород? Има ли въобще политики?

- Според интегрирания план в областта на енергетиката и климата, който обхваща периода до 2030 година, е предвидено потребление на зелен водород, който е произведен чрез използване на енергия от възобновяеми източнници, точно такъв, какъвто ТЕЦ "Бобов Дол" ще произвежда.

Като основа в развитието на водородните мощности в България е поставена цел до края на периода да се разработи пилотен проект за производство на водород с обща инсталирана мощност 20 мв. Възможността за финансирането на регионалните стратегии за прехода е уникална възможност за създаване на иноватна нисковъглеродна енергетика.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>