МВнР: Българите в чужбина да гласуват по пощата

23.07.2021 22:56
Светлан Стоев, министър на външните работи

Нужна е активна регистрация, сега 130 хил. души били дописани в изборните списъци в деня на вота

Българите в чужбина да гласуват по пощата с предварителна активна регистрация. Това е една от промените в Изборния кодекс, които ще предложим на Народното събрание, съобщи вчера министърът на външните работи Светлан Стоев.

Мерките се налагат след обстойния анализ на последните избори, които направили в Министерството на външните работи (МВнР).

Близо 130 хиляди души са били дописани в списъците в чужбина, затова трябва да се въведе активна регистрация за следващия вот, коментира Иван Кондов - постоянен секретар на МВнР и ръководител на изборния екип в министерството.

Той уточни, че в избирателните списъци са били включени 68 802 души, но от тях са гласували 44 563, а под черта в деня на вота са били дописани 129 280 души.

Най-голям брой гласували е имало в секциите в Гърция - в Никити - 1382 души, и в Неа Перамос - 1093. Съответно най-малко е имало в двете бразилски секции - в Сао Паулу и в столицата Бразилия - по 9 души, въпреки че и за двете предварително са били подадени 40 заявления.

На последните избори общо 173 843 души са гласували извън страната, за което в 68 държави бяха открити 782 секции. На предните избори през април секциите бяха 482. Повечето от гласувалите в чужбина са направили вота си машинно.

Увеличаването на секциите и отпадането на ограничението от 35 секции за страни извън ЕС не доведоха до повишаване на избирателната активност, но облекчиха гласуването, нямаше опашки, от друга страна обаче, това създаде трудности при организацията и направи работата по-сложна, каза още Кондов.

Кратките срокове, които имат българските посолства и консулства да организират вота в чужбина, са един от проблемите. Трудностите ще растат с увеличаването на броя на секциите в предстоящите президентски избори, коментираха още от МВнР.

От министерството ще предложат също така да бъде сформирана РИК “Чужбина”.

Външното министерство за първи път не е упреквано за организацията на изборите в чужбина, затова благодаря на доброволците, колегите от министерството и задграничните мисии и на всички, които участваха в този процес, каза министър Стоев.

Гласуването по пощата не е нещо, което тепърва ще се измисля, трябва само политическа воля, за да се приеме, добави министърът.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>