Явор Колев за случая "Пегас": Не е проблем софтуерът, а как се използва

21.07.2021 18:59
Явор Колев. Кадър БНТ

Френският президент Еманюел Макрон нареди серия разследвания по случая "Пегас".. "Ако тези факти бъдат потвърдени, това ще бъде много сериозно", се казва в изявлението на Елисейския дворец, цитирано от "Льо Монд".

Според експерта по киберсигурност Явор Колев, който гостува в предаването "Светът и ние" по БНТ, проблемът не е самият софтуер, а в това как и от кого се използва.

Според него разработката "Пегас" е "мощно оръжие в борбата с киберпрестъпността и тероризма". И това е съвсем законно. А доказателство, че софтуерът работи, е фактът, че е особено широко използван в Мексико за противодействие на наркокартелите.

"Израелските компании не са го продали, за да бъде използван неправомерно и в ущърб на правото, а са го продали, за да може да подпомага борбата с тежката и организирана престъпност. Знаете, че една брадва се произвежда, за да сече дърва, но с нея може да се режат и глави", каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

Механизми за защита има - използване на лицензиран софтуер и антивирусни програми. В случая с Пегас, който в същността си е вирус, няма разработен антивирус. Причината - за всеки конкретен проблем се търси конкретно решение.

"В случая това е най-опасното, че се използват легални инструменти, за да бъдат преследвани и подслушвани определени оперативно интересни лица. Използването на продукта на израелската компания по начина, описан е разкритията на "Форбидън сторис", обаче е престъпление. Има ли гаранции за разкриването му. Гаранция е демократичното управление на определена държава. И законите, които съществуват в нея, и правоохранителните органи, които спазват законодателството. Ако те не го спазват, подлежат на наказателна отговорност", каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

По повод участие на българска компания в разработката на софтуера Колев каза, че се гордее, че има българска следа в създаването на толкова полезен софтуер.

"Мисля, че това е една достатъчно добра реклама за една такава компания, която на световно ниво произвежда такива инструменти. Пак казвам - това не е престъпен инструмент. Престъпление е използването му по незаконен начин", каза Колев.

Няма тайни в интернет и 100-процентова сигурност, смята експертът и допълва, че всеки потребител трябва да има определена кибер хигиена.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>