Емил Димитров: В МОСВ има двама “инкасатори” – Дългия и Малкия

19.07.2021 15:53 Румяна Денчева

Дългия уволних на петия ден, за Малкия ми трябваше време

Въпреки че и двамата бяха близки до управляващите, премиерът след един месец ми каза: “Бях сигурен, че няма да ги бавиш. Отдавна трябваше да са на друго място”, казва бившият министър на околната среда и водите

- Господин Димитров, България е заплашена от ЕК с глоба заради сметищата. Какъв е казусът, защо този хроничен проблем не е решен?

- Трябвало е да рекултивираме 113 сметища. Започнали сме с български пари половината и те към момента са на етап техническа рекултивация. Разбирайте, ще ги одобрят. Преди 2 години внезапно решават вместо с български пари от ПУДООС да ги прехвърлят в оперативната програма и така 50 броя отиват там.

Генералният проблем – не е трябвало. Забавянето ще доведе до глоби. Въпросът е защо е направено и кой подписа договори с кметовете за 18 месеца срок за изпълнение, така че със сигурност да ни глобят. Цялата минала година и тази всички кметове - сини, червени, независими,

ги викахме през

седмица в МОСВ,

за да ускоряват

строителството,

защото предстоят санкции. Отговорът им беше: имаме си договор.

 - Кой ще плати санкциите - държавата или общините?

- Държавата ще плати. Общините не ги интересува. Те и затова не бързат. Същото е и с чистотата на въздуха, с утайките от пречиствателните станции и с новопоявилите се сметища. То и пестицидите са от 50 години. Миналата година приключих швейцарската програма за 5000 тона. Преди зимата за два месеца и половина по указания на прокуратурата и с решение на МС обезвредихме над 1000 тона пестициди във Франция. 60 работни дни - всеки ден камион във френския инсинератор. Няма коронавирус, няма почивни дни, няма задръствания, магистрали, затворени граници. Справихме се – над 1000 тона. Новото ръководство за два месеца и половина един грам не е обезвредило, но пък публикуват идеи и становища. В миналото често се е случвало хора, на които единственото им умение е да раздвижват въздуха по коридорите, да са компетентни и критични по всичко, което другите са свършили.

- Не разбрах, има ли виновни за предстоящите санкции и кои са те?

- Има – политиците. Обяснявам. Имало е 113 сметища, дадени са пари да се закрият, включително да се направят нови регионални депа със срок за запълняемост 10-15 години. По документи всичко е прекрасно. На практика общинските съвети, за да се харесат на избирателите,

не вдигат такса

битови отпадъци

До какво води това? Първо, не закриват старите депа, за да има къде да изхвърлят по-евтино. Плащат само транспорта в най-близкото дере. Регионалното депо е в съседен град и се плаща на тон. Европа искаше да закрием 113 депа. Ние направихме проверка по искане на прокуратурата и открихме 1400 нови депа. Всеки започна да си търси съседно дере, което да е държавен, горски фонд или защитена територия, където да изхвърля отпадъците безплатно. И после - къде е държавата да дойде да изчисти? Регионалните депа пък се втурнаха да депонират нощем и тайно отпадъци от чужбина, не сепарират отпадъка, подават за статистика измислени данни. И в крайна сметка вместо за 15 години на шестата или на седмата депата са пълни. И се започва отново: къде е държавата да ни даде пак пари за нови. А механизмът беше с набраните такси да си разширят депата.

Изходът беше два-три завода да изгарят екологично отпадъците и цените да са адекватни. Ние гоним инвеститорите за заводите, не вдигаме цените, незаконните сметища лавинообразно растат, а законните се препълват

Има цъкащи бомби – във водния сектор, в битовите отпадъци, в утайките. Няма да ни се размине.

-  Преди дни съобщихте за още нарушения по Оперативна програма “Околна среда”. Първият сигнал, по който Кьовеши ще разследва България, е по тази програма. Какво съдържа сигналът?

- Ще обясня. След време всички ще ме питат: ясни са схемите, ясни са партиите, кметовете, фирмите изпълнители и консултанти. Приблизително ясно е и колко пари сме загубили по програмата. Ама не можеше ли ти като нов министър да скриеш всичко и да поемеш цялата отговорност?

Доста хора са гледали на мен като на човек, който няма да се ориентира или ще се уплаши. По казуса –

няма министър,

който по-добре да

се е отнасял към

ръководителката

на оперативната програма и майка ѝ. Пълни права. Пълна самостоятелност, искат структурни промени, заплати, премии, назначения, уволнения. Получиха всичко в пълен обем. С едно-единствено условие – ОПОС да не бъде програма с най-ниско изпълнение, най-малко усвояемост, с най-много сигнали за нарушения, приятелски фирми, кръгове. Поставих и условия средствата да се харчат по предназначение.

- Попитах ви какво пише в сигнала?

- Този сигнал не е единствен. Имаше множество такива в Народното събрание. Много кметове и областни управители идваха да ми се оплакват. Получих данни за предстоящи санкции на ОЛАФ,

които умишлено

са укривани

от мен

ДАНС ми ги съобщи, а ние поискахме по засекретен канал потвърждение от Брюксел. Една община може да фалира. Опасността е за други шест. За тази, първата, сме получили официален сигнал още през януари 2021 г., който е скрит. Получавайки сигнала от Инспектората на Министерския съвет незабавно разпоредих проверка, свързах се с премиера и с главния прокурор.

Премиерът каза: “Веднага всичко в прокуратурата. И всички служители, кметове, негови съпартийци, “инкасатори”, които са виновни, да си носят последствията”. Главният прокурор поиска по куриер всички материали при себе си. Разпореди какви проверки да започнем и изрично помоли да задържа уволнението на директора и заместника му в ОПОС, както и на майката на директора, по оперативни съображения.

Един месец по-късно ми казаха, че вече мога да ги уволня. През цялото време никъде не съм споменавал защо и по какви причини ги уволнявам. Едва когато дойде новият министър и представи уволнената директорка за зам.-министър, го попитах сигурен ли е в това, което прави. Тя в качеството на зам.-министър, отговарящ за ОПОС,

щеше да има

достъп до

всички

документи,

касаещи прокуратурата и Кьовеши. Никой нямаше и да разбере името ѝ, ако още първия ден не започна целенасочено спиране дейността на оперативния център - изключване на камери, изземване на командните компютри в залата за управление, издаване на заповед за уволнение на временно изпълняващата длъжността директорка. На практика всички, които бяха съдействали на прокуратурата, ги уволниха. А всички участници в разследването бяха възстановени на работа.

- Ще се докажат ли подозренията, описани в сигналите?

- Позволете ми лично мнение. Кьовеши и ОЛАФ, пък и нашата прокуратура може и да не успеят да установят престъпление. Всичко е възможно. Тогава тези хора

можеха спокойно

да се върнат на

тази или друга

държавна

работа

Служебният министър Личев и те предприеха друга стратегия – всеки е невинен до доказване на противното, следователно веднага следва да бъдат възстановени. Обаче това не важи за служителите, извършили проверки по искане на прокуратурата. Те без вина виновни бяха целенасочено уволнени. А с документацията - предмет на проверката, един бог знае какво се е случило.

Аз не съм нито прокурор, нито съдия. Никого не съм обвинил. Но и никого не съм прикрил. Кой каквото си е дробил.

 - Излиза, че става дума за схеми, действали от години? Опишете ги?

- Понеже не сме правораздавателни органи, да уточня – съмнения за схеми. Накратко, три-четири фирми усвояват всички пари в даден сегмент по програмата. За да ви е по-ясно – служебното правителство имаше за цел да установи как огромен ресурс е съсредоточен в 3-4 фирми, как тези фирми не са имали капацитета да ги усвоят, а са ги отдавали на подизпълнители. Примерно регионалният министър разказа как “Автомагистрали” ЕАД с 50 камиона и 100 служители са получили огромна сума, която очевидно сами не могат да усвоят, а дават на подизпълнители.

Е, същото като схема е и при нас. Единствената разлика е, че не е дадено на държавни фирми. Сигналите при нас и в Комисия по антикорупция в парламента се състоят в това, че едни и същи фирми усвояват ресурса и едни и същи консултанти помагат.

Кметове от съответните политически сили получават указания от партийните централи кои са верните фирми консултанти.

В противен случай няма пари. Механизмът е стар, познат и разработен. Изпълнителите получават указанията от съответния първи или втори в партията, т. нар. инкасатори.

- Докато бяхте министър, опитахте ли да спрете тези схеми?

- Разбира се. Нали току що ви обясних, че това, което прави служебното правителство, ние сме го започнали година и половина преди тях. И за разлика от техните сигнали, проверки и ревизии

нашите са

стигнали,

където им

е мястото

Не коментирам бъдещето. Още с постъпването си разбрах, че в МОСВ има двама “инкасатори” – Дългия и Малкия. Дългия уволних на 5-ия ден, а за Малкия ми трябваше повече време заради длъжността му. Него първо го преместих, изолирах, а после го уволних. Въпреки, че и двамата бяха близки до управляващите, премиерът след един месец по този повод ми каза: “Бях сигурен, че няма да ги бавиш. Отдавна трябваше да са на друго място”.

 - Вероятно няма да кажете имена, тогава да попитам кой отговаряше по ваше време пряко за тази оперативна   програма? В момента има ли промени в ръководството, или на постовете си са същите хора? 

- Същите, които в момента служебният министър възстанови, първо като зам.-министри, а после като директори.

  - Казвате, че схемите са описани в сигнали - и до предшественика ви Нено Димов, и до вас? Възможно ли е изпълнителите на проекти да спекулират с името на зам. - министри, шефове на дирекции, за да спечелят?   

- Винаги го е имало, но за първи път хора застават с името си и писмено докладват пред мен и премиера. Дано тези хора все още да са живи, за да го потвърдят пред Европрокуратурата. От друга страна, ако са мотивирани да размислят и документацията е прочистена, ще имаме разказ с неочаквано очакван край.

 - Уволнената от вас зам. - министърка Калчева обаче е категорична, че в доклада не се споменава нейното име като свързано с персонални нарушения. Има ли доказателства например, че тя е свързана с някои от изпълнителите на проекти? Или доказателствата са косвени?

- Уточнявам. Уволних я като директор на ОПОС. Служебният министър я върна като зам.-министър. Тихо и кротко я освободих заедно със заместника ѝ. Спокойно можеше да изчака резултат, доказващ невинността ѝ, след което да заеме каквато и да е длъжност. В това отношение никой предварително не ѝ е вменявал вина. Вижте заповедта за уволнение.

 - Калчева отрича да познава собственичката на една от компаниите бенефициенти - Аглика Димитрова. Нейните три фирми обаче са получили лъвския пай от финансирането. Има ли обективни основания това да е така?

- В МОСВ една фирма усвоила 100 млн. лева, ама никой не я познавал. Не вярвам, но ако е истина, за какво получава 5 години заплата тази директорка там?

Те усвоили 80% от всичките пари, в сигнала подробно е обяснено къде и как е ставало това, а МОСВ нищо не знае. И понеже не знаят, ги върнаха, за да го научат.

 - Имало ли е проверка, която не е установила нарушения в този случай и вие сте го одобрили през март?

- Всеки има право да се защитава и оправдава както намери за добре. Както и всяка проверявана фирма, която се надява да усвои 1-2 млрд. лева нови пари, има право да не предоставя информация, която би ѝ навредила. Аз обаче нямам задължението да прикривам когото и да било. Едни добри непознати в синхрон работят срещу проверките и видиш ли, защото отказали информация, е трябвало ние да укрием сигнала или да чакаме ново правителство, което да свърши това. Проследете какво се случва в момента и си направете изводите. На практика “инкасаторите” на президента способстват за мъглата пред Кьовеши. Щом могат и го правят, ако са се справили добре, значи усилията са си заслужавали. Предварително обвинения и присъди не произнасям.

 - Калчева ви обвини, че трупате политически и персонален дивидент от раздухване на скандали по тази сложна програма. Така ли е?

- В първата си книга “Митници” написах “истината излиза наяве, когато никой вече няма нужда от нея”. Продължавам да мисля така. България ще загуби много пари и тепърва ще слушаме след години как за всичко е виновна мисията “Марс”. Нямам против да го правят, но поне да знаят, че не им вярвам.

 - Как се справя служебният кабинет като цяло?

- Ако човек не знае накъде е тръгнал, със сигурност ще стигне другаде. Министърът трябва да бъде арбитър, както съдията в процеса. В МОСВ от едната страна е бизнесът, който, ако бъде оставен, би прекалил непоправимо, от другата страна са “зелените”, които, ако питаме само тях, в България “Натура 2000” трябва да е 100% от територията на държавата. Министърът трябва да възпира и едните, и другите да не отиват в крайности. Престъпление е да застане само и единствено зад едната страна, която и да е тя. Престъпление е да лъже и двете страни, че им помага. Той изпълнява държавни функции.

Година и половина съм се държал като съдия. Спирам мини, хвостохранилища, тецове, рудници, когато са нарушили еконормите. Правил съм го многократно, защото бизнесът трябва да бъде удържан да не унищожава природата. Година и половина не съм допускал “зелените” и техните списъци с всички заводи, всички хотели, всички предприятия, вецове, тунели, магистрали, зони, национални паркове, ски писти, ветропаркове, сметища да бъдат веднага спрени, прекратени и вкарани в съдебни процедури, от които с години не може да се излезе. Защото държавата ще ги спре, но

отговорността

няма да се носи

от тези, които

рекетират

бизнеса,

а от изпълнителната власт.

- Успява ли наследникът ви в екоминистерството в ролята на арбитър?

- Личев зае мястото на прокуратурата. Пенсионер фантаст, както го нарекоха неговите служители, който строи Суецки канали от Свиленград до морето, въвежда нов Шенген, спира тунели, пуска вецове. Строи най-големия спа център в България. Забрани резервното водоснабдяване на Черноморието. Обяви кризата миналата година с язовирите за измислена. Уволни 100% от ръководството на басейнови дирекции в цялата страна и министерството. Има време да извърши и подмяна на РИОСВ-тата. За 65 работни дни направи и немислимото да провали работодателя си – президента. Дано да остане като министър, за да може “инкасаторите” около президента да му обяснят, че

българският

бизнес издържа

държавата чрез

своите данъци,

иначе няма държава и че заиграването със “зелените” е вредно дори за самите тях. Давайки неоснователни обещания, тръгвайки в погрешна законодателна посока, накрая и “зелените”, и бизнесът ще го изхвърлят като употребен и ненужен. Човек за едното име живее.

ВИЗИТКА

 Роден на 20 февруари 1962 г.

 Икономист, преподавател, юрист

 Сертифицан вътрешен одитор

 През 2001 г. оглавява митниците, подава оставка сам след 8 месеца

 Бил е депутат в 43-ото и 44-ото народно събрание

 На 15 януари 2020 г. е избран за министър на околната среда и водите

 В момента работи като адвокат

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>