Зеленият чай намалява с 62% риска пациенти с прекаран инсулт да починат
Редовното пиене на кафе, дори и в малки количества, намалява риска от ранна смърт, особено при хора с прекаран инфаркт.
Това установи изследване, публикувано в сп. “Строук” - издание на Американската асоциация по сърдечни болести.
Проучването е на екип японски учени от университети в Осака, Цукуба и Хокайдо. Те са изследвали 46 000 души, проследили са навиците им да консумират кафе и чай и са
анализирали
влиянието на
тези напитки
върху здравето
Оказало се, че при онези, които пият поне една чаша кафе на седмица, вероятността да починат преждевременно е 14 процента по-ниска. За пациенти, оцелели след сърдечен удар, тази опасност е още по-ниска – 22 на сто, констатират изследователите.
При хора, прекарали инсулт, такъв положителен резултат от кафето не се наблюдава. На тях се отразява по-добре, ако пият в големи количества зелен чай.
Седем чаши зелен чай на ден са свили риска от ранна смърт у прекаралите мозъчен удар с цели 62 процента. В хода на проучването е установено, че при изследвани доброволци без преживян инсулт чаят не носи подобни ползи.
Проучването на японските учени не обяснява причините за този положителен ефект от кафето и чая. То само преглежда данните и констатира резултатите от тяхната консумация у експериментална група пациенти. Ключов може да бъде факторът, че въпросните напитки
в Япония се пият
без захар и
мляко и така
се повишава ползата
от тях, коментира сп. “Строук”.
“Най-здравословният начин да се приготвят чай и кафе е без ненужна добавка на захар”, казва д-р Хироясу Исо, съавтор на проучването и професор по обществено здраве в Университета на Осака.
Предишни изследвания са доказали, че всички видове кафе и чай са богати на фитонутриенти или още фитохимикали - съединения, които се намират в растенията и са полезни за здравето.
Според друг анализ
чаят помага
за смъкване
на кръвното
налягане,
тъй като съдържа определен вид микронутриент, наречен флаван, който се намира също в ябълките и горските плодове.
Кафето е богато и на други здравословни съставки с високи нива на антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни заболявания и се борят с възпалителните процеси – причина за ред сериозни болести. То, както и чаят, съдържа кофеин, а той повишава енергията и регулира метаболизма.
Специалистите предупреждават и за странични ефекти при високи дози кафе като безсъние, виене на свят, треперене, нервност. Мнозина надхвърлят препоръчвания
лимит от
400 милиграма
кафе на ден
и рискуват да получат замайване и сърцебиене, особено ако го пият твърде бързо. При чая кофеинът е в по-малки количества и не води до подобни проблеми.
Учените продължават да спорят каква е допустимата доза кафе, но според едно изследване на германски специалисти това са четири чашки дневно.
Такова количество пази от увреждане и възстановява кардиоваскуларната тъкан и клетките, покриващи артериите и вените, заключава лекарският екип от университета “Хайнрих Хайне” в Дюселдорф. Оттам изтъкват, че кофеиновите напитки са особено благоприятни за възрастни хора, по-податливи на сърдечни болести от младите.
Изследователите обясняват, че
кофеинът
стимулира
движението
на протеин p27
в митохондрията, което в крайна сметка води до защита на клетките в сърдечния мускул и го укрепва.
Тестът е проведен върху затлъстели възрастни мишки в преддиабетно състояние и е потвърдил защитната роля на кофеина за сърцето. Установявайки нужното му количество при гризачите, изследователите са изчислили, че за човека това са 4 чаши на ден.