Имунните реакции към тежкия COVID-19 могат да предизвикат мозъчни проблеми

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12717043 www.24chasa.bg
Коронавирус СНИМКА: Пиксабей

Имунните реакции към тежка форма на болестта COVID-19 могат да предизвикат проблеми с мозъка като делириум и мозъчна мъгла, показва британско проучване, цитирано от в. "Гардиън", пише БТА.

Тежките инфекции с COVID-19 могат да доведат до имунни реакции, които увреждат невроните в мозъка, причинявайки проблеми с паметта и объркване. Потенциално се повишава и рискът от дългосрочни здравословни проблеми, сочи изследването на специалисти от Кралския колеж в Лондон.

Учените са установили, че неуправляемата имунна реакция към вируса увеличава степента на смъртност на невроните и оказва "сериозно" въздействие върху регенерацията им в областта на хипокампуса, който играе важна роля в ученето и паметта.

Резултатите от изследването са предварителни, но предполагат, че COVID-19 може да предизвика неврологични проблеми при пациентите, без да е необходимо вирусът да заразява самия мозък. Смята се, че процесът е в основата на делириума при пациенти съд заболяването, но може да допринесе и за мозъчната мъгла и други проблеми, изпитвани от хора, страдащи от дълъг COVID-19.

"Тези неврологични симптоми са много тревожни за пациентите и техните семейства и надеждата е, че нашето изследване може да допринесе за определянето кое лечение би било най-подходящо за намаляването или предотвратяването им", казва Кармине Парианте от изследователския екип.

За целите на проучването са анализирани кръвни проби от 36 пациенти през първата вълна на пандемията. Анализът е показал, че нивата на протеин, наречен интерлевкин-6 (IL-6), отделян от имунните клетки като призив за сплотяване на други имунни клетки, са над 15 пъти по-високи от нормалното при заразените лица.

Още по-драстично покачване на нивата на протеина е установено при пациенти с COVID-19 с делириум - състояние на силно объркване, при което хората не знаят кои са и къде се намират. Близо една трета от пациентите с КОВИД-19, приети в болница, страдат от делириум.

След това учените са изследвали как високите нива на интерлевкин-6 могат да повлияят на невроните в хипокампуса, като са подложили лабораторно отгледани неврони на въздействието на кръвта на пациентите. Изследователите са открили, че кръвта на пациенти с делириум увеличава нормалната смъртност на невроните и намалява генерирането на нови мозъчни клетки. Смята се, че предизвиканите увреждания са причина за делириума.

Вредните ефекти са проследени до каскада от събития, при които интерлевкин-6 предизвиква освобождаването на два свързани имунни протеина, наречени интерлевкин-12 (IL-12) и интерлевкин-13 (IL-13).

Блокирането на протеините обаче предпазва мозъчните клетки от увреждане, пишат учените в сп. "Molecular Psychiatry".

Възрастните хора са особено уязвими към делириум след редица инфекции и операции. Състоянието на объркване води до значително повишаване на риска от деменция.

"Смятаме, че тези протеини са отговорни за симптомите на делириум при пациенти с тежък КОВИД-19 и като цяло при пациенти с продължителна форма на заболяването", изпитващи неврологични симптоми", казват изследователите.

Измерването на нивата на имунните протеини при пациентите може да помогне за персонализиране на лечението им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пред съдебната палата в София гъмжеше от любители на животните с плакати и искания за ефективна присъда на Захари Шулев. Много от тях присъстваха и в съдебната зала, където се гледаше мярката на обвиняемият мъчител на кучето Мечо. Съдът не уважи искането на обвиняемият, който остава засега в ареста. Снимка: България

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на бастун шефът на артистите внимателно се оглежда на всички посоки, преди да пресече улицата. Снимки: България

С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият популярност преди години мъж очевидно се справя повече от добре в бизнеса и може да си позволи да ползва скъпарско возило. Снимки: България