Отменят карантината за ваксинираните срещу варицела деца

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12692969 www.24chasa.bg

Заразените ще се обаждат на РЗИ, ако трябва да отидат на преглед

Ваксинираните срещу варицела деца няма да се поставят под карантина, а ще си ходят на градина или училище. Това гласи промяна в наредба № 6 за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система, която направи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Измененията в проекта са заради проучвания за

ефективността, която е 96% при деца с поставена една доза

ваксина срещу варицела. Така ваксинираните с една доза поне 30 дни преди контакта ще могат да посещават детска градина или учебни часове дори ако има заразено дете в същата група или клас, или е болен техен близък вкъщи.

Ваксината срещу варицела у нас все още е препоръчителна Тя е задължителна и безплатна в 13 страни от ЕС.

С изменението, което предлага здравният министър, правилата ще станат еднакви. Сега ваксинираните срещу морбили и рубеола деца могат да посещават градина или училище при контакт.

Заразените, които не са ваксинирани, се поставят под карантина с предписание от Регионалната здравна инспекция, като преди това личният лекар е преценил дали е нужна изолацията. Ако на болния е необходимо да се направят медицински изследвания или прегледи, трябва да се обади по телефона на съответната регионална здравна инспекция, че ще излезе. Също така карантинираният трябва да посочи за колко време е излязъл и в кое лечебно заведение отива за преглед или изследване.

Задължително се карантинират близките, контактни на болните.

В наредбата е указано, че дори да не са им наложени ограничителни мерки, болните трябва да се самоизолират, за да не заразят околните.

Здравният министър променя и карантината при менингококова болест

в детска ясла, градина или училище. При такива случаи контактните се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С мъжки костюм се понесе из София Сара Драгулова. Мацката, която е гадже на Папи Ханс явно не е уцелила съвсем размера, защото дрехите са й леко големи. Или може би са на самия Папи? Това не пречи на Сара да изглежда супер секси. Снимки: България

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден