Обидна реклама привлича вниманието към хепатит С в Нова Зеландия

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12690083 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Здравна кампания със „среден пръст“ стартира в Нова Зеландия, за да привлече вниманието към хепатит С. Органът за рекламни стандарти го намери за твърде обидно за публикуване.

В Нова Зеландия кампанията „среден пръст“ привлече вниманието в рекламата за обществена услуга за предотвратяване на хепатит С.

В рекламите, публикувани от министерството на здравеопазването на Нова Зеландия, се вижда, че рекламният актьор първо е показал среден пръст, а след това е протегнал същия пръст в теста, направен, за да се определи дали има вирус, предаван по кръвен път.

Заместник-министърът на здравеопазването Айша Верал каза, че кампанията „Винаги се придържайте към C“ ще повиши осведомеността за вируса, който убива близо 200 новозеландци годишно.

Службата за рекламни стандарти одобри жалба, описваща рекламни изображения, публикувани за информираност относно вируса на хепатит С, като „изключително обидни“.

Службата за рекламни стандарти призна, че рекламата е използвала неподходящ и обиден жест и е нарушение на стандартите.

В жалбата се подчертава, че жестът е груб и обиден, тъй като означава „С.. Г..“ на езика на жестовете и че този вид реклама няма място на места, където децата могат да я видят.

Ник Чембърлейн, национален директор на Службата за обществено здраве, каза, че решението на Службата за рекламни стандарти е „тъжно“.

“Нямахме никакво намерение да правим обидна реклама с изображенията на кампанията, които избрахме. Тъжно е, че Службата за рекламни стандарти смята, че не сме постигнали баланса”, каза Чембърлейн.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С мъжки костюм се понесе из София Сара Драгулова. Мацката, която е гадже на Папи Ханс явно не е уцелила съвсем размера, защото дрехите са й леко големи. Или може би са на самия Папи? Това не пречи на Сара да изглежда супер секси. Снимки: България

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден