Проучване: Изменението на климата прави имунната ни система по-слаба

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12243011 www.24chasa.bg
Наводненията в Долината на смъртта, Калифорния, САЩ СНИМКА: РОЙТЕРС

От 375 анализирани болести, 218 се оказали засегнати 

Повече от 58% от човешките заболявания са се влошили поради изменението на климата, установява ново проучване. Революционното изследване, публикувано в Nature Climate Change в понеделник, е проведено от изследователи от хавайски университет, които извършили систематично търсене на примери от реалния живот за въздействието на 10 климатични опасности, разказва "Евронюз".

Те включват затопляне, суша, горещи вълни, горски пожари, екстремни валежи, наводнения, бури, покачване на морското равнище, биогеохимични промени и промяна на земното покритие. Анализирайки над 70 000 научни статии за примери за директни връзки между известни болести и изменението на климата, учените откриват, че всички екстремни климатични явления, станали по-чести и по-тежки от глобалното затопляне, оказват влияние върху заболяванията, предизвикани от вируси, бактерии, животни, гъбички и растения.

От 375 анализирани болести, 218 се оказали засегнати от изменението на климата.

Увеличаването на валежите благоприятстват разпространението на комари, кърлежи, бълхи, някои птици и бозайници. Те са отговорни за разпространението на няколко вируса и бактерии като денга, чума, лаймска болест и малария. По-специално популациите от комари намерили много повече място за размножаване след наводнения и бури, причинявайки на свой ред подем на патогените, които предават, включително западнонилска треска и жълта треска.

Тъй като екстремните метеорологични явления причиняват разселване и принудителна миграция на хиляди хора в някои от най-уязвимите части на света, контактът между хората и патогените се увеличава.

Изследователите свързват горещите вълни с увеличеното разпространение на болести, предавани по вода, като вибрио (инфекция, причинена от бактерии) и гастроентерит, докато бурите, наводненията и покачването на морското равнище са свързани с разпространението на холера, пневмония, коремен тиф, хепатит и респираторни и кожни заболявания.

Самите патогени стават все по-силни, за да се адаптират към променящото се време, докато имунният отговор на нашите тела е отслабнал поради допълнителния стрес от опасните условия и несигурния достъп до здравни грижи, които хората изпитват след екстремно метеорологично събитие.

Но има и някои положителни новини, които излязоха наяве в доклада. Въпреки че по-голямата част от болестите са се влошили поради екстремни климатични събития, някои действително са се подобрили. Тези вируси и патогени, които не могат да оцелеят при по-високи температури, всъщност намаляват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България