22 свободни легла само за неусложнени пациенти в София

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12206855 www.24chasa.bg

В целия град свободните легла за неусложнени пациенти са 22, за деца – 19 по информация на здравната инспекция, но ситуацията е динамична и се променя постоянно, съобщава bTV.

Лекарите казват, че повечето случаи на коронавирус протичат в домашни условия с температура, болки в гърлото, кашлица, умора, а характерно за тази вълна е и обилното изпотяване.

Въпреки това от инфекциозните клиники в столицата отчитат недостиг на легла и специалисти, което се дължи и на повишената заболеваемост.

В Инфекциозната болница повечето от настанените са над 65 години и с придружаващи заболявания.

„За COVID пациенти са разкрити 76 легла, от тях към момента 37 са заети, 7 са с деца. Ако днес говорим за 37 легла, вчера бяха 50. Недостигът на легла и специалисти все пак усеща натиска на повишената заболеваемост“, заяви проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

За същото алармират и в друго лечебно заведение. 60% от разкритите COVID легла в инфекциозната клиника на „Софиямед“ са заети. Почти всички настанени с COVID в тази болница също са с придружаващи заболявания.

„Ние отскоро имаме разкрито COVID отделение и постепенно запълваме леглата си, имаме готовност и за повече, но не сме стигали до ниво препълненост“, каза проф. Георги Попов, д.м., началник на Клиниката по инф. болести в УМБАЛ ''Софиямед''.

При „Омикрон“ защитата от инфекция е по-ниска в сравнение с предишните варианти отчитат вирусолози.

„Световната здравна организация обърна внимание, че през последните 4-5 седмици се е увеличил и броят на смъртните случаи.

Става дума за повишаване в сравнение с предишния по-спокоен период“, отбеляза проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

А в общинската болница в Чирпан има пациенти, които развиват COVID инфекция, след като са приети с друго заболяване.

Лекарите лекуват и двете, но средства за коронавирусната инфекция не се получават.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че когато здравословното състояние на пациента налага болнично лечение, има условия по съответните клинични пътеки.

И още, съгласно Националния план на Етап 1-2 лечението на болните с COVID-19 се осъществява в зависимост от клиничната проява в определената болничната структура за това.

След градския транспорт в София, вече във всички обществени места на закрито маските са задължителни. Срокът на мярката е до 19 август. Изключение са децата до 6-годишна възраст, персоналът и клиентите в заведенията за хранене, спортуващите на закрито, участниците в семинари и пресконференции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки

Тънки маркови цигарки пафка Християн Гущеров, видяха здравословните папараци на "България Днес". Бизнесменът се повози с половинката си Светлана в огромния си майбах и събра очите на минувачите със скъпото возило. Снимки: "България