Жегата и замърсяването на въздуха са смъртоносна комбинация за по-възрастни хора

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/11966522 www.24chasa.bg
Замърсяване на въздуха

Горещината и замърсяването на въздуха могат да се окажат смъртоносна комбинация за по-възрастни хора, установи ново американско проучване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Изследването е на учени от университета на Южна Калифорния.

Високите температури и замърсяването на въздуха ще се увеличават със затоплянето на планетата, а паралелно с това ще растат и смъртните случаи, предупреждават експертите.

"По-често има горски пожари, които предизвикват замърсявания, а огънят избухва във все по-горещите дни. В бъдеще те ще стават повече", е мнението на водещия изследовател д-р Мостафижур Рахман от университета на Южна Калифорния.

Eкстремните жеги и замърсяването на въздуха повишават риска от смърт, а комбинацията от тях го увеличава експоненциално, отбеляза специалистът.

Изключително горещите дни нараства вероятността от смърт с малко над шест процента. В тези с голямо замърсяване на въздуха този риск се повишава с пет процента. В дни, комбиниращи високи температури и смог, вероятността от летален изход скача с 21 процента, отбелязва Рахман.

Неговият екип е анализирал 1,5 милиона смъртни случаи в щата Калифорния, настъпили в периода между 2014 г. и 2019 г. Използвана е също така информация за температурата на въздуха и за нивата на фините прахови частици РM 2.5. Известно е, че те предизвикват здравословни проблеми.

Учените констатират, че в дните с високи температури и силно замърсяване на въздуха рискът от смърт в резултат на сърдечни проблеми се увеличава с 30 процента, а от респираторни - с 38 процента.

Когато температурите на въздуха са много високи, хората над 75 години страдат най-много и възможността от летален изход се повишава с 36 процента, в сравнение с 8,5 процента повишен риск при тези на и под тази възраст.

Смъртните случаи са най-чести при хората в напреднала възраст, страдащи от сърдечна недостатъчност и пневмония. Рахман и неговият екип предполагат, че когато горещините и замърсяването на въздуха са много големи, се увеличават възпаления и оксидативен стрес, освен проблемите с регулирането на телесната температура.

Данните от проучването са публикувани онлайн в изданието "Американ джърнъл ъв респиратори енд критикъл кеър медсин".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки