Супер кратка гимнастика за много заети хора

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/11699629 www.24chasa.bg
Дори 3-секудни упражнения за бицепс с гиричка или друга малка тежест, но поне 5 дни в седмицата, увеличават силата на ръцете за месец. СНИМКА: Пиксабей

Помагат дори 3-секундни упражнения за бицепс, но трябва да се правят всеки ден

Пандемията нанесе много щети върху начина на живот и колкото да твърдим, че сме се върнали към нормалност, изглежда, не е съвсем така. Международно проучване сред 33 000 души по света показа, че тенденцията да се работи от къщи продължава, като в някои държави е толкова разпространена, че служители дори са готови да се разделят с работата си, ако бъдат принудени отново да са по 5 дни в офиса седмично. Във Великобритания 23% от анкетираните са отговорили така. На второ и трето място се нареждат Австралия и Канада, където съответно 22 и 21 процента са решени да сменят работата си, за да останат вкъщи. След тях плътно се нарежда Унгария.

България не е включена в това проучване, но пък друго, направено у нас, установи, че само 10 на сто от работили дистанционно по време на пандемията, искат да се върнат изцяло в офиса. Към момента 70-80% го посещават за ден или два седмично и смятат този хибриден модел за добър. И ако до момента се говори единствено за икономическите аспекти на тази мащабна промяна в начина на работа, то все повече учени предупреждават, че има и други, също много сериозни фактори. Сред тях са психическите промени, които могат да настъпят от рязкото спиране на социални контакти, а също и промени в телата. Причината е, че за много хора стигането до работното място е единствената физическа активност в живота им. Следователно, ако с лека ръка се откажат от нея, е възможно да нанесат сериозни поражения върху мускулатурата си.

Клякането е чудесно средство за борба със застояването. Ако ви се струва трудно, практикувайте по-лесния му вариант на раздалечено приклякане напред.
Клякането е чудесно средство за борба със застояването. Ако ви се струва трудно, практикувайте по-лесния му вариант на раздалечено приклякане напред. СНИМКА: Пиксабей

Затова не е изненадващо, че някои учени вече са започнали да правят изследвания какви супер кратки упражнения могат да помогнат за поддържане на тялото, ако то системно е лишавано от движение. Професорът по спортни науки Кен Носака от австралийския университет „Едит Коуън“ например е фокусирал своите последни проучвания върху физически натоварвания, които траят само три секунди. Той е установил, че ако правим толкова кратко упражнение за бицепс с гиричка или друга малка тежест, но поне 5 дни в седмицата, можем да увеличим силата на ръцете си за месец.

Ако пък всеки път забавяме сядането си върху стола, така че да натоварваме мускулите на краката си, а не да разчитаме на гравитацията, също би помогнало за подобряване на физическата ни форма. Целта на изследователския екип е била да намери минимално количество упражнения, които да съдействат да останем здрави, и по възможност те да не изискват някакво специално време или оборудване.
„Обикновено хората сядат минимум по 10 пъти на ден на стол, диван, тоалетна, като просто се отпускат. Ако обаче започнат да се съпротивляват на земното привличане, като броят до пет, докато го правят, те могат да направят много за подобряване на мускулатурата си“, обяснява Носака пред „Дейли мейл“. За по-голям ефект, той съветва да се опитате и плавно сядане на един крак.

Друго тествано от него експресно упражнение е да се прилепи гръб до стената и леко да се клекне, като отново бавно се брои до 5. За увеличаване на натоварването, може да се вдигнат ръцете над главата или пък да се държат напред пред гърдите. Професор Носака подчертава, че подобни тренировки на мускулите не изискват нито специално спортно облекло, нито отиване във фитнеса. Даже се шегува, че са подходящи и за толкова претоварени с ангажименти хора, които често използват репликата: „толкова бях зает днес, че нямах време да седна“, когато пропускат времето си за тренировка. По думите на учения неговите тестове са показали, че дори и минималните, но редовни усилия да натоварваме мускулите си, вършат работа.
Професорът по кардиология Крис Семсарян от университета в Сидни също казва, че клякането е чудесно средство за борба със застояването и затова в тяхното учебно заведение са си въвели час за среща в конферетната зала, за да го практикуват всеки ден. Ако това ви се струва прекалено ангажиращо, просто станете и го направете няколко пъти, докато сте се отпуснали на дивана, за да гледате телевизия, обяснява той. Или пък практикувайте по-лесния му вариант на раздалечено приклякане напред. При него се застава с разкрачени на нивото на раменете стъпала. Пристъпва се назад с единия крак и се прикляка, така че колянато на крака отпред да е прегънато под прав ъгъл. Задържа се така няколко секунди, като гърбът трява да е изправен и след това положението на краката се сменя.

Друго ефикасно натоварване е бързо да изкачвате стълби поне веднъж на ден за минута или пък да седнете на пода и да свиете краката към гърдите си няколко пъти. Може също така, просто да изправите ръце напред, докато стоите на стола си и да се опитате да повдигнете първо единия крак, хоризонтално на тях. Да задържите няколко секунди така, за да се натоварят мускилите на крайниците, след което да повторите действието с другия крак.

Учените подчертават, че упражненията нямат толкова голямо значение, важно е постоянството. Така че независимо дали ще сядате, клякате, качвате стълби, е добре да го правите редовно. „Да се натоварваш по малко всеки ден е много по-добре, отколкото да правиш много два пъти седмично“, посочва професор Семсарян. Той например е голям фен и на йога и смята, че практикуването й дневно за няколко минути също има благоприятен ефект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Финансови зависимости са основната причина това ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да са се вкопчили така яростно във властта и да търсят всякакви юридически трикове да протакат делата в съда. Това твърди пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев. Михайлов призна в интервю за "Гонг"

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин