Новият коронавирус прониква в мозъка през носа

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10361021 www.24chasa.bg
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Клетките на новия коронавирус може да проникват в човешкия мозък през носа и това да е причината за някои когнитивни симптоми, свързвани с продължителната инфекция Ковид-19, съобщи "Мейлонлайн", цитиран от БТА. 

Учени от Изследователския институт Ротман в Торонто, Канада и Калифорнийския национален институт за изследване на примати в Дейвис, Калифорния, САЩ представиха резултати от свое проучване, довело до този извод, пред Дружеството по неврология, съобщи Ен Би Си.

Учените смятат, че вирусът може пряко да засегне мозъка и да причини множество когнитивни проблеми като затруднения в паметта и "замъгляване". Резултатите дават на експертите повече информация за т.нар. "продължителен Ковид" - странното състояние, регистрирано при хиляди преболедували Ковид-19 месеци след преодоляване на инфекцията.
Според специалистите новият коронавирус може да заразява невроните, прониквайки през носа, като заобикаля бариерите в мозъка, които обикновено спират подобни инфекции.

След като се прикрепят към невроните, клетките на новия коронавирус могат свободно да циркулират в организма, тъй като е малко вероятно имунната система да и атакува. Това е една от вероятните причини някои преболедували Ковид-19 да имат затруднения с паметта.
Учените от Дейвид са провели изследването си върху макаци-резус, заразени с новия коронавирус. При по-възрастните маймуни или такива, страдащи от заболявания като диабет - рисков фактор за Ковид-19, по-често се проявявали инфекции на невроните в мозъка.

Учените от Торонто пък провели изследването си върху пациенти, които проявявали различни мозъчни симптоми седем месеца след преболедуване.
Резултатите ясно показват, че Ковид-19 засяга мозъка по някакъв начин, но са нужни повече изследвания, за да се установи точно как става това, каза д-р Алисън Секулер, ръководител на канадското изследване и вицепрезидент по изследвания в института Ротман

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници