Баклава чийзкейк
08.01.2021 06:51; 24 часаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Предлагам ви зашеметяващ десерт, съчетаващ ефирния вкус на чийзкейка с екзотичния вкус на баклавата. На тази интересна рецепта попаднах в прекрасния блог на Людмила Слокоски”, пише ни Марияна Бончева.
За форма с диаметър 20 см:
За риропа:
150 г мед, 100 г захар, 150 мл вода, парченце канелена кора, настъргана кора от 1 лимон, сок от 1/2 лимон, 1 ч.л. розова вода
За пълнежа: 350 г крема сирене, 300 г заквасена сметана, 100 г захар, 25 г царевично нишесте, 3 яйца, щипка смляна ванилова шушулка, по желание боровинки
За основата: 8-16 броя кори, 50-60 г масло, 200 г смлян суров шамфъстък
За декорация: нарязан шамфъстък, зърна от нар, стръкчета розмарин
Кипваме в касерола меда, захарта и водата. Варим, докато се сгъстят леко - около 5-6 минути. Дръпваме от огъня и добавяме канелата, лимоновата кора и сок и розовата вода.
Оставяме да се охлади. Смесваме кремасиренето за пълнежа със сметаната и захарта. Разбъркваме на ръка до получаването на гладка смес. Добавяме нишестето и яйцата едно по едно, като разбъркваме след всяко, и накрая - ванилията.
Взимаме една от корите за баница и я намазваме леко с разтопено масло. Отгоре слагаме втора. Застиламе формата, като поставяме корите с ъглите нагоре, така че да стърчат над ръба. Между тях ръсим смлените ядки и още малко масло. Подреждаме корите плътно. Когато основата е готова, изсипваме вътре пълнежа, по желание смесен с боровинки, и заравняваме.
Печем в загрята фурна на 160 градуса около 70 минути, като проверяваме към края - на пипане повърхността трябва да бъде еластична. Открехваме вратата на фурната и я подпираме с дръжката на дървена лъжица за още около 30 минути. След изстиване освобождаваме десерта от формата и го оставяме в хладилник за 1 нощ. Преди поднасяне поръсваме с нарязания шамфъстък, зърната нар и украсяваме със стръкчета розмарин.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.
-
Вижте фена на еротични романи, задигнал 1 млн. лв. от тайник зад камина
-
ЕС въвежда “тъмночервени зони”, не затваря границите (Обзор, инфографика)
-
Хората в COVID секциите за вота без ваксина, няма време. С маски и костюми
-
Издирван от 4 г. за блудство с деца работил на трудов договор в София
-
Проф. Кантарджиев: Доказахме - 8 български пациенти са с новия английски вариант на щама (Обновява се)
-
Тежка верижна катастрофа с българи преди Солун, има пострадали
-
Всички бебета на майки, преболедували COVID-19 в края на бременността, се раждат с антитела
-
С до 2000 намаляват новородените на година
-
29 инвитро бебета по общинска програма проплакаха във Варна за година
-
Няма пречка бременни да бъдат имунизирани срещу коронавирус
-
Истини и митове за предпазванe на детето от настинка
-
Детски пастет с авокадо и яйце