Около 2 октомври изтича лоша година според еврейския календар

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/12280452 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев на празниг в Софийската синагога Снимка Архив

Вотът се пада през 10-те дни на страхопочитанието, през които хората могат да се покаят за грешките си

Парламентарните избори на 2 октомври може и да дадат добри резултати, ако българите добре си помислят какво са правили през последната година. Поне така е според древния еврейски календар.

Пак според него отиващата си година е лоша, през нея се случват бедствия.

Сега е 5783 г. от сътворението на света. Тя започна на 6 септември 2021 г. При това е година шмита (или шемита). Според предписанието в Стария завет това е всяка седма година и е особена - през нея се дава почивка на земята. Собствениците не обработват нивите и лозята си. Плодовете, които сами се родят, не берат - оставят ги за храна на животни, птици и бедняци. Смисълът е природата и хората да се пречистят през тази година.

Ортодоксалните евреи вярват, че на хората и народите, които не спазват шмита, им се случват лоши неща. Понеже много отдавна целият свят не спазва шмита, може да се проследи назад във времето колко големи беди идват точно през тези седми години, казват те.

В годината шмита, която скоро си отива, наистина връхлетя бедствие - войната на Русия срещу Украйна, която изправи света пред криза. А в България парламентарните избори не доведоха до политическа стабилност.

Започващата година е йобел - така се нарича всяка след шмита. Тя може да бъде по-успешна, но при определени условия.

На 25 септември след залез слънце настъпва 5783 г. от сътворението на света. Тогава е еврейската Нова година. Тя се нарича Рош Ашана - в буквален превод от иврит означава "глава на годината". Датата се мести - винаги е в първия ден на месеца Тишири, но месеците са според фазите на луната. Така че заради новолунието Рош Ашана може да се падне през септември или през октомври.

След залез слънце в синагогата се чете от Тората. Настъпването на новата година се оповестява с шофар - рог от овен. На следващия ден се прави молитва край течаща вода и символично се изхвърлят лошите неща от миналата година.

Рош Ашана обаче не е купон, а време за преосмисляне. Звукът на шофара не е празничен, той трябва да стресне вярващия. На Рош Ашана Бог вписва съдбата на всеки човек за предстоящата година в Книгата на живота или Книгата на смъртта. Присъдата не е окончателна до Йом Кипур, който тази година започва след залез слънце на 4 октомври.

Дотогава са Десетте дни на страхопочитанието - хората трябва да обмислят какво са правили през последната година и да търсят прошка, ако са сгрешили, с надеждата да повлияят на съдбата, която им се отрежда през новата година. Те трябва първо да заслужат прошка от хората, към които може да са сгрешили, преди да поискат прошка от Бога.

Йом Кипур е ден на изкуплението, когато се опрощават греховете. Ако хората са се покаяли за извършените грешки, през следващата година ги чакат добри дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи

На сладкарница заведе сина си Боряна Шехтова, видяха лакомите папраци на "България Днес". Манекенката, която от говини живее в Дубай не може да се нарадва на насленика си и го глези с всякакви лакомства. Снимки: България