Пиренейският полуостров - жертва на безпрецедентна жега

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/11955256 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Райони от Испания и Португалия не са били толкова сухи от хиляда години, като Азорският антициклон се трансформира под въздействието на климатичните промени, установи научно изследване, цитирано от АФП.

Учените предупреждават, че последиците за лозята и маслиновите насаждения ще са тежки.

Азорските антициклони съответстват на атмосферен район с по-високо налягане, отколкото в околните зони на същата надморска височина близо до Азорския архипелаг. Те имат важна роля върху времето и дългосрочните климатични тенденции в Западна Европа, предава БТА.

В изследването си, резултатите от което са публикувани в сп. "Нейчър джиосайънс", специалистите показват, че тази система на високо атмосферно налягане "се е променила драматично през последното столетие, и че тези промени са безпрецедентни за климата на Северния Атлантически океан от 1000 години."

Учените са изследвали промените в атмосферното налягане в района от 1200 години и са установили, че системата на високо налягане е обхванала по-голяма площ от около 200 години, което приблизително съответства на Индустриалната революция.

През лятото Азорският антициклон изпраща топъл и сух въздух към Португалия, Испания и други западноевропейски страни като Франция. През зимата обаче той може да бъде синоним на влага и дъжд. Авторите отбелязват, че тези зимни валежи са "жизненоважни" за екологичното и икономическото здраве на Пиренейския полуостров.

Азорската системата за високо налягане ще стане още по-силна през 21-ви век заради изменението на климата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки