Невяна Владинова: Най-трудно ми беше да свикна, че вече съм от другата страна

https://www.24plovdiv.bg/sport/article/12688547 www.24chasa.bg
Илияна Раева(вляво) и Невяна Владинова (вдясно) СНИМКА: АННА НЕДКОВА, БФХГ

"Най-трудно може би ми беше да успея и аз, и момичетата от отбора да свикнат с това, че аз пак съм част от тях, но съм от другата страна. Винаги ще бъда техен съотборник, но това е чисто като усещане", това разказа вицепрезидентът на федерацията ни по художествена гимнастика Невяна Владинова.

Тя е една от най-магнетичните шампионки в този спорт. Печелила е медали от световни и европейски първенства. Беше и посланик на шампионата на планетата в София миналия месец. Владинова говори за преминаването от състезателни към ръководни дейности.

"Риск си беше. Може би беше най-голям за Илиана Раева, която ми даде този шанс, без изобщо да знае дали аз ще се справя. Разбира се, имала е някакви наблюдения, не го е направила просто така. Но и за мен си беше риск. Този преход за мен беше труден - да се наложи да бъда от другата страна, на ръководен пост и да свикнат с това тези, с които съм се състезавала на един килим, както и треньорите ми. Българската федерация по художествена гимнастика създаде един много сплотен екип, в който всеки се подкрепя. Разбира се, не всеки е много близък с другия, но това не е и толкова важно. Важното е, че всички имат една цел, една посока. Всеки прави това, което зависи от него, не се бърка на другия, а единствено помага. Има едно спокойствие и една много приятна атмосфера за работа. Всъщност остава време единствено и само да се работи много, без да има никакви интриги", коментира Владинова.

Тя говори и за световното първенство в София.
"Давам един пример. Имаше сигнал за бомба на паркинга на "Арена Армеец". Искаха да евакуират цялата зала в деня на многобоя при ансамблите. В петък се случи това нещо, когато залата беше пълна. Ние, разбира се, казахме, че няма как 5 хиляди човека да ги евакуираме и да ги закараме при бомбата. Естествено, това беше просто плик, но дойдоха полиция, линейки, пожарни, сапьори и какво ли не. Никой в залата не разбра. Дори получихме поздравления от международната федерация, че сме запазили спокойствие и хладнокръвие", коментира още бившата състезателка.

Владинова се спря и на работата си с президента на БФХГ Илиана Раева.
"Откакто не съм гимнастичка, много спокойно работя с Илиана Раева. Разбира се, всичко е много стриктно, много дисциплинирано. Тя е изключително взискателна, не винаги е спокойна и хладнокръвна, понякога се налага дори да повиши тон, но това винаги е в мярка, в която е полезно. Това, което тя изисква от нас и от целия екип, както и от момичетата и от треньорите, ако го нямаше, нямаше да има тези резултати. Впечатли ме в нашия ансамбъл, че въпреки трудния старт в началото на годината и всичките негативи, които отнесоха, защото имаше много срещу тях. Всички очакваха веднага фурор след олимпийските шампионки. Много тежка и много отговорна задача. Имаха неособено успешно Европейско първенство и въпреки това успяха да се съберат, разбира се, най-вече с помощта на Весела Димитрова и да излязат като един отбор, да си вземат това, което заслужават. Да се докажат пред себе си най-вече и да си повярват. Женина Трашлиева, която е капитан на отбора, е мъдростта в ансамбъла и това, което ги сплотява. София Иванова е артистичността в съчетанието и в отбора. Радина Томова, която е едно бижу, е цветето на ансамбъла. Маргарита Василева е крехката сила. Камелия Петрова е малкият-голям боец, защото тя на възраст е малка, но всъщност е много голяма като човек и е един истински боец. Рейчъл Стоянов е техничарят на отбора", добави още Невяна Владинова.

Тя коментира и Стилияна Николова, спечелила олимпийска квота за Париж 2024, както и бронзов медал.
"Това беше целта засега. Тя имаше една много отговорна задача, особено в отсъствието на Боряна Калейн. Трябваше да се пребори за олимпийска квота и това беше основната задача. Трябваше да играе умно, както ние обичаме да казваме, а не да се хвърля и да рискува безотговорно. Смятам, че тя за себе си спечели това, което тя и екипът беше поставил. Оттук нататък тя може много. Трябва да не се надува, да се успокои и да работи, както досега", завърши Владинова. Това предаде БТА. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България