Миков с жалби до ВАС и МС заради блокиране на проекта за тунел под Петрохан

https://www.24plovdiv.bg/region/article/9867916 www.24chasa.bg
Михаил Миков

Кандидат-депутатите да не политизират проблема, а да се включат в спешното му решаване, призова юристът

Михаил Миков внася жалба в Министерския съвет и във Върховния административен съд с искане да бъде отменено решението на министъра на околната среда и водите от 31 май т.г., с което се прекратява процедурата по оценка въздействието върху околната среда на проекта за тунел под Петрохан.

„Смятам това решение за неправилен административен акт, тъй като е издадено при наличие на процесуални нарушения, в противоречие със закон и е нецелесъобразно и немотивирано“, обясни юристът на пресконференция във Видин днес, на която стартира и събиране на подписка под жалбата.

„Ние искаме проблемът да бъде решен, а не да се политизира и да се използва предизборно. Бързият начин за решаването му не е протест под знамената на ГЕРБ, а правителството да отмени акта на екоминистъра“, каза Миков. Чрез медиите той призова кандидатите за народни представители във Видински избирателен район да се подпишат под жалбата, което щяло да е тест дали са истински радетели за тунел под Петрохан или преследват теснопартийни интереси.

Относно настоящия казус стана ясно, че аргументът за прекратяване на процедурата по ОВОС е, че инвестиционното предложение ще засегне ливади в защитена зона „Берковица”, чийто начин на ползване не можел да се променя заради сигурността на популацията на ливадния дърдавец, червеногърбата сврачка и сивия кълвач.

„Забраната за промяна на начина на ползване на ливадите е въведена с план за управление, което е нищожно само по себе си, защото противоречи на установения конституционен правов ред. Министърът не може да се позовава на забрана, въведена от самия него с документ с ненормативно съдържание, който е необнародван. Недопустимо е на формално основание – нищожна забрана, да се прекратява процедура по ОВОС, конкретно в случая - за инвестиционното предложение за тунел под Петрохан. Именно поради нищожността на административния акт и грубото нарушение на правните принципи, решението на министъра изцяло е извън разума на закона и само по себе си е безумно и абсурдно“, категоричен е Миков.

Той подчерта, че сигурността на ливадния дърдавец и червеногърбата сврачка (забраната няма отношение към осигуряване на местообитания на сивия кълвач) не може да бъде пренебрегвана, но министърът е следвало да подходи с повече разум, като не пренебрегва сигурността на хората, защото изграждането на тунел под Петрохан ще помогне за подобряване безопасността на движението, ще спаси човешки животи и ще осигури стопанското развитие на целия Северозапад.

Юридическите аргументи за отмяна на решението на екоминистъра са развити в няколко страници, а в края на жалбата се казва:

„За здравия разум и нормалната човешка логика, а още повече от гледна точка на министъра на околната среда и водите, би следвало да е повече от очевидно, че вкарването на пътния поток в тунел е в десетки пъти по-щадящо за околната среда, отколкото преминаването му от подножието на планината, през билото й и спускането му надолу отново в подножието. Ясно е, че съществен пътен трафик на МПС с емисиите на вредни газове и шума, който създава и останалите му негативни въздействия върху компонентите на околната среда, засяга в негативен план много повече биоразнообразието, включително и толкова пазените с оспорваното решение дърдавец, сврачка и кълвач. Ако бъде реализирано, инвестиционното предложение не само че няма да влоши екологичния статус, но напротив – само по себе си представлява мярка за подобрение на екологичния статус на защитените видове: ливадния дърдавец, червеногърбата сврачка и сивия кълвач. В този смисъл инвестиционното предложение е необходимо за опазване на биоразнообразието.“

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България