Хасково иска затваряне на пенсионерски и социални клубове до 30 ноември

https://www.24plovdiv.bg/region/article/9126404 www.24chasa.bg
Кметът на Хасково Станислав Дечев

Ще предложим на Областния кризисен щаб да разпореди затварянето на пенсионерските и социални клубове в срок до 30 ноември като една от мерките срещу разпространението на COVID-19. Това съобщи на брифинг кметът на община Хасково Станислав Дечев след заседание на Общинския кризисен щаб.

Завчера Областният кризисен щаб "спусна" до общините в областта примерни мерки, които да бъдат обсъдени по места с оглед на регионалните особености, след което да бъдат приети на областно ниво.

Община Хасково се солидаризира и с няколко други ограничения, различни от разписаните със заповедта на министъра на здравеопазването, допълни Дечев. По негови думи например посетителите в заведенията за обществено хранене и питейните заведения и клубове трябва да бъдат по един на всеки 2,5 квадратни метра, а не по човек на един квадратен метър.

Хасково иска и одобрение за спазване на дистанция от 1,5 метра на търговските обекти на пазари и тържища и задължителни маски на големите като зеленчуковия пазар в областния център, както и създаване на организация за движение без засичане на потоци от хора на това тържище.

Най-голямата община в областта освен това настоява масови мероприятия на закрито и открито да бъдат разрешавани само след съгласуване с областната администрация, както и до 30 на сто посещаемост от капацитета на такива.

Дечев и общинският щаб са изразили и позиция, че МБАЛ - Хасково, която е със запълнен капацитет от 35 души на двете COVID-19 отделения, трябва да прекрати приема на пациенти от други общини в областта. В телефонен разговор с ръководството на МБАЛ-Хасково по време на заседанието са били получени уверения, че базата ще бъде увеличена на 50 пациенти чрез разкриване на нови легла и обособяване на изолирано помещение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена