Откриха три санирани блока по ОП "Региони в растеж" в Горна Оряховица

https://www.24plovdiv.bg/region/article/8756616 www.24chasa.bg
Инж.Добромир Добрев преряза лентата на санираните блокове в Горна Оряховица
Инж.Добромир Добрев преряза лентата на санираните блокове в Горна Оряховица СНИМКА: Община Велико Търново

Три жилищни блока промениха своя облик в рамките на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, предадоха от местната администрация.

Договорът между Министерство на регионалното развитие и благоустройството в качеството му на управляващ орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и Община Горна Оряховица в качеството на бенефициент по проекта бе подписан на 14 май 2019 г. Общата стойност на проекта е 1 724 239 лв., от които 85 % са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет.

Лентата на реновираните жилищни сгради бе прерязана от кмета на общината инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Димитър Николов и собственика на една от строителните фирми, извършили ремонта - Хасан Юсеинов. 

По проекта е направена енергийно ефективна реконструкция на жилищни кооперации на ул. „Росица“ №2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента; на ул. „Камчия“ №4, 6, 8 – с 24 апартамента и на ул. „Генерал Скобелев“ №6, 8, в която има 6 апартамента.

Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, и покрив; подмяна на дограма и др. прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове са освежени и стълбищните клетки и е осигурена достъпна среда до входовете на сградите.

С реализирането на проекта е повишена енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства преминаха в по-горен клас на енергопотребление. Подобрена е и жизнената им среда.

"Нашата цел е да подобрим условията на живот на съгражданите ни. Освен, че санирахме тези жилищни блокове, асфалтирахме и улиците около тях. Така кварталът постепенно започва да променя облика си. Желанието на ръководството на общината е това да се случи във всички квартали. При възможност да се санират нови сгради по Националната програма за енергийна ефективност, ние ще продължим, тъй като има желаещи, а и отзивите за реновираните блокове са много добри", каза при откриването кметът инж. Добромир Добрев. Градоначалникът благодари на екипа на проекта, на строителите и не на последно място на гражданите за добрата екипна работа.

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Горна Оряховица бяха санирани 14 панелни блока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска