Музей - галерия „Владимир Рилски“ се открива в килийното училище в Широка лъка

https://www.24plovdiv.bg/region/article/14519407 www.24chasa.bg
Килийното училище, където ще бъдат изложени картините, е строено през 1888 г. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Музей-галерия „Владимир Рилски“ се открива днес в сградата на възстановеното килийно училище в с. Широка лъка. В галерията е подредена ретроспективна изложба, която включва 16 платна на художника Владимир Рилски, съхранявани досега в Основното училище в селото и 4 картини, които са собственост на кметството.

Художникът твори в Родопите след 1949 г. Картините са съхранявани в училищната сграда, където в една от стаите Владимир Рилски е рисувал. Част от представените творби са свързани именно с теми от Широка лъка и Родопите.

Ретроспективната изложба, която се намира на втория етаж във възстановеното училище, ще остане като постоянна експозиция.

Инициативата е на община Смолян, РИМ "Стою Шишков", Художествената галерия, Пловдивската митрополия и кметство Широка лъка. В галерията е подредена ретроспективна изложба, която включва 16 платна на художника Владимир Рилски, съхранявани досега в Основното училище в селото и 4 картини, които са собственост на кметството.

Сградата, където са подредени картините е строена за училище през 1888 г. с дарения от 22 000 лири, събрани от жителите на селото и е първото класно училище в Родопите. В съседство е с църквата „Успение на пресвета Богородица“.

То бе възстановено и реставрирано със 756 000 лв. след решение на Министерски съвет от 2018 г. Идеята е някогашното училище, в което е учил третия български екзарх Стефан, да се превърне в Музей на духовността. Целият комплекс на училището и църквата е паметник от национално значение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги