Потвърдиха присъда община Лом да плати на нахапана от 4 бездомни кучета

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13249715 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Магистратите от Окръжен съд - Монтана потвърдиха решение на Районния съд- Лом общината в Лом да плати на гражданка обезщетение за страданията й от ухапвания от безстопанствени кучета.

Съдът намали размера на обезщетението от 5000 на 3500 лева. На 25 януари 2022 г. 4 бездомни кучета нападнали А. А. Т. (55 г.) на улица в Лом и я захапали. Шофьор се притекъл на помощ на жената, а близки я отвели в „Спешна помощ“, където я превързали и предписали лечение.

Оздравителният период продължил повече от месец. Гражданката завела дело и с решение от 18 юли 2022 г. РС – Лом осъдил общината да й заплати 5000 лева за претърпените болки и стрес.

Община Лом е подала до ОС жалба срещу решението с твърдения, че са допуснати нарушения на закона и че управата е предприела необходимите действия за овладяване популацията на безстопанствените кучета, а извършените дейности съответстват на финансовите и организационни й възможности. След като се запозна с документите по делото и изслуша страните съдът обяви, че е проявено бездействие на длъжностни лица в община Лом, които не са положили необходимите усилия за справяне с безстопанствените кучета.

Законът за защита на животните задължава кметовете на общини да настаняват в приюти безстопанствените животни, а такъв в Лом не е изграден. Приетата „Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета“ е стратегически документ, но предвидените мерки и действия не са изпълнени и програмата, както и липсата на финанси, не освобождават общината от отговорност. Още повече, че според данните по делото случаят не е единствен в Лом. Затова съдът потвърди решението на РС – Лом в частта, с която общината е осъдена да заплати на А. А. Т. обезщетение за неимуществени вреди. Като отчете, че според представените доказателства А. А. Т. е получила лека телесна повреда от ухапванията и няма данни травмите да са се отразили върху нейната работоспособност или да са довели до усложнения, съдът отмени решението в частта му за размера на обезщетението и го намали на 3500 лева.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордьорът по титли от "Аустрелиън Оупън" Новак Джокович завоюва безпрецедентен десети трофей в Мелбърн. Той удари във финала Стефанос Циципас без да му даде нито сет - 6:3, 7:6(4), 7:6(5). Интересното е, че Ноле загуби само един единствен сет в целия турнир. Сърбинът спечели първата част с 6:3 рутнно само за 36 минути чрез ранен пробив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Мечка, която не спи зимен сън, сериозно стресна жителите на смолянското село Могилица. Местните хора забелязват, че върху новонатрупания сняг има стъпки от хищник. По техни думи става въпрос за малка по размери мечка, но се чудят защо по това време на годината косматият бозайник не се е отдал на зимен сън