Местни експерти ще изготвят проект за кучешкия приют на Кърджали

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13204411 www.24chasa.bg
Хасан Азис, кмет на Кърджали

Местни проектанти са ангажирани и работят по проекта за изграждането на голям приют за бездомни кучета, който да приютява не само кучетата на територията на община Кърджали, но и на съседните общини. Това каза кметът на общината д-р инж. Хасан Азис и допълни, че вече се е запознал с идейния проект.

„Предстои до приемането на бюджета ни да сме готови с техническия проект, а общините от област Кърджали и съседните на областта ще бъдат поканени да участват в изграждането и функционирането му“, каза още кметът, предаде БТА.

Той коментира, че за приюта, за който от години се говори, проектантите са почерпили опит както от страната, така и от съседна Турция.

"Разговарял съм с Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет в Стара Загора за партньорство по отношение на функционирането и обгрижването на бездомните животни", обясни градоначалникът.

Изграждането на голям приют за безстопанствени кучета в община Кърджали е тема, която стои от няколко години. За целта общината поиска и получи от държавата през 2021 г. имот от 21 дка в землището на село Седловина. С проектирането му бе обявено, че се заема както общината, така и Тракийският университет в Стара Загора, но заради ангажираност на екипа от университета, се е наложило да бъде потърсен друг проектант, коментира д-р инж. Хасан Азис.

Към днешна дата община Кърджали не разполага с приют за безстопанствените кучета. В началото на миналата година тя се отказа от услугите на местния приют, след нападки от страна на т.нар. доброволци, за нехуманно отношение към животните там.

От тогава агресивните кучета в общината се прибират в изградения на терена на стария приют, временен такъв. За контрол над него е сключен договор с ветеринарната служба в Кърджали.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, яке, шапка и обувки се придвижва Деян Ангелов. Актьорът, който нашумя с ролите си в театъра, но най-вече в сериала "Мен не ме мислете", е неразпознаваем за всички освен за всемогъщите папараци на "България Днес". Къде ли отива Деян така пременен? Снимки: България

Цялата в черно се подвизава из София Надя Обретенова. Тя веднага привлече погледите на минувачите, които лесно разпознаха обичаната журналистка от БНТ. Снимки: България

С чизми до коленете се разходи из София Йоана Драгнева. Певицата не спря да говори по телефона си и да урежда бъдещи ангажименти. Снимки: България