Бурна дискусия за баба Фанка от садовското село Моминско - събират й помощи

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13152925 www.24chasa.bg
Баба Фанка от село Моминско.
 • Идва Коледа, не можем ли да бъдем по-смирени, недоумява инициаторката на благотворителната акция
 • Дъщерите й са в добро финансово състояние, искат да я вземат, но тя не желае, казва кметът
 • От "душичка" до "защо дъщерите й не се грижат за нея" върви дебат за подпомагане на баба Фанка от село Моминско, община Садово.

  Старицата изглежда видимо в затруднено положение и трудно свързва двата края.

  Това накара Красимир Йовкова от Асеновград да излезе с предложение в социалните мрежи за подпомагане на самотната пенсионерка. Но призивът й среща колкото съчувствие, толкова и отрицание.

  "Всеки ден тя върви пеша и чака някой да я качи на стоп, защото са разредили автобусите от Асеновград до селото й", казва Йовкова. И изброява, че баба Фанка няма пари, няма какво да яде, няма дърва за огрев за зимата, покривът й тече и е в доста затруднено положение. Нямала и към кого да се обърне.

  "Моля ви, добри хора, нека помогнем на тази клета женица", призовава Йовкова и посочва телефона на баба Фанка. "Можете да се свържете с нея вечер, за да я попитате лично от какво има нужда - 0310 2 25 15", казва Красимира.

  Баба Фанка разказала на друга жена, че наистина е зле. "Добре, че вятърът скърши крушата в двора, та да имам за една седмица какво да ям", допълва Ани Щерева.

  Но има и такива, които са против да й се събира помощ. Едни твърдят, че бабата си имала пенсия и сама е избрала по цял ден да обикаля по пазарите в Асеновград. Други изтъкват, че двете й дъщери живеели в Испания.

  "Моля, който не желае да помага, да не се включва. Слабо ме интересува историята и текущото финансово състояние на баба Фанка. Видимо ми изглежда недобре и нуждаеща се. Затова няма кой да ме спре да й помогна. Хора, идва Коледа. Не можем ли да бъдем малко по-добри и смирени", реагира Красимира Йовкова.

  "24 часа" се свърза с кмета на село Моминско Христо Атанасов. Той описа коренно различна картина на нещата около баба Фанка.

  "Тя има две дъщери в Испания. Едната беше тук и преди два месеца и половина разговарях с нея. Иска да вземе майка си при нея. Дори й купи билет за Испания. Но бабата не желае. Дъщеря й купи имот в Созопол и заведе това лято майка си там за една седмица. Отделно си има апартамент в Асеновград", описа кметът.

  По думите му дъщерите на възрастната жена са в добро финансово състояние. Но баба Фанка предпочитала така да си кара. "Цяло лято събира по нивите фъстъчки, ябълки и ходи да ги продава в Асеновград. Не може да се каже, ме изнемогва. Живее на главния път в селото и много често излиза с чантите. Хората я качват на стоп и я карат до Асеновград и обратно. Отдавна няма автобуси до нашето село. Спряха ги", обясни кметът на Моминско.

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  Бъдещият тъст на Данчо Караджов искал да го разстреля при първата им среща. Това се случва десетки години назад във времето. "Когато се запознахме, Мариана беше на 15, а аз на 18. Един ден баща й грабна пушката, насочи я срещу мен и пита: "Какво правиш с дъщеря ми, тя е 8 за 9 клас", обясни музикантът за първата си среща с бъдещия си тъст

  Деси Бакърджиева е прототип на героиня в нов любовен роман. Книгата ще бъде представена на 8 февруари, а актрисата е водеща на събитието. "Отговорът е любов" е на журналистката Цветелина Лалева, с която Деси е приятелка отдавна. Промоцията ще е във Военния

  Френската манекенка Шарлот Пирони замени футбола с баскетбол. Хубавицата нашумя като муза на "Монако" по времето, когато Димитър Бербатов играеше там. Сега тя реши да седне върху баскетболен кош с топка в