20-годишен юбилей чества Сдружението на малките кметове в община В. Търново

https://www.24plovdiv.bg/region/article/11904599 www.24chasa.bg
Даниел Панов удостои със старопрестолна грамота кмета на Арбанаси Тошо Кръстев СНИМКА: Община Велико Търново

20-годишния си юбилей чества Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001“, обединяващо малките населени места в община Велико Търново. Церемонията се състоя в Народно читалище „Иларион Драгостинов“ – 1873 – Арбанаси, а по време на нея бяха отличени учредителите, настоящите членове и партньорите на организацията, предадоха от местната администрация.

Сред гостите бе и кметът на Велико Търново Даниел Панов, при чието управление сътрудничеството между общинската администрация и сдружението се развива с бързи темпове, а в населените места се реализират редица инициативи и проекти за облагородяване и подобряване на градската среда.

„Диалог, разбирателство и единство – това е успешният модел, по който заедно работим вече над 10 години. Същата формула прилагаме и в Националното сдружение на общините, където политическите и партийните провокации нямат място. Това заявих ясно и на последната ни среща с министър-председателя в оставка“, обърна се към кметовете и кметските наместници Даниел Панов. За успешната съвместна работа за развитието на населените места Панов благодари на целия колектив на Сдружение „Янтра 2001“ и специално – на дългогодишния председател и бивш кмет на с. Балван Благовеста Факирова. Тя бе отличена със Старопрестолна грамота и Златна перпера. Същите символи Панов връчи и на организацията – те бяха приети от настоящия председател Тошо Кръстев.

Учредено през пролетта на 2001 година като юридическо лица с нестопанска цел. Сдружение „Янтра 2001“ и до днес утвърждава модела на местното самоуправление и повишава ролята на кметовете и кметските наместници. Като формация то е първо по рода си в страната. По идея на „Янтра 2001“ и с подкрепата на Община Велико Търново през 2009 г. се създава програмата „Местни инициативи“. При управлението на кмета Даниел Панов инициативата се разраства, бюджетът достига до 500 000 лева годишно, обновените обекти стават все повече и повече.

В резултат на доброто си партньорство с неправителствени организации са постигнати множество успехи. Сериозно предимство бележи дългогодишното сътрудничество със сдружение „Св. Иван Рилски“, което през 2007 г. печели проект и разкрива в село Балван първия младежки център „Отвори очи, има кой да ти помогне“. Лавинообразно след него се създават центрове за деца и младежи в останалите населени места в община Велико Търново.

Пример за подражание в цялата страна е взаимодействието с полицията и пожарната по отношение на превенцията на сигурността, дало отражение в проекта „Лятна детска полицейска академия“. УС на сдружението организира обмяна на опит и с други общини, като постепенно и последователно завоюва свой национален авторитет. По негов образец и устав са създадени подобни сдружения в общините Павликени и Плевен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки

Тънки маркови цигарки пафка Християн Гущеров, видяха здравословните папараци на "България Днес". Бизнесменът се повози с половинката си Светлана в огромния си майбах и събра очите на минувачите със скъпото возило. Снимки: "България