Тази година е възможен само текущ ремонт на пътя Добрич - село Житница

https://www.24plovdiv.bg/region/article/11904037 www.24chasa.bg
В хода на дискусията стана ясно, че ще се настоява осигуряване на финансиране за основен ремонт в рамките на бюджета на АПИ за 2023.

Тази година е възможен само текущ ремонт на пътя Добрич - село Житница, няма как да стартира цялостно преасфалтиране на пътния участък, тъй като няма проектиране Окаяното състояние на пътя изкара преди дни жителите на 8 села - Житница, Тянево, Лясково, Камен, Черна, Крагулево, Пчелник и Козлодуйци.

В хода на дискусията стана ясно, че ще се настоява осигуряване на финансиране за основен ремонт в рамките на бюджета на АПИ за 2023. Ще се настоява осигуряване на финансиране за основен ремонт в рамките на бюджета на АПИ за 2023 на протест.

Няма как да започне цялостоно преасфалране - стана ясно на срещата, инициирана от кмета на община Добричка Соня Георгиева с народните представители от област Добрич. Мая Димитрова, Галина Събева, Йорданка Костадинова, Деница Сачева, д-р Ивайло Христов се включиха в срещата. В нея участваха още областният управител Галин Господинов, представители на Областното пътно управление /ОПУ/-Добрич, Пътна полиция – Добрич, както и кметове на населени места.
При откриване на срещата, на която присъстваха и кметовете и кметските наместници на населените места, кметът Георгиева подчерта, че жителите на селата, както и представителите на бизнеса в региона настояват за решение на проблема. Областният управител накратко сподели свършеното – изпратени писма до МРРБ и АПИ, срещи с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, за да може пътят Житница-Козлодуйци да е включен за ремонт.

Мая Димитрова декларира, че всички народни представители екипно нееднократно са настоявали пред министъра на регионалното развитие и благоустройството пътят Козлодуйци-Житница да бъде включен в програмата за настоящата година и добави, че е имала уверение, а и в първоначалния вариант на програмата за работа на АПИ за тази година пътят е бил включен. Деница Сачева посочи, че още по време на 45-тото Народно събрание са били поставени на внимание 7 проекта на пътна инфраструктура в област Добрич, в т.ч. и Козлодуйци-Житница, за да бъде осигурено финансиране за ремонт. В хода на дискусията стана ясно, че ще се настоява осигуряване на финансиране за основен ремонт в рамките на бюджета на АПИ за 2023 г.

Текущият ремонт ще започне от 4 юли, като е възможно дейностите да стартират още тази седмица. Това закърпване ще бъде, за да може да има нормална проходимост. „Наясно сме, че Вие не искате това, а пътят да бъде напълно асфалтиран и да бъде в нормално състояние”, каза народният представител Мая Димитрова. След разговори с министър Караджов, е станало ясно, че е била възможна обществена поръчка за рециклаж, а не за основен ремонт и затова е нужно обявяване на нова обществена поръчка.

Инж. Михаил Петров от ОПУ-Добрич обясни, че проектирането е било за превантивен ремонт и са възложен по договора за текущ ремонт и поддръжка. Той включва няколко участъка в област Добрич. След направените от ДНСК проверки и вида строителство, което се изпълнява. До момента има обекти са изпълнявани като основен ремонт, но са се водели превантивен. ОТ ДНСК са дали определение кое е превантивен и кое е основен ремонт. На база на него тези проекти са прехвърлени в графата основни ремонти, което означава, че се изисква ново проектиране и след това обявяване на обществени поръчки, обясни Петров.

Необходимо е изграждане на изцяло нова конструкция на пътния участък, което означава, че ремонтът не може да бъде превантивен. Има разлика и в срока на гаранция, която за превантивен е максимум 2 години, а за основния минималният срок е 2 години.

Петров каза, че до 2020 година за кърпежи на този участък са изразходвани 1,5 млн. лева. Оттогава досега е извършвано само закърпване на дупки с полимерно модифициран битум, но машинни кърпежи не са изпълнявани, защото в Програмата на правителство е заложено този път да бъде цялостно преасфалтуран. „След направените проверки, този път падна в канала“, каза Петров. Той припомни, че минималният срок да се избере изпълнител по обществена поръчка, която ще бъде обявена е 3 месеца, така че тази година няма как да стартира основен ремонт. Дали необходимите средства ще бъдат заложени в следващия републикански бюджет зависи и от политическата обстановка в страната.

Разписаното задание за текущ ремонт за този пътен участък е за 5000 кв. м. машинни кърпежи и около 20 тона полимер-модифициран битум, каза инж. Петров, но направи уточнението, че фирмите, които имат подписани договори за дейностите, чакат индексация на цени заради поскъпването на горива и строителни материали.

Депутатът д-р Ивайло Христов обясни, че многократно е разговарял с министър Караджов за проблема и е ясно, че това е път, който изисква основен ремонт, а не текущ, но разликата между двете е в пъти и става дума за милиони левове повече, отколкото заложените в момента. Трябва да сме честни с хората и да кажем, че освен запълването на дупки, тази година друго не е възможно да се направи, каза д-р Христов.

Кметът Соня Георгиева настоява за следващата година да бъде заложен за рехабилитация този път, като обърна внимание на лошото състояние на пътя Добрич – Вълчи дол. „Ясно се вижда границата между двете области, въпреки че пътят е републикански. Трудно може да се обясни на жителите, които минават по него, че пътят е републикански, а всички упреци са към местната власт, каза Георгиева. Тя сподели като проблемен участъкъа от Долина – Орлова могила – Владимирово. Казаното бе потвърдено и от секретаря на Общината Дико Иванов, според когото има двоен аршин при поддържане на пътната мрежа в областите Добрич и Варна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки