Кръстиха новия кораб за удълбочаване на Дунава

https://www.24plovdiv.bg/region/article/11579047 www.24chasa.bg
Днес бе кръстено най-новото попълнение във флотилията на ИА „Проучване и поддръжане на р. Дунав“ - маневрен кораб „Искър“. Снимки община Русе

Днес бе кръстено най-новото попълнение във флотилията на ИА „Проучване и поддръжане на р. Дунав“ - маневрен кораб „Искър“, съобщиха от община Русе. Той е изработен в „С.Ц. Корабостроителница АТГ Гюргево“ и включва още понтон, шалан и драга, с които агенцията ще може да изпълнява самостоятелно корекции на речното дъно.

„През юни очаквам да започне обучението на екипажите за това как да се използва комплектът и след осигурено финансиране да пристъпим към удълбочаване на критичните участъци на р. Дунав, така че да осигурим целогодишно корабоплаване“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, който бе официален гост на церемонията.

Изпълнителният директор на агенцията инж. Павлин Цонев припомни, че тази година се навършват 100 години от първия закон за службата за поддържане и подобряване плавателността на Дунава и че новият кораб носи името на първия български влекач, преобразуван по-късно в товаро-пътнически кораб.

„Ние поемаме щафетата на онези първи кораби, порили вълните на Дунава, и продължаваме да работим за поддържане и подобряване на плавателността й“, допълни инж. Цонев.

Поздравления към екипа на ИАППД и капитана на кораба отправиха още областният управител Анатоли Станев и зам.-кметът на Русе Димитър Недев. Недев подари икона на Св. Николай Чудотворец, която да закриля екипажа на кораба и заяви, че задачата по удълбочаването на р. Дунав е изключително отговорна, тъй като тя остава най-дългият вътрешноводен плавателен път в Европа.

Кръстникът Анета Ангелова пожела попътен вятър на кораба и разби бутилка шампанско в корпуса му.

Маневреният кораб „Искър“ е доставен в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България