Акт за незаконен риболов е съставен в "Сребърна"

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10464955 www.24chasa.bg
Резерватът "Сребърна"

Акт за незаконен риболов в поддържан резерват "Сребърна" са съставили експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, съобщиха от инспекцията.

Нарушението - навлизане с плавателен съд в акваторията в езерната част на резервата - е установено на 1 декември при наблюдение на защитената територия от административната сграда на резервата. Експертът по биолгогично разнообразие и служител по охраната са се отправили със служебната лодка към нарушителя. Поискано е съдействие от служители на РУ на МВР - Силистра, предаде БТА.

При достигане до мястото е намерен мъж, скрит под гумена лодка на тръстиков остров във водното огледало. Иззети са надуваема лодка "Омега", алуминиеви гребла с пластмасови лопати, пластмасова помпа за надуваема лодка и маркуч за помпата, рибарски мрежи с найлонови влакна. Те ще останат на съхранение в РИОСВ - Русе. Предстои директорът на инспекцията да определи размера на наказанието за установеното нарушение.

Съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии в поддържаните резервати се забраняват всякакви дейности, с изключение на тяхната охрана, посещения с научна цел, преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел, събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възстановяването им на други места и провеждането на поддържащи, направляващи, регулиращи или възстановителни мерки.

В Плана за управление на поддържан резерват "Сребърна" изрично е записан текст за недопускане навлизането с лодки или дрги плавателни съдове, с изключение на лодките на управлението на поддържания резерват и лодките на организации, на които Министерството на околната среда и водите е възложило или разрешило да провеждат мониторинг, научни проучвания или дейности в резервата. Нарушителят не е представил разрешение за влизане, издадено по установения ред от министъра на околната среда и водите, се посочва в съобщението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Със свежи наушници в минусовите температури се разхожда Искра Радева, установиха горещите папараци на "България Днес". Водещата, за която се говори, че скоро пак ще се върне на екран, обиколи София със своя приятелка и не спря да говори. Снимки: България

Диа Евтимова дълги години беше втора тенис ракета на България. Тя достигна до 145-о място в световната ранглиста. 34-годишната ветеранка беше съпродуцент на мотивираща песен за Новак Джокович, създадена от германския музикант Томи Рийв. Парчето се казва "King Nole". - Диа, как ви хрумна да продуцирате песента? - Идеята беше моя

С биричка поля в студа новите си кецове Христо Петков, забелязаха неподражаемите папараци на "България Днес". Актьорът, който се прочу с участието си в сериала "Дяволското гърло" и ролите си в Народния театър, получи съвсем нови маратонки и видимо бе доволен от това. Петков беше в компанията на любимата си - колежката му Лили Гелева