Монтана отбелязва 130 г. от градския си статут

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10453083 www.24chasa.bg

Сборникът „Монтана: един модерен град на 130 години“ ще бъде представен на 2 декември в Регионалния исторически музей. Това е четвъртият сборник, изготвен от местния филиал на Института за балканистика с Център по тракология – БАН в партньорство с музейната колегия и Държавния архив в Монтана. Изданието е посветено на 130-ата годишнина от обявяването на градския статут на Монтана. С указ на Княз Фердинанд I Български, подписан на 2 декември 1891 г., Голяма Кутловица става град и носи името на монарха повече от половин век.

Кметът Златко Живков ще приветства участниците в събитието. В залата на ул. „Граф Игнатиев“ 3 ще присъстват автори на научни публикации от сборника. Той ще бъде представен от неговия научен редактор и съставител член-кореспондент проф. Александър Костов от ИБЦТ - БАН, който ще се включи в електронна среда. Дистанционно ще се включат още доц. Борислав Великов, който финансира изданието, както и акад. Ячко Иванов.

Издаването на сборника по повод кръглата годишнина е по инициатива на Регионалния академичен център – Монтана, който беше открит през 2014 г. Благодарение на проф. Костов и на общината в Монтана е създаден и първият научен филиал на институт на БАН – Институтът по балканистика с център по тракология към БАН.

Монтана отбелязва 130 г. от градския си статут

Годишнината е повод и за връчването на стипендиите на учениците, отличени по силата на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от Община Монтана – 2021 г. Кратката церемония ще се състои на 2 декември от 11:00 ч. в зала "Стефан Стамболов" на Община Монтана. Общо 13 изявени таланти в областите „Наука и технологии“, „Изкуство“ и „Спорт“ ще получат годишни и еднократни стипендии съответно в размер 1500 лв. и 500 лв.

Монтана отбелязва 130 г. от градския си статут

Във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“ е подредена изложба на книги, краеведски проучвания и периодични издания „130 години от обявяването на градския статут на Монтана.“

Документална изложба по повод годишнината ще бъде публикувана на страницата на Държавен архив – Монтана в социалната мрежа.

Онлайн бе проведена Трета регионална краеведска конференция "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста", чиито акцент бе също бележитата дата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мартин Петков (19) напуска "Левски", съобщи вчера "Гонг". Младежкият национал на България ще се събере с Борислав Цонев в "Черноморец" (Одеса). "Сините" са постигнали договорка за сделката с украинския клуб. Офанзивният футболист ще премине в редиците на "моряците" със свободен трансфер. Столичани запазват солиден процент при следваща продажба

- Кои са жените в живота на Илия Павлов - Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му - Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР