Съдът в Пловдив реши: Предава на Кьовеши Софка от Пещера

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10436022 www.24chasa.bg
Софка Божилова категорично отказа да бъде снимана.


Това за мен е като бомба, нямам нищо общо, заяви пред Апелативния съд в Пловдив обвинената в източване на ДДС през фиктивни сделки с коли българка

32-годишната Софка Божилова от Пещера, задържана преди месец по нареждане на оглавяваната от Лаура Кьовеши европейска прокуратура, ще бъде предадена на германските власти. Тя е с обвинение за участие в организирана престъпна група от трима души, източвала ДДС през фиктивни сделки с коли на територията на Германия, Италия и България, като щетите са за над 340 хил. евро. Европейската заповед за арест на Софка Божилова е издадена от Районния съд в Мюнхен и вече е потвърдена като валидна и от Пазарджишкия окръжен, и от Апелативния съд в Пловдив. Решението на втората инстанция не подлежи на обжалване и оттук нататък предстои българската Върховна касационна прокуратура да договори предаването на жената на германските власти.

По известните до момента от германското обвинение факти става дума 21 сделки с коли, за които са издадени фиктивни фактури. Те са осъществени в периода от 2017 до 2019 г. До 2018-а Софка Божилова е била съпруга на италианеца Габриеле Биньоти, сочен за тартор на престъпната схема, без обаче да фигурира в списъка на тримата души, обявени за организирана престъпна група. „Как Биньоти е сочен за организатор на престъпната група, но не е част от нея”, попита адвокатът на Софка Божилова Борис Велев в пледоарията си пред Апелативния съд в Пловдив. „Тук не се разглежда делото по същество, а само се решава отговаря ли на изискванията Европейската заповед за арест”, репликира го прокурорът Божидара Попова.

Самата Софка е обвинена, че е била управител на фирма в Германия, която е издавала фиктивните фактури, за да се тегли после ДДС. „Това за мен е като бомба, като гръм от ясно небе, нямам нищо общо”, заяви пред съда Софка Божилова и в последната си дума поиска да не бъде предавана на властите в Германия.

„Тя вече живее с друг мъж и има дете на малко над годинка, как ще се грижи баща му за него, ясно е как се справят мъжете с толкова малки деца”, изтъкна и друг аргумент защитникът й Борис Велев.

„Производството по Европейска заповед за арест е напълно формално, ние не преценяваме фактите по делото. Неприятно е, че имате малко дете, но може би и за вас ще е по-добре да отидете в Германия и да се защитите”, обясни председателят на състава съдия Христо Крачолов.

Софка Божилова е с потвърдена мярка „задържане под стража” от две съдебни инстанции от края на октомври, но и да не беше така, тя щеше да бъде арестувана в съдебната зала в Пловдив. Задържането е задължително при уважена Европейска заповед за арест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Точно като в стария хит от осемдесетте Станислава Айви често-често си намества очилата, докато обикаля из София, установиха трудолюбивите папараци на "България Днес". Водещата, която е и писателка, позната под името Станислава Кара, се запаси със сок и кафе, които й донесе колега с лъскава джипка. Станислава с наслада си пийна сока от морков

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България