Община Русе обсъди механизъм за оказване на помощ на бездомните

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10435675 www.24chasa.bg
На работна среща в Община Русе бе обсъдено как да се помогне още по-адекватно на бездомните хора.

На работна среща в Община Русе бе обсъдено как да се помогне още по-адекватно на бездомните хора в града в наближаващата зима. Представители на институциите, лечебни заведения, доставчици на социални услуги и на органите на реда обсъдиха начините за справяне с обичайно нарастващия брой бездомни хора, които търсят подслон в студените месеци.

Пандемичната обстановка допълнително усложнява ситуацията. Необходимо е в Центъра за временно настаняване да бъдат обособени и места, в които да се изолират потребители при евентуален положителен тест за COVID – 19.

Отделите „Социални дейности“ и „Здравни дейности“ изготвиха механизъм за действие, който да работи при постъпили сигнал на дежурния телефон на Община Русе, на националния телефон за спешна помощ 112 или от граждани. Той проследява стъпките от приемането на сигнала до настаняването на бездомен човек в социална услуга или в здравно заведение.

Центърът за временно настаняване, чието управление на социалната услуга е възложено на Сдружение „Русенска католическа организация Каритас“, ще продължи да приема хората, които нямат подслон - при спазване на противоепидемичните мерки, докато им бъдат подготвени документите, и ако е необходимо ще се работи с лицата за подкрепа и насочване в други социални услуги. Центърът е с капацитет от 60 места, които са достатъчно за настаняване на бездомните лица.

Главен проблем остава нежеланието на по-големия процент на живеещите на улицата хора да променят начина си на живот, въпреки грижите, полагани за тях. Институциите се обединиха около идеята, че общите усилия и добрата комуникация и координация между здравни заведения, органи на реда, доставчици на социални услуги и другите институции, ангажирани с проблемите на бездомните лица, ще доведе до овладяване на увеличения брой хора на улицата, нуждаещи се от помощ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В навечерието на коледните и новогодишни празници Ива и Велислава Костадинови поднасят своя музикален подарък към всички любители на българската народна песен. В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да се гледа най-новия им видеоклип към песента „Мари, Невено“, която е част от втория им самостоятелен албум „С България в сърцето“

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в